I juni 1994 døde sivilingeniøren Jan Wiborg etter å ha falt naken ned fra et hotellrom i København. Dansk politi erklærte raskt at dødsfallet var et selvmord av mannen som i flere år hadde vært involvert i en politisk maktkamp om hvor Norges nye hovedflyplass skulle ligge. Wiborg var kritisk til tåkemålingene utført av Meteorologisk institutt som gjorde at valget falt på Gardermoen i stedet for Hurum og mente at Storingets beslutning var tatt på feil grunnlag. Dette dramaet er bakteppe for Discoverys nye dokumentarserie «Mannen som falt» som har premiere på TVNorge i kveld.
- Det som appellerte til meg først og fremst var at Wiborg hadde hatt en rolle i offentligheten. Det var en politisk prosess som gjør at fortellingen om Jan Wiborg er litt større enn seg selv, sier serieskaper Tommy Gulliksen til Kampanje.
Gulliksen, som er en prisvinnende dokumentarskaper og journalist og står bak serier som «Da vi styrte landet» og 22. juli-dokumentaren «En liten øy i verden», har arbeidet med «Mannen som falt» i flere år. Gulliksen sier at Wiborg-saken er en sak som aldri slutter å engasjere folk.
- Saken har aldri vært etterforsket som et mistenkelig dødsfall, den ble etterforsket i én time. Det har ikke vært gjort masse politiarbeid. Den har heller ikke vært oppe i noen rettsrunder. Det er også en sak hvor det at man gjør en journalistisk undersøkelse kan være med å gjøre nybrottsarbeid for det er fortsatt mye upløyd mark.
Han sier «det er vitner som ikke er vært snakket med og undersøkelser som ikke har vært gjort».
- Det er mer spennende å føle at man gjør nytt arbeid enn å gjenfortelle det som politiet har gjort eller gamle rettsrunder. Da kan man komme frem til ny og viktig informasjon, sier Gulliksen