Vi får stadig høre det: At det er en utfordring for nyutdannede å få den første jobben, for ikke å snakke om drømmejobben. Forrige uke skrev Kampanje at en undersøkelse fra Mediabemanning viser at folk som har utdannet seg innenfor PR og kommunikasjon i gjennomsnitt bruker fem måneder på å finne jobb, utdannede innen markedskommunikasjon bruker omtrent seks måneder og utdannede innenfor «kreative fag» bruker syv og en halv måneder.
Les mer her: «Slik får du drømmejobben»
Medieviter Silje Lundh skrev i et innlegg på Kreativ fagprat i januar at hun har sendt over 100 jobbsøknader uten å få jobb, hun blir sjelden kalt inn til et intervju. Lundh skriver at både hun og venner har opplevd å ikke få jobb på grunn av manglende jobberfaring. «Dere som kaller inn til jobbintervjuer må gjerne inkludere nyutdannede i større grad. Vi biter ikke. Vi har kanskje kun erfaring fra frivillige verv, men vi gjør alt for å skaffe oss ytterligere ubetalt erfaring på egenhånd, i påvente av en jobb», skriver Lundh i innlegget.
Likevel ser vi det: Unge folk som kaprer drømmejobben, eller skaper sin egen arbeidsplass. Mange av dem uten utdanning, til og med.
Kampanje har snakket med tre unge, lovende som har fått drømmejobben. Noen brukte flere år og søknader på å kapre den, mens andre sikret seg allerede i studietiden. Hva var det de gjorde for å skille seg ut?
Aldri i tvil: Christine Dancke er programleder på P3, konferansier, DJ og treningsinstruktør. - Alt henger på sett og vis sammen, og det har aldri vært noen tvil om at musikk må være en del av min arbeidshverdag, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.
- Drit i institusjonene
Du har kanskje hørt henne på radioen, danset til henne på nattklubben Blå eller vært på treningstimen hennes på Elixia. Christine Dancke har mange jern i ilden, og liker det best sånn. Hun jobber som programleder på P3, er konfransier, DJ og treningsinstruktør.
- Jeg finner stort sett tid til ting som engasjerer meg, og trening må man jo prøve å drive med. Derfor har jeg det som jobb – da har jeg ikke noe valg. Heldigvis innebærer alle jobbene å møte masse folk, slik at man også får det sosiale behovet delvis dekket, sier hun til Kampanje.
Christine jobber fulltid som programleder for programmet «Christine» på P3, er treningsinstruktør og DJ i tillegg til at hun tar konferansieroppdrag. I 2015 ledet hun både Vixen blog awards og P3-gull. Før Christine ble programleder på radio rakk hun å starte og avslutte en rap-karriere, ta en mastergrad i sosiologi på Blindern, jobbe som frilansjournalist og lede valgkampen til SV.
- Hvorfor studerte du sosiologi?
- Jeg valgte sosiologi fordi jeg ikke visste helt hva jeg ville bli, men samtidig visste at jeg ville studere noe på universitetet. Det føltes passe bredt og lite ekskluderende med tanke på muligheter senere, sier hun.