Under en pressekonferanse fredag formiddag avslørte Clas Brede Bråthen at han gir seg som sportssjef for det norske hopplandslaget etter 20 år i stillingen.

- Å være hoppsjef har ikke bare vært en jobb, men en livsstil, og kan kanskje kalles et kall, sa en preget Bråthen under dagens pressekonferanse.

- Å slutte i jobben som sportssjef har aldri vært noe tema hjemme hos oss, uansett hvor tøft det har vært. Seint i høst sa familien ifra at «nå går det ikke lenger». De savnet den gamle versjonen av meg, som så muligheter - ikke problemer, sa han videre.

Takket bransjeprofil
Underveis i pressekonferansen trakk han frem bransjeprofil Njål Berge i forbindelse med utviklingen av norsk hoppsport, og seg selv personlig.

- Han hjalp meg med å utvikle et verdigrunnlag, en identitet og en visjon, og er en kar jeg alltid har kunnet ringe til når det storma som verst. Njål Berge var en person som holdt meg oppe, sa Bråthen.

Berge sier til Kampanje at de to har kjent være lenge og møttes gjennom felles kjente i hoppsporten.

- Vi møttes i 1989 gjennom felles kjente på hopplandslaget og ble fort gode venner. Vi har holdt kontakten siden, sier Berge til Kampanje

- Hvordan har det vært å stå så nær Clas Brede Bråthen når det har stormet som verst?

- Det er jo derfor man har nære venner. Jeg er glad hvis Clas føler jeg har vært til stede når det har vært særlig tungt, sier Berge.

Berge er kjent person i norsk reklame- og markedsføringsbransje og var blant annet en av grunnleggerne av reklamebyrået SMFB. Siden har han også vært innom både Rema 1000, Bouvet og Intersport. I dag jobber han som forretningsutvikler i Klein Group

- Imponert over at han har sått i det så lenge
Berge sier til Kampanje at han ikke har vært en del av beslutningen til Bråthen om å trekke seg, men at de snakket sammen i forkant av dagens pressekonferanse.

- Skjønner du hvorfor han har kommet til den konklusjonen han har tatt i dag? 

- Jeg må si jeg er utrolig imponert over at han har orket og stå i dette så lenge, sier Berge.

- Hva tror du han skal gjøre nå?

- Jeg vet ikke og det tror jeg ikke Claes Brede vet heller. Her har det vært et så langt kjærlighetsforhold, både til sporten og til alle folkene, at han ikke har rukket å begynne å tenke på noe annet, sier Berge.

- Er det en trist dag i skisporten i dag?

- Jeg tror nok mange i hoppsporten er veldig lei seg også håper jeg det er en vekker for alle. Det er vanskelig for alle som driver med idrett i dag og som skal balansere kostnadene du må betale for å satse og inntektspotensialet som er der ute.  Da er det slik at hvis vi ikke legger all godvilje til og begynner å samarbeide så blir dette vanskelig å få til, sier Berge.

Stilte opp:

Clas Brede Bråthen forteller at han kunne snakke med Njål Berge, her under et Kampanje-arrangement, da det stormet som verst. Foto: Eivor Eriksen.

Mener hopperne ikke får nok av mediemidlene
Bråthen benyttet muligheten under pressekonferansen til å si nøyaktig hva han mente om Skiforbundets økonomiske modell, hvor han mente at utøverne fikk en for liten bit av kaken. Han pekte særlig på TV-inntektene som hoppsporten bringer inn, men som han mener de får for lite igjen av.

- Den modellen de tviholder på, innebærer ikke bare at utøverne våre blir frastjålet verdiene de skaper, men de frarøves også muligheten til å holde tritt i en knallhard internasjonal konkurranse. Dette har jeg også gjort klinkende klart til ledelsen verbalt og skriftlig over lang tid, sa Bråthen.

Han fortalte videre at han var redd for at sentrale skikkelser i Skiforbundet ville oppleve det som et personlig nederlag å gi hoppsporten pengene de bringer, så lenge han var leder for norsk hoppsort.

- Det er grunnen til at jeg nå, med tungt hjerte meddeler dere, at min tid i Norges Skiforbundet er over etter denne sesongen. Nok er nok, sa Bråthen.

Peker på omdømme-problematikk
Til VG har også Bråthen pekt på at hopplandslaget har blitt offer for flere betente sponsorsaker rundt Skiforbundet. Bråthen forteller til avisen at han ønsket å skille ut hopp som egen økonomisk enhet, men at Skiforbundet svarte med å kutte kostnadene til hopp grunnet sviktende sponsorinntjening.

Selv hevder Bråthen til VG at sponsorinntektene hadde kommet på plass om det ikke hadde vært mange betente saker i media, som blant annet de som handler om Johannes Høsflot Klæbo og tidligere alpinist Lucas Braathen.

- De helt klare tilbakemeldingene fra de selskapene som har vært interessert peker på omdømme-problematikken. Det handler ikke om at de ikke liker oss i hopp, men de tør ikke gå inn i noe som oppleves så konfliktfylt, har Clas Brede Bråthen sagt til VG.