Bruker 800 millioner på norsk innhold - dette skal TV 2s underholdningssjef kjøpe mer og mindre av

TV 2 har hatt stor suksess med TV-formater som Idol og The Voice, men fremover vil det bli færre slike programmer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag denne uken kunne TV 2-ledelsen løfte sløret av den største merkevareendringen mediehuset har gjort siden kanalen først gikk på lufta i 1992. Den nesten 30 år gamle logoen, som kun har gjennomgått mindre justeringer til nå, byttes nå ut til fordel for et flunkende nytt to-tall.

Men det er ikke bare merkevaren som skal pusses opp. TV 2 presenterte på sitt store allmøte denne uken også en ny og oppdatert forretningsstrategi som vil prege både programutvikling, publisering og produktutvikling i kanalen. En av dem som presenterte de nye programplanene og satsingsområdene til TV 2, var programredaktør Kathrine Haldorsen.

- Mitt budskap handlet om at dersom TV 2 skal klare å fornye seg, må vi både tørre mer samtidig som vi også må velge bort og gi slipp på noe. Vi skal ikke skrote alt vi har og bredden er fortsatt utrolig viktig, men vi skal være mer risikovillige når vi tenker fornyelse av eksisterende og nye programkonsepter, sier Haldorsen til Kampanje.

Denne uken ble det også kjent at TV 2 lanserte et stort taktskifte i forbindelse med den nye merkevare- og forretningsstrategien og som TV 2-sjef Olav Sandnes kunne fortelle, ser han for seg et TV 2 «som skal våge mer og ikke bare snu bunken».

- Da må vi også tørre å trå feil og tåle noen terningkast én, men så håper vi at det skal gi oss flere suksesser enn fiaskoer, sier Haldorsen.

Les også: Vraker snart 30 år gammel logo – slik skal «nye» TV 2 se ut

Dette er et klart brudd med TV 2s strategi som vi kjenner den. Tidligere var TV 2 suksessformel å ikke forandre noe særlig. Gunn Enli, medieforsker

- Risikabelt for TV 2s merkevare

Medieforsker Gunn Enli ved Insititutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo har fulgt TV 2s utvikling siden starten i 1992. Hun mener TV 2 med sin nye programstrategi legger seg på en helt ny linje.

- Dette er et klart brudd med TV 2s strategi som vi kjenner den. Tidligere var TV 2 suksessformel å ikke forandre noe særlig. De bygde en merkevare på en tanke om at man var en familie sammen med seerne. «Et hjem for oss, et hjem for deg», sier medieforsker Enli til Kampanje.

Programmene som har gått år etter år, sesong etter sesong, har vært en viktig del av TV 2s merkevarebygging, poengterer hun.

- I motsetning til NRK, som kunne skifte ut programmer med høye seertall fordi de ikke fulgte samme kommersielle logikk, fant TV 2 suksesser som de har kjørt igjen og igjen. Hele TV 2-konseptet har vært veldig tydelig for seerne. Det som gjør at man endrer på dette nå, er at hele markedet har endret seg. TV-selskapene inngår i et større konkurransebilde som ikke bare inkluderer strømmetjenester som Netflix og HBO. Det er mye mer fragmentert og sammensatt, sier Enli.

Hun tror lavere produksjonskostnader i det digitale TV-markedet har gjort TV 2 mer risikovillige.

- Men det er også risikabelt fordi TV 2s merkevare er veldig sterkt knyttet til disse nøkkelprogrammene, sier hun.

- Et klart brudd:

Å sende de samme programmene år etter år har vært en viktig del av TV 2s merkevarebygging, mener medieforsker Gunn Enli.

Skal satse på True crime og drama

Ifølge programredaktøren skal TV 2 fortsatt ha et bredt, sammensatt programtilbud bestående av nyheter, sport og underholdning og det er i den sistnevnte programkategorien at programredaktøren i TV 2, Kathrine Haldorsen, har det øverste ansvaret. Hun kan i dag fortelle at stolpene TV 2 skal satse på fremover er «drama», «reality og dokusåper», «bred underholdning» og «fakta og dokumentarer».

- True crime og drama er noe vi skal ha mye mer av. I dag har vi «Norge bak fasaden» og «Åsted Norge», men vi tåler enda mer true crime og faktaserier. Også ser vi at drama er noe som funker veldig, veldig bra på strømmeflatene våre og det skal vi også ha mer av, sier hun.

- Hva er horisonten for disse endringene?

- Det kommer ikke til å skje over natten og i en programkategori som drama vil forandringen ta lengre tid. Men allerede i år vil vi få se nye dramasatsninger på TV 2, sier hun.

