Regissøren valgte en annen modell til sluttscenen enn DNB: - Reflekterer inkludering og mangfold

DNB forteller at deres valg av modell ble tatt på bakgrunn av alder.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

Denne høsten har DNB gått på lufta med tredje runde i den prisbelønnede kampanjen #huninvesterer, som ifølge Norges største bank har hatt som mål å tette kapitalgapet mellom menn og kvinner. Tidligere har finanskonsernet kartlagt hvor lite av verdens verdier som eies av kvinner. Denne gangen løfter DNB frem den positive utviklingen siste årene. De har sikret seg låten «Just a Girl», udødeliggjort av bandet No Doubt og vokalisten Gwen Stefani, for å få frem budskapet om at antall kvinnelige investorer har økt med 160 prosent siden 2019.

Les også: DNB med ny stjernesignering på pop-himmelen - får med seg Gwen Stefani i ny kvinnekampanje

Reklamekampanjen er utviklet av Try og reklamefilmen som står i spissen for det hele er produsert av Bacon og regissert av Fiona Jane Burgess.

Den ett minutt lange filmen, som er vist på TV og i digitale kanaler, samt distribuert til bransjemedier som Kampanje og Kreativt Forum, tar oss gjennom et kontorlandskap der vi får se et mangfold av kvinner som skal representere de nye investorene. Filmen avsluttes med en hvit, blond kvinne som smiler mot kamera mens hun løfter opp en kaffekopp med hashtaggen #huninvesterer.

Denne filmen er nærmest identisk med en versjon regissør Burgess deler på sin nettside og Vimeo-konto, og som produksjonsselskapet Bacon har delt i sine kanaler. Filmene har likevel noen vesentlige forskjeller. Den største forskjellen kommer imidlertid i avslutningssekvensen, der Burgess har valgt en annen modell. I regissørens versjon er det en svart kvinne med frodig afrohår som løfter koppen. I tillegg er enkelte av klippene i versjonen Burgess og Bacon har lagt ut, presentert i en annen rekkefølge, og filmen er ti sekunder lengre enn den offisielle versjonen.

Kampanje har tatt kontakt med DNB og regissør Fiona Jane Burgess for å høre hva som er bakgrunnen for denne forskjellen. Burgess svarer Kampanje på e-post:

- Ja, klienten valgte et alternativt siste «mug shot»enn det jeg valgte til min DC («director's cut» red. anm.) Jeg valgte å bruke en farget kvinne i min DC hovedsakelig fordi jeg syntes at hun hadde et fantastisk smil og tilstedeværelse foran kamera. Jeg elsket også at hun er en farget kvinne og reflekterer inkludering og mangfold innenfor kampanjen, som var superviktig for meg. Jeg kan ikke kommentere hvorfor klienten valgte den andre kvinnen for denne scenen, skriver Burgess.

Her kan du se regissørens versjon av filmen:

- Stolte av å vise frem selvstendige kvinner

Burgess legger til at hun synes utvalget av modeller i DNB-kampanjen både er mangfoldig og speiler budskapet, som hun oppfatter som progressivt og styrkende.

- Den inneholder virkelig en variert mengde kvinner, inkludert flere fargede kvinner, i tillegg til en transkvinne, en kvinne som ammer, en rullestolbruker og en profesjonell fotballspiller, blant andre.

Ifølge Burgess, spilte DNB inn sekvensen med kaffekoppen med to ulike modeller – en hvit og en svart - og en rekke ulike kaffekopper. Hun henviser til DNB og Try på spørsmål om deres valg av modell.

Kommunikasjonsrådgiver Marte Anundsen Vilming i DNB forteller til Kampanje at de vil bidra til økt kunnskap og bevissthet om langsiktig sparing med #huninvesterer, og at flere kvinner skal eie en større del av verden. Også de svarer på e-post.

- Da vi i høst relanserte kampanjen, ønsket vi å vise frem «de nye investorene», representert ved et bredt mangfold av kvinner. Det opplever vi også at produksjonen representerer – og vi er stolt av å vise frem sterke selvstendige kvinner, som spiller seg selv, sier hun.

Her kan du se den offisielle versjonen av reklamefilmen:

- Ble aldri forelagt regissørens versjon

DNB skal ha laget 20-30 ulike versjoner av denne filmen til bruk i ulike medier og kanaler, ifølge kommunikasjonsrådgiveren. Den korteste filmen er på seks sekunder.

Hun understreker at banken spilte inn flere versjoner av en rekke andre sekvenser i filmen, ikke bare denne sekvensen.

- Som Kampanje også er gjort oppmerksom på, ble aldri DNB forelagt eller har sett det Kampanje omtaler som «director’s cut», og som vi forstår er en uoffisiell sammenstilling av ulike opptak fra produksjonen, før denne ble publisert på regissørens private Instagram-konto. Det er heller ikke vanlig at vi får se alle varianter og utkast fra produksjonen, så det er ikke unikt for denne produksjonen, sier Anundsen Vilming.

- Hvordan falt dere ned på det endelige valget av den blonde kvinnen?

- Hva gjelder sluttscenen i TV-versjonen, så ble kvinnen valgt på bakgrunn av alder og at vi ønsket en rød tråd fra start til slutt. På samme måte som med alle våre reklameproduksjoner, vil vi lage flere versjoner av denne filmen rettet mot ulike målgrupper. De ulike versjonene kan ha ulik rekkefølge på scener og personene som medvirker kan opptre i ulike roller. 

DNBs kommunikasjonsrådgiver legger til at de vil bruke modellen regissøren har brukt i sin sluttscene i materiellet de skreddersyr for en ung målgruppe.

- Vi har valgt sammensetning av klipp på bakgrunn av alder, sier hun.

- Det er summen som teller

Rådgiver og partner i Vi er oss, Vidar Singh, har fått med seg at det har vært en viss diskusjon rundt forskjellen på filmene. Han har ikke jobbet med denne kampanjen, men byrået han har etablert har som mål å fremme mangfold i bransjen.

Singh understreker at han ikke kjenner til prosessen bak reklamefilmen, men vurderer saken fra et kreativt ståsted.

- Jeg mener at kreatører bør få gjøre dramaturgiske valg uavhengig av hvilken beslutning som gjør den beste jobben for mangfoldet der og da. Det er summen av alle valgene man tar som teller, sier han til Kampanje.

Han mener det har vært en positiv utvikling på dette området den siste tiden.

- Flere store selskaper er blitt oppmerksomme på dette og har vært flinke til å inkludere mangfold. DNB har en vei å gå fremdeles, men det er viktig at man ikke får et mangfoldspoliti som går rundt og endevender hver eneste produksjon, legger han til.

Regissøren valgte en annen modell til sluttscenen enn DNB: - Reflekterer inkludering og mangfold