Tenåringsgutter på damejakt til topps i Reklamebørsen: - De fleste kjenner seg igjen

Mens Visas reklamefilm ender opp som den minst effektive i hele 2021.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Resultatene for Mediacoms reklamebørs i november, der 12 filmer uten julebudskap ble målt, er nå klare. I fjorårets siste ordinære reklamebørs er det Kiwi og deres reklamefilm om gutten som aldri gir seg i kampen om damene, som går av med seieren i kategorien «liking», med andre ord den filmen som flest liker 

- Den som gir seg er en dritt, og etter en respektabel femte plass på liking-toppen for «storken» i Reklamebørsen for oktober klatrer Kiwi helt til topps i årets siste ordinære reklamebørs. Filmen vinner på tvers av kjønn og alder, med et lite unntak for de mellom 30 og 39 år, hvor det var Handelens Miljøfond sin posekampanje som var aller best likt, sier analysesjef Håvard Ose i Mediacom.

Reklamefilmene måles i kategoriene «oppmerksomhet», «effektivitet» og «liking», og i tillegg til å score høyest i sistnevnte kategori, er Kiwis reklamefilm også rundens sammenlagte vinner. 

- Med relativt effektiv oppmerksomhet og klart høyest liking er det Kiwi som har engasjert flest på en positiv måte i november, sier Ose. 

Kiwis marketingsjef Jakob Rolland forteller at det er Alexander Reklamebyrå, sammen med Fantefilm og regissør Marius Holst, som står bak filmen. 

- Glimrende! Det er så klart veldig gøy at seerne liker filmen så godt, i tillegg til at vi oppnår god effekt og oppmerksomhet, sier Rolland. 

Se Kiwis reklamefilm her:

- Typisk Kiwi

Kiwis reklamefilm ble vist på TV, kino og som online video i oktober og «litt i november». I tillegg kommer nye versjoner av reklamefilmen til å vises fremover. 

Hele 36 prosent likte Kiwis reklamefilm bedre enn andre reklamefilmer. Den topper hos både menn og kvinner, og er omtrent like godt likt hos begge kjønn.

- Hva tror du det er som gjør at denne reklamen er så godt likt? 

- Filmen viser situasjoner som de fleste kjenner seg igjen i, selv om historien er trukket tilbake til en tid på 80/90-tallet hvor internett ikke fantes og man måtte ringe med fasttelefonen for å spørre om sjans. De to kompisene følger hverandre i tykt og tynt. Lucas er wingman og pådriver for å skaffe William en kjæreste. Lucas har naturlig selvtillit og energi mens William vokser det på seg utover i filmen. Sammen gir de seg aldri og det med et glimt i øyet. Typisk Kiwi, sier Rolland. 

Kiwis reklamefilm topper også alle alderssegmentene, med unntak av aldersgruppem 30 til 39 år. Der havner de på på femte plass. 

- Hvorfor scorer reklamen lavere i denne aldersgruppen?  

- Det kan være tilfeldig, men kan jo også tenkes at det er en stund siden denne aldersgruppen opplevde dette, samtidig som de ikke har så gamle barn at de opplever de i slike situasjoner nå.

Les også: Kiwi sender en hær av storker inn i bleiekrigen - konkurrentene følger like etter

Ifs supermann inn på pallen

Denne gangen var det Handelens Miljøfond og Opel som vant innenfor kategorien effektivitet. 

- Handelens Miljøfond sin posekampanje leverer ikke overraskende svært effektiv oppmerksomhet, i tråd med hva vi ofte ser for holdningskampanjer. Mer uvanlig er det med bilreklame på effektivitets-toppen, hvilket Opel lykkes med i denne runden. Forklaringen for Opel ligger nok i hovedsak i at fokuset i filmen er på håndballjenter og ikke bil, sier Ose.

I kategorien oppmerksomhet var det If Skadeforsikrings reklamefilm om den utrolige naboen som gikk av med seieren. Ifs reklame leverte kun «midt på treet» i kategorien liking, og filmen havnet derfor totalt på en andreplass i reklamebørsen i november. 

