North Alliance-eier vil bli større på ehandel – kjøper tech-partneren til Try

- I den grad Try Pearl konkurrerer med NoA så er det en ørliten konkurranseflate, sier partner i Novestor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Investeringsselskapet Norvestor har gjennomført et nytt oppkjøp og denne gangen er det en investering i IT-selskapet Pearl Group. Selve kjøpet ble omtalt i Finansavisen i romjulen. Pearl Group er en partner innenfor blant annet kundesystemer, logistikk og e-handel og har selskaper som Ark, Motek, Gyldendal, Fjellsport og Komplett på kundelisten.

I etterkant av oppkjøpet vil Norvestor bli hovedeier i Pearl Group med rundt 50 prosent av aksjene, mens de ansatte med administrerende direktør i Pearl Group, Geir Thoresen, i spissen vil eie de resterende aksjene. Målet er ifølge selskapet å øke omsetningen fra dagens drøye 300 millioner kroner til 1,5 milliarder kroner i løpet av fem år.

- Vi har fulgt Pearl Group på avstand, og sett den sterke kulturen og unike posisjonen Geir og teamet har bygget i Norge. Norvestor er veldig stolt av å bli valgt som vekstpartner og ser fram til å støtte selskapet med å videreutvikle sine tjenester og vokse videre ut i verden sier Henning Vold, partner i Norvestor Advisory.

Norvestor investerer i nordiske, mellomstore selskaper med vekstambisjoner og innenfor IT-sektoren har eiermiljøet vært en partner blant annet  for de norske selskapene Crayon, Abax og Cegal i deres internasjonale ekspansjon og vekst. Men det er ikke bare innenfor IT at Norvestor skal bidra til å skape vekst og ekspansjon.  Det er den samme reisen som skal gjøres med reklame- og kommunikasjonsselskapet, The North Alliance, som eier reklame- og kommunikasjonsbyråer som Anorak, Making Waves og Åkestam Holst i Sverige.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

Det handler om å få innsikt i de dataene kundene selv har i stedet for å gå til Facebook og Google å betale dyrt for å få kundene inn i butikken. Henning Vold, partner i Norvestor

Satser mer på datadreven reklame

Henning Vold i Norvestor sier fondet lenge har vært opptatt av det som skjer når teknologi møter markedsføring.

- Vi kommer fra det teknolog- og ingeniørorienterte, men begynte å følge med på Thomas Høgebøl og North Alliance allerede i 2012 og 2013. Vi så det som et spennende selskap der spenningen lå i veksten vi så komme innenfor digital markedsføring og reklame. Men skal du kommunisere mer effektivt og målrettet i nye kanaler innenfor det vi kaller datadreven markedsføring, så er innhold og kreativitet faktisk veldig viktig, sier Vold til Kampanje.

Selv om fondet Norvestor har vært veldig IT-fokuserte tror Vold på kombinasjonen som ligger i teknologi og markedsføring.

- Det handler om å få innsikt i de dataene kundene selv har i stedet for å gå til Facebook og Google å betale dyrt for å få kundene inn i butikken, sier han.

Try og NoA fortsetter som like sterke konkurrenter som tidligere. Sindre Beyer, partner i Try-huset

Vil ikke slå sammen NoA og Pearl

Noen planer om å slå sammen Pearl og North Alliance foreligger imidlertid ikke selv om de to nå har fått samme eier.

- Det er et eierskap som ligger i to forskjellige fond og det er ikke naturlig å se selskapene i sammenheng eiermessig. Men vi får lære av hverandre og dra nytte av de erfaringene man vinner i begge selskapene. Vi opplever det som et veldig sterkt tilbud når du har teknologi og reklame under samme tak som jobber godt sammen i tverrfaglige team. Ikke minst med tanke på utviklingen som bare går raskere og raskere, sier Vold.

Siden starten i 1989 har Norvestor etablert syv fond på cirka 17 milliarder kroner i størrelse. Fondene investerer i nordiske mellomstore selskaper med vekstambisjoner. 

- Vil ehandels- og CRM-løsninger som Pearl tilbyr bli en del av North Alliances sitt tjenestetilbud fremover?

- Jeg tror selskapene skal få utvikle seg med øret til markedet. Jeg ser ingen grunn til at NoA tilegner seg veldig mye kunnskap på det kompetansefeltet Pearl er inne i, men samtidig er det veldig mye som skjer når markedsføring og teknologi møter hverandre og da på andre plattformer enn Google og Facebook. Det er en kompetanse som er veldig relevant for NoA og som vi ser man forsøker å bygge i selskaper som Try Pearl, sier Vold.

Samarbeider allerede med Try-gruppen

Med Norvestor på eiersiden i både Pearl og North Alliance, har samtidig Try-huset blitt partner med eiermiljøpet til en av sine største konkurrenter. Try har allerede har fått med seg Pearl-gruppen i et selskap som heter Try Pearl.

- Vi kommer ikke til å sitte i styret eller ha noe med Try Pearl å gjøre operativt og i den grad Try Pearl konkurrerer med NoA så er det en ørliten konkurranseflate som jeg synes er marginal, sier han.

Les også: Try danner nytt selskap - vil bryte ned siloene mellom salg, reklame og IT

Selv om Try og North Alliance har flere byråer som konkurrerer på det norske markedet, mener Vold at North Alliance er et nordisk selskap med internasjonale ambisjoner.

- Det er jo ingen hemmelighet at Try og North Alliance konkurrerer i Norge, men North Alliance er også i Sverige og Danmark og har ambisjoner om Finland og utenfor Skandinavia. Når vi kommer inn som vekstpartner er det for å bidra til at selskapene vi investerer i blir eksportvarer og kan konkurrere internasjonalt. Det er derfra vi kommer og det er også den vi reisen vi nå skal gjøre sammen med Pearl, sier Vold. 

Han er imidlertid full av lovord om satsingen Try Pearl.

- Try Pearl er kjempespennende og kan potensielt bli ett strålende eksempel på hvordan man kan hjelpe kunder med å skape bedre resultater gjennom og kombinere kreativitet og digital kompetanse. Det dreier seg mye om ledelse og evnen til å være en attraktiv arbeidsgiver for å tiltrekke seg og utvikle talentene, sier han.

- Positivt for Try Pearl

Sindre Beyer i Try-gruppen sier konkurransen mellom Try og North Alliance fortsetter som før, selv om Try ender opp med å indirekte eie et selskap sammen med North Alliance-eieren og en av største konkurrenter.

- Det er to separate investeringer med vanntette skott mellom, så det vil ikke få noen stor betydning for oss. Try og NoA fortsetter som like sterke konkurrenter som tidligere. Det at Pearl Group satser på sterk vekst sammen med Norvestor er positivt for oss da Try Pearl skal vokse i tak i med Pearl Groups vekstambisjoner, sier Sindre Beyer, som er partner i Try-huset og styreleder i Try Pearl. 

Det var i april at Try og Pearl Group dannet et nytt teknologiselskap som skulle ta sikte på å bryte ned siloene mellom salg, markedsføring og IT. Målet var å bli en totalleverandør av e-handel- og markedsføringstjenester.

- Dette er noe vi har tenkt på lenge, men koronapandemien har endret handlemønsteret så dramatisk at vi bare må komme i gang, sa konsernsjef i Try, Kjetil Try, den gang. 

North Alliance-eier vil bli større på ehandel – kjøper tech-partneren til Try