Når det gjelder drama, så vil imidlertid ikke TV 2 svi av hele budsjettet på de største og mest påkostede seriene.

- Vi kommer ikke til å legge alle pengene i én serie. Vi skal spre risikoen på flere små serier av typen «Hjerteslag», hvor vi allerede har bestilt nye sesonger. Noe av det vi vil satse mer på er humordrama.

- Betyr det at dere gir slipp på store og påkostede serier som «Atlantic Crossing»?

- Vi har vel aldri prøvd oss på de store kostymedramaene og jeg tenker at det kan heller NRK bruke opp hele budsjett-kaken sin på. Vi ønsker ikke å bruke alle pengene våre på en ting, men vi er på jakt etter mer humordrama, ung-drama, relasjonsdrama, spenning/krim, samfunnsdrama og politiske thrillere, sier hun.

Et eksempel på sistnevnte er spenningsserien «What happened in Oslo» som skildrer kidnappingen av en ung, norsk jente i Sinaiørkenen med Oslo-avtalen fra 1993 som bakteppe.

Haldorsen sier hun vil ha mer energi og humør inn i sendeflatene og ikke «bli for kjedelige».

- Jeg er livredd for at vi skal bli kjedelige og at TV 2 bare skal være sånn passe interessant.

- Hvor er TV 2 blitt for kjedelige?

- Jeg vil ikke si at vi er blitt kjedelige, men vi gjør nok litt mange konsepter på likt og på samme måte om og om igjen. Vi har tatt litt lite risiko og må tørre å skifte ut mer, sier hun.

Det er en stund siden vi hadde et talentshow på TV 2, og fremover blir det ikke en like stor frekvens på disse formatene. Kathrine Haldorsen, programredaktør i TV 2

Vil ikke pensjonerer noen programmer

På spørsmål om det er noen programkonsepter som er klare for pensjonistene rekker, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje at han ikke «vil pensjonere noen programmer i dag».

- Også er det viktig å si at dette med fornyelse ikke utelukkende betyr nye programmer. Det holder å se på hva vi har fått til med «Skal vi danse», «Hver gang vi møtes», «Farmen Torpet» og «God kveld Norge» som har fått en helt ny flate med kjendisjournalistikken. Det er ikke nødvendig å pensjonere godt etablerte konsepter

- Får underholdningssjefen åpen lommebok, eller skal dere også velge bort noe?

- For det første har jeg lyst til å si at TV 2 i 2019 og 2020 brukte cirka det samme på norsk innhold. Vi kjøper norsk innhold for 800 millioner kroner i året så det er ingen tvil om at TV 2 har muligheter til å sette et stort fotavtrykk på norsk innhold, sier TV 2-sjefen.

Til sammenligning viser han til at den samlede støtten til norske produksjoner fra det offentlige ligger på rundt halvparten.

- TV 2 er utrolig opptatt av norsk innhold og at vi har en tydelig norsk identitet. Når vi fremover skal vi få et skikkelig fotavtrykk på blant annet humordrama og drama, så er det ikke nødvendigvis med store og historiske kostymedrama, men med drama som treffer de yngre målgruppene enda bedre.

Les også: Design-dommen over ny TV 2-logo: - Modig, solid og tidsriktig 

Færre talentshow og mindre dyr studiounderholdning

Men noen tøffe programvalg er allerede tatt og der det skal rydde plass er innenfor en sjanger som TV-språket kalles «shiny floor show» eller store, studiobaserte underholdningsshow. Her har TV 2 sittet på en lang rekke formatrettigheter som «The Voice», «Idol», «X-faktor» og «Norske talenter». Programmer som fort koster 15-20 millioner kroner å produsere per sesong.

- Vi er utrolig glade for å se tallene som «The Voice» leverer og det er i år noen fantastiske mentorer, men nå var det en stund siden vi hadde et talentshow på TV 2 og fremover blir det ikke en like stor frekvens på disse formatene.

- Fungerer denne type programmer dårligere digitalt?

- «The Voice» presterer bra digitalt, men disse formatene har et lavere digitalt uttak og er ikke så strømmevennlige. Det er nok riktig å si.

- Så fremover blir færre turer TV-messen til Cannes for å finne det neste store?

- Det er en stund siden vi fant store ting i Cannes. Vi tror vi skal klare å finne mer i Norge og ute hos de norske produsentene som alle vi som jobber i TV 2 elsker. Mitt budskap til de norske TV-produsentene og leserne av Kampanje i dag er; kom til oss også lover vi å bli enda tydeligere i bestillingene våre ut til produksjonsmiljøene, sier Kathrine Haldorsen.

Bruker 800 millioner på norsk innhold - dette skal TV 2s underholdningssjef kjøpe mer og mindre av