Tillitsvalgt om Schibsted-kuttene: - Mange er usikre på jobben sin

Konserntillitsvalgte i Schibsted tror ikke det er mulig å spare en halv milliard kroner uten å kutte stillinger. Flere årsverk er allerede berørt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist

På dagens store allmøte i Schibsteds nyhetsdivisjon ble det kunngjort at mediehuset må spare 500 millioner kroner i løpet av de neste to årene. Grepet gjøres for å bedre marginene som har falt dramatisk det siste året. 

Les mer: Schibsted-aviser må spare 500 millioner kroner

Konserntillitsvalgt Rune Berge i Schibsted forteller at han ikke har rukket å snakke med så mange av de ansatte etter at informasjonen kom ut, men førsteinntrykket er at mange synes dette er tøft. - 500 millioner kroner i kutt betyr at det er mye penger som skal spares. Som tillitsvalgt synes jeg ikke dette er en god dag på jobben. Mange er usikre på jobben sin, samtidig som ledelsen har sagt at de vil gjøre alt de kan for å unngå at dette går utover de ansattes jobb, sier han.

Schibsted News Media rommer mer enn to tusen ansatte. I tillegg til journalister, sysselsetter avdelingen folk som jobber med teknologi, produktutvikling, salg og lesermarked.- Ledelsen har sagt at journalistikken er viktig og at de gjør alt de kan for å skjerme den, men det er enkelte andre miljøer som bidrar til journalistikken som vi bli berørt. Både salg og teknologi er viktig for at journalister skal publisere sakene, påpeker Berge.

Les mer: Schibsteds mediesjef om kuttene: - Aldri hyggelig med et slikt budskap

- Vi er veldig lei oss

Kuttene i Schibsted har allerede fått konsekvenser for de ansatte i markedsføringsbyrået Manus. Tidligere denne måneden ble det kjent at selskapet avvikles og at de ansatte mister jobbene sine.
- Der måtte alle ansatte gå og det er vi veldig lei oss for. Vi kommer til å se andre kutt i News Media, men ledelsen har sagt at dette ikke blir en så stor nedbemanningsrunde som vi har sett tidligere, sier Rune Berge.

Han håper færrest mulig årsverk møter samme skjebne.- Siv Juvik Tveitnes var veldig tydelig på at alle i News Media må bidra til å spare penger, men størstedelen av kuttene er så langt knyttet til endringene på print og flyttingen av trykkeriet fra Nydalen til Vestby. Det sparer oss for leiekostnader lokalt og energikostnader, pluss at vi kan ta ned antall ansatte noe.

Les også: Manus-sjefen om nedleggelsen av byrået: - Sjokk og overraskelse for mange

- Ingen felles sluttpakketilbud

Marita E. Valvik, konserntillitsvalgt i Schibsted, viser til at mediehusene allerede har tatt flere grep som vil ha stor effekt fremover. I tillegg til flyttingen av trykkeriet i Nydalen, har VG fremskjøvet deadline, mens Bergens Tidende har flyttet noe av distribusjonen over post. Samtidig står flere stillinger ubesatt i nyhetsmediene.

- Det er det som allerede er igangsatt og det betyr at avishusene ligger an til å ha tatt mesteparten av sine kutt, men 500 millioner er veldig mye penger, og en del gjenstår. I et stort konsern som Schibsted er det garantert steder der man kan forbedre måten vi jobber på, uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier hun til Kampanje.

Hun understreker at de tillitsvalgte er opptatt av at alle behandles ordentlig i denne prosessen.

- Journalistikken og Schibsteds samfunnsoppdrag er avhengig av at alle ulike grupper i Schibsted kan jobbe sammen. Bare på den måten kan vi sikre den uavhengige journalistikkens fremtid, fortsetter hun.

- Tror du det er mulig å spare 500 milloner uten kutt i ansatte? 

- Nei, men jeg tror Schibsted klarer det uten store nedbemanningsrunder, som Siv sa på allmøtet. Schibsted har allerede stor turnover og vi håper at det meste løses ved naturlig avgang og flytting av ansatte over i andre roller. Når man jobber mer effektivt, så vil det bety færre mennesker, men så vidt vi er kjent med blir det ingen felles sluttpakketilbud i News Media.

Les mer: - Illevarslende start på det nye medieåret

Aftenposten skal holde allmøte torsdag: - Sikker på ytterligere innsparinger

Klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad, sier at man ikke skal kimse av 500 millioner kroner, men fremholder som flere at Siv Juvik Tveitnes har understreket at en av prioriteringene er å skjerme journalistikken. 

- For vår redaksjon i Aftenposten er det positivt, men det er klart at 500 millioner må hentes et sted. Det ble også understreket for vår del at vi allerede har gjennomført en del kutt, og beskjeden er at det har man tatt hensyn til. 

Han poengterer at det ikke er varslet noen nye tiltak for Aftenpostens redaksjoner. Likevel skal avisen holde sitt eget allmøte torsdag denne uken.

- Jeg er sikker på at det ligger signal om ytterligere innsparinger på løpende utgifter som vikararbeid, overtid og reiseutgifter. Per nå er det ikke noe som tyder på sluttpakker eller at andre type nedbemanninger ligger på bordet, sier han og fortsetter:

- Jeg er lettet på vegne av redaksjonen, men det er ikke gøy for noen av oss at ett eller annet sted må disse pengene hentes, og jeg vet ikke per nå hvordan dette skal kuttes. 500 millioner er 500 millioner selv om Schibsted er et enormt konsern med stor omsetning.

Klubbleder i Bergens Tidende, Tonje Elisabet Aursland, forteller at de har fått forsikringer om at det ikke blir nedbemanning i deres redaksjon. 

- Det er vi lettet over. Journalistikken skal skjermes og det er en viktig prioritering ifølge Schibsted, men vi er selvsagt bekymret for hva dette betyr for andre deler av organisasjonen, sier hun til Kampanje.

- Viktig at vi sparer ansatte og ikke skyter oss selv i foten

Klubbleder i E24, Nora Rydne, forteller at de er veldig glade for at det ikke er varslet noen nedbemanninger. 

- Det er selvfølgelig aldri gøy at det går dårlig, men for klubbens del er det viktig at vi sparer ansatte og ikke skyter oss selv i foten, men at vi kan fortsette å levere et godt produkt til våre lesere, sier hun til Kampanje. 

Rydne understreker samtidig at varsel om ytterligere innsparinger ikke kom som et sjokk. Omtrent halvparten av de 500 millionene skal kuttes i forbindelse med printproduksjon og papiravisen.

- Det har allerede vært saker ute om at det kuttes i trykkeutgifter i de fleste papiravisene og deadlinefrister i VG. Det går inn under denne summen. Man har varslet løpende at det kuttes her og der.  

- Hvordan er stemningen i redaksjonen nå for tiden? 

- Den er god. Det er ingen som sitter med noen store bekymringer i og med at de har vært tydelige på at det ikke blir nedbemanninger, men jeg kan bare uttalte med på vegne av redaksjonen i E24. 

- Har du troen på at man vil klare det uten kutt i ansatte? 

- Det vil jeg ikke uttale meg noe om. I og med at de sier det de sier skal ikke jeg være noen dommedagsprofet. 

News Media Schibsted består blant annet av avisene VG, Aftenposten, E24, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad i Norge. Kampanje har uten hell forsøkt å få fatt på klubbleder Jørgen Braastad i VG og klubbleder Jan Zahl i Stavanger Aftenblad. 

Tillitsvalgt om Schibsted-kuttene: - Mange er usikre på jobben sin