Seertallene stuper for Tour de Ski - skisponsor frykter ikke for sporten

Sesongens utgave av Tour de ski er den minst sette med nordmenn i løypa.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag denne uken ble sesongens Tour de Ski avsluttet, og det for første gang med Viaplay, TV3 og Nordic Entertainment Group (Nent) som avsender. De sendte til sammen åtte renn, hvilket inkluderer sprintprologen. Ferske tall fra Kantars TV-panelundersøkelse viser at Viaplay kan skilte med et gjennomsnitt på 307.000 seere på deres lineære kanaler på disse sendingene. Det er rundt 40 prosent lavere tall enn hva som var tilfellet da NRK viste Tour de Ski i årene før Viaplay tok over, om en holder fjorårets sesong utenfor da det ikke deltok noen norske utøvere på grunn av korona. 

Sportssjefen i Nent, Kristian Oma, sier til Kampanje at han er meget fornøyd med tallene for Viaplays Vinters første Tour, selv om de er et godt stykke bak NRKs tidligere tall.

- For oss er dette store og solide tall, og viser at vi begynner å få god fart på vår vintersatsing. At vi er over en halv million seere når avgjørelsen faller både på sprint og hopp er meget gledelig. Og at 460.000 ser på langrennsgutta i monsterbakken midt på en tirsdag ettermiddag, viser også hvilket enormt grunnfjell som følger dette. Vi ser også kommersielle andeler vi så godt som aldri ser ellers, sier 

Når det gjelder Tour de Ski så er det avslutningsetappen opp monsterbakken som er høydepunktet. Tidligere har denne avslutningen som regel funnet sted på søndager, mens avslutningen i år falt på tirsdag. Tallene isolert for denne avslutningsetappen viser at NRK hadde i snitt nesten 950.000 seere under klatringen opp monsterbakken, mer enn dobbelt så mye som Viaplay klarte i år på deres mest populære etappe. 

Viaplay overtok som kjent langrennsrettighetene denne sesongen for samtlige land med unntak av Østerrike (NRK), Sveits (TV 2) og Norge (TV 2 og NRK). Dermed ble årets Tour de Ski, som avholdes i Mellom-Europa og da vanligvis i Sveits i tillegg til Tyskland og Italia, fordelt mellom TV 2 og TV3/Viaplay på TV.

Les også: Historisk TV-dekning av vintersporten - Ski-Norge svarer med å hente ny digitalsjef

Viaplay matcher ikke NRK-tallene på Tour de Ski

Her kan du se utviklingen i gjennomsnittlig seertall under Tour de Ski-sendingene de siste fem årene på NRK og Viaplay (i 2020 deltok det ingen norske utøvere på grunn av korona): 

 • 493.000
  2017 (NRK)
 • 503.000
  2018 (NRK)
 • 561.000
  2019 (NRK)
 • 235.000
  2020 (NRK)
 • 307.000
  2021 (Viaplay)

Coop frykter ikke for langrennsfremtiden

Mange har uttrykt bekymring for eksponeringen av skisporten etter overgangen fra NRK til Viaplay. Likevel er ikke Coop, som er sponsoren til FIS, verken skuffet eller overrasket over seertallene.

- Vi er ikke overrasket og heller ikke skuffet over seertallene i lineære TV-sendinger. Eksponeringen totalt sett, og aktiviseringen av sponsoratet på arrangementene og på tvers av hele Coops forretningsvirksomhet er viktigere, sier sponsorsjef i Coop, Vegard Hansen som sier at Coop er fornøyde med årets tour.

Han understreker at langrenn fortsatt står sterkt blant folket, og at derfor fortsatt er et sponsorat som de anser som attraktivt.

- Ski, og spesielt langrenn, er fortsatt veldig populært blant nordmenn, både som publikum og som aktive mosjonister. Våre målinger viser at verdenscupen i langrenn er et veldig populært sponsorat, både i Norge og internasjonalt, og vi samarbeider også godt med Coop i de aktuelle landene verdenscupsirkuset er innom, sier han.

Les også: «Sponsorkongen» tror nye TV-aktører blir dødsstøtet for vintersporten: - Får ikke igjen pengene

Tidligere i vinter omtalte Kampanje «Sponsorkongen» Jacob Lunds spådom om at vintersport bak betalingsmur ville være dødsstøtet for nordiske grener. Og selv om NRKs seertall var høyere enn dem man ser fra Viaplay, så er ikke Hansen enig i den påstanden.

- Vi vet at seertallene fra NRK noen år tilbake er vanskelig å oppnå igjen, men vi ser også at de kommersielle kanalene har mye streamingtrafikk og god dekning på andre plattformer i tillegg til de tradisjonelle, lineære sendingene, sier Hansen.

Dette var for øvrig det tiende året Coop Norge og Coop Italia var med som samarbeidspartner til Tour de Ski.

Situasjonen for sponsoren ble heller ikke bedre av at TV 2, som også viste enkelte av etappene under årets Tour de Ski, ligger i en konflikt med Telenor og dermed har mistet tilgang til over 550.000 TV-husholdninger eller rundt en fjerdedel av markedet. 

TV 2, som har en pågående konflikt med Telenor, hadde et gjennomsnitt på 250.000 seere under årets Tour de Ski. 

Les også: TV 2 avslår Telenor-tilbud: - De vet vi ikke kan si ja til dette

Også TV 2 mister Tour De Ski-seere

Her kan du se utviklingen i gjennomsnittlig seertall under Tour de Ski-sendingene de siste fem årene på TV 2 (i 2020 deltok det ingen norske utøvere på grunn av korona. I 2021 var TV 2 i konflikt med TV-distributør Telenor. TV 2 har vist og viser for øvrig færre renn enn NRK og Viaplay fra Touren, og har aldri vist finaleetappen).

 • 371.000
  2017
 • 371.000
  2018
 • 312.000
  2019
 • 164.000
  2020
 • 250.000
  2021

Seertallene stuper for Tour de Ski - skisponsor frykter ikke for sporten