The Oslo Company dobler omsetningen – går i pluss for første gang

- Vi er fornøyde med utviklingen, sier Christian Steen i The Oslo Company.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

The Oslo Company har lagt bak seg et år med produksjoner som «Senkveld med Helene og Stian», «Jan Thomas søker drømmeprinsen» og «Camp Kulinaris», for henholdsvis TV 2, TV Norge og TV3, i tillegg til å ha laget strømmehiten «Hjem til jul» for Netflix. Produksjonsselskapet rakk også å blåse liv i det gamle Maarud-slagordet «Må'ru så Maarud» for snacksprodusenten på reklamesiden. Byrået er ett av flere hybridbyråer som både tilbyr kommunikasjonstjenester til annonsører og merkevarer og utvikler nye dramaserier og underholdningskonsepter for TV. 

Etter et par års drift har de to partnerne og grunnleggerne Christian Steen og Trond Kvernstrøm se tilbake på et 2019 der selskapet virkelig skjøt fart. Byrået kan vise til en omsetning på 139,6 millioner kroner i 2019, opp 92 prosent fra en omsetning på 72,8 millioner kroner i 2018.

- Vi er fornøyde med utviklingen. Men vi har ikke brukt så fryktelig mye tid på å tenke på det, for nå er det nytt år med nye spennende utfordringer. Det vi er mest happy med er at vi nå har klart å etablere oss på et omsetningnivå som gir oss noen nye flere muligheter og fordeler, sier Christian Steen, byråleder i The Oslo Company, til Kampanje.

Produksjons- og reklamebyrået har den siste tiden fått mye oppemerksomhet for å ha produsert en av de første, norske Netflix-seriene. 

- En vekst på 66 millioner kroner, er det Netflix-sjekken som kom?

- Det skulle man jo ønske, men det er ikke realiteten. Netflix har hatt noe å si for omsetning, men ikke voldsomt. Samarbeidet har hatt mer å si for vårt omdømme og inspirasjon, sier Steen.

Les også: Lager nytt norsk juledrama for Netflix

Her kan du se alle tallene til The Oslo Company. Alle tall i MNOK. Har nesten doblet omsetningen på ett år

The Oslo Company 2019 2018 Endring i (prosent)
Omsetning 139,64 72,88 + 92
Driftsresultat 7,6 - 2,2 -
Resultat før skatt 3,4 - 4,7 -

 

- Omsetningen er selvsagt størst innen TV

Daglig leder og en av selskapets grunnleggere, tidligere SMFB-sjef Christian Steen, sier det er TV-oppdragene som drar opp omsetningen mest. 

- Omsetningen er selvsagt størst innen TV, og så fordeler den seg omtrent likt i mellom reklame og drama. Drama er krevende i forhold til investeringer, men for vår del er det viktig å investere i dette. Så det er klart lønnsomheten vår er innenfor reklame og TV, enn så lenge, sier Steen om tallene.

- Hvor stort kan Oslo Company bli?

-Det er vanskelig å svare på. Og ikke et spørsmål som vi bruker noe særlig tid på. Vi kommer ikke til å endre vårt fokus eller måte å jobbe på innværende år, men vi har heller ikke noen ambisjon om sterk vekst. Vår tilnærming er å gjøre bra prosjekter, jobbe med bra kunder og folk., og så får vi se hva resultatet blir til slutt.  

- Hvor mange jobber hos dere i dag?

- Endel, men vi har ansatte som jobber på litt ulike nivåer, det vil si faste, og  langtids- og kortidsfrilasnere. Vi er en dynamisk organisasjon, men i snitt er det vel en drøye femti personer som stempler inn også kan det fort bli en god del mer når vi har produksjoner som krever det. 

- Jobbe sammen med Netflix er veldig inspirerende

The Oslo Company lagde «Hjem til jul» for Netflix i fjor. Den humoristiske dramaserien ble ifølge strømmegiganten selv den mest sette Netflix-serien i Norge i 2019, og Netflix har allerede lovet en sesong to

- Å jobbe sammen med Netflix er veldig inspirerende, sier The Oslo Company-partner og kreativ direktør Trond Kvernstrøm til Kampanje.

Les også: Har skrevet den første norske Netflix-serien: - Et adrenalinkick

Det gikk en måned fra serien fikk grønt lys til innspillingstart.

- En produksjon som gikk i opptak ganske raskt etter bestilling. Uten at det er negativt så var det et hektisk prosjekt. Netflix var helt supre å jobbe med både i preproduksjon, under produksjon og i etterarbeid, så en veldig inspirerende organisajon å jobbe med, sier Kvernstrøm.

- Blir det noe annerledes med sesong to?

- Det er en oppfølger til sesong en så vi forandrer ikke det konseptet. Det er i tråd med det vi så i sesong en. Kanskje man får svar på hvem som sto bak døra, frister Kvernstrøm. 

Christian Steen kaller samarbeidet en veldig positiv opplevelse. 

- Vår opplevelse er at det er veldig givende og lærerikt å jobbe med profesjonelle globale aktører som har ambisjoner og jobber på en super profesjonell måte.  Så det har det vært en veldig positiv opplevelse, men det har også vært krevende. Summen er at man lærer mye og blir bedre, sier Steen. 

- Er regissør Per Olav Sørensen også med i runde to?

- Yes, sir! Han er jo en en kjempeflink fyr, som er veldig gøy å jobbe med. Han stiller høye krav til folk rundt seg, men så leverer han jo også deretter, sier Steen og forteller at de begynner opptak på sesong to neste uke. 

Utfordringen er jo at det meste av kampanjer i bransjen går under radaren for tiden. Christian Steen

- Kommersiell og redaksjonelt innhold blir mer og mer likt

Byrålederen forteller at de får en del oppmerksomhet på deres TV-prosjekter, særlig «Hjem Til Jul», men at de nå prøver å i større grad synliggjøre deres reklamevirksomhet. 

- Vi må nok være enda tydeligere på alt vi leverer og våre evner innenfor reklame, men utfordringen er jo at det meste av kampanjer i bransjen går under radaren for tiden. Eller det vil si, hvis man ikke provoserer Skandinavisere, tuller med Jesus eller tar bilde av en råtten hamburger, sier Steen. 

- Finnes det en synergi mellom tv, drama og reklame? 

-Det synes jeg at fjorårets resultatet er et bevis på. Dessuten har vi flere gode eksempler på at vi evner å utfordre og komplimentere hverandre innenfor idéutvikling og historiefortelling. «Hjem Til Jul», en vanvittig krevende produksjon, hadde vi ikke klart uten ekstremt dyktige folk med TV-bakgrunn. I kampanjen vi utviklet for Maarud hadde vi stor nytte av å kreativ kompetanse fra flere steder i huset, blant annet TV, sier Steen.

- Kommersiell og redaksjonelt innhold blir mer og mer likt. De distribueres på de samme flatene, og det er mye læring på tvers av kommersiell og redaksjonell historiefortelling, legger han til. 

- Hvordan ser 2020 ut?

-Det er umulig å predikere noe i dagens marked. Både TV, reklame og media er ekstremt uforutsigbare bransjer. Men vi har lært oss til å leve med den uforutsigbarheten. Den kommer neppe til å bli mindre, bare bli større. Håpet vårt er å opprettholde nivået, og så skal vi jobbe like hardt for å forsøke å bli litt bedre og jobbe med noen flere spennende kunder og prosjekter.  Så får vi se hva som skjer i 2020, det blir uansett spennende og morsomt, sier Steen.

The Oslo Company dobler omsetningen – går i pluss for første gang