- Denne reklamefilmen gikk med klart høyest trykk av de testede filmene denne måneden og var også den filmen flest husket å ha sett enten på TV eller online i november. Filmen huskes av flest på tvers av kjønn og alder, men nådde særlig godt ut blant menn, mens den inntar syvende plassen på oppmerksomhetstoppen for 2021. Tiende plass totalt for menn og kvinner, sier Ose.

- Med et høyt medietrykk, så var forventningene på høy oppmerksomhet store, men selvfølgelig er vi veldig fornøyde med at utfallet også ble veldig bra, sier Head of Brand, Marketing and Communication hos If, Sumit Malhotra.

Se Ifs reklamefilm her:

If: - Ambisjon om høyere liking

If har vunnet kundeserviceprisen fem år på rad i undersøkelsen KSindeks fra Kantar. Slik Kampanje har skrevet om tidligere, er det nettopp denne posisjonen reklamefilmen spiller på. 

Kampanjen er utviklet internt hos If med et tverrfaglig kommunikasjonsteam, ledet av Ifs internbyrå IfCA. Forsikringsselskapet samarbeider vanligvis med reklamebyrået Åkestam Holst i The North Alliance-gruppen. 

- Denne kampanjen fremhever veldig godt vår prisvinnende kundeservice og vårt kundeløfte, «Ved din side», som jeg er veldig stolt over at If som bedrift kan levere på, både operasjonelt og kommunikasjonsmessig. Vårt kampanjeteam og kundeservice fortjener stor ros, sier Malhotra.

- Kommer også den neste kampanjen deres til å være produsert internt? 

- Vi har sterk tiltro til og fortsetter å styrke opp internt, samtidig som eksterne byråsamarbeid er en del av vår totale leveransekapasitet, han.

- Med tanke på liking, så havner dere på en sjetteplass. Er dette en plass dere er fornøyd med? 

- På de sammenlagte parameterne for liking og oppmerksomhet presterer vi godt, men vi har selvfølgelig en ambisjon om også å oppnå høyere liking for total effektivitet i fremtiden, sier Malhotra.

Les også: Regissøren valgte en annen modell til sluttscenen enn DNB: - Reflekterer inkludering og mangfold

Reklamebørsen i november:

Her er novembers mest og minst likte reklamefilmer, med Kiwi på toppen og den nye helelektriske bilen Cupra Born kræsjer på bunnen. Foto: Mediacom

- Visa når ikke igjennom med budskapet

Ose forteller at Visas reklamefilm scorer lavest på oppmerksomhet.

- Dette med sin noe pompøse film om hvordan de ikke bare er et kortselskap, men et nettverk som fører mennesker sammen og skaper muligheter for alle, sier han. 

Han mener reklamen på ingen måte har klart å nå igjennom med budskapet. 

- Med kun 11 prosent oppmerksomhet – som er det laveste og aller minst effektive i 2021 – og at hele 70 prosent er likegyldige til reklamefilmen, så vil  nok Visa først og fremst oppfattes som et kortselskap også i 2022, sier han. 

Kampanje har kontaktet Visa. De hadde ikke besvart vår henvendelse da denne saken ble publisert. 

Mediacoms reklamebørs for november: Disse filmene er målt

 • Cupra/Born
 • DNB/Pensjon #Huninvesterer
 • Flytoget/Flytag
 • Handelens miljøfond/Posekampanje Mann
 • If/Den utrolige naboen
 • Kiwi/Vi gir oss aldri på pris/Klasserom
 • Lexus Ux/Hvordan føles det
 • McDonald’s/Joy Branding Overhead
 • MG Marvel R/September
 • Opel/Treningskamp
 • Ricola/Mini-Meadow
 • Visa/North Star

Tenåringsgutter på damejakt til topps i Reklamebørsen: - De fleste kjenner seg igjen