NRK og TV 2 skviser Discovery ut av skisporet i ny avtale

Legger mer penger på bordet for å løse opp i norsk rettighetsfloke.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Når NRK og TV 2 sikrer seg rettighetene til skiskyting fra 2022 frem mot 2030 – i det som beskrives som en eksklusiv avtale – mister også Discovery-eide Eurosport muligheten til å sikre seg rettighetene til parallellsendinger av skiskytingen.

Eurosport har i dag en pan-europeisk avtale som gir dem mulighet til å vise vinteridrett parallellt med NRK. TV 2 møter samme problemstilling med Tour de France.

Parallellsendingene ble et tema allerede for fem år siden, da Discovery lanserte en norsk versjon av Eurosport.

- Det blir mer krevende å ha parallelle sendinger, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje da.

Nå bekrefter sportssjef Egil Sundvor i NRK overfor Kampanje at Eurosport er ute etter 2022.

- EBU har forhandlet fram avtalen og har klart å hente inn nok penger fra sine medlemmer til å gi et eksklusivt bud som betyr at man ikke har trengt Discovery sin bistand, sier Sundvor.

- Har det vært viktig for NRK?

- NRK har levd bra med at Eurosport har hatt det, men nå er det en ny samarbeidskonstellasjon, hvor det nok har vært viktigere for TV 2 at rettigheten må være eksklusiv, sier Egil Sundvor i dag.

Discovery: - Aldri vært en rating-killer

På spørsmål fra Kampanje om det har vært viktig for TV 2 å sikre eksklusivitet og stanse parallellsendingene til Eurosport, svarer sjefredaktør og administrerende direktør Olav Sandnes i TV 2:

- Slik rettighetsverden utvikler seg blir det stadig viktigere å sikre eksklusivitet i rettighetene. Det gjelder også skiskytingen, sier Sandnes.

- Har TV 2 lagt mer penger på bordet for å få den eksklusiviteten?

- Det er ingen tvil om at rettighetskostnadene øker på generelt grunnlag. Vi ser derfor en stigning i rettighetskostnader og det gjør vi også i denne sammenhengen, men vi kan ikke spesifikt peke på eksklusivitet som grunnlag for den økningen. Sportsrettigheter er dyre, sier Olav Sandnes.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery skriver i en SMS at avtalen får begrensede konsekvenser for dem.

- Dette har aldri vært en rating-killer for oss. Rettighetene har blitt dekket godt av NRK og vil nok også bli det fremover.

Trekker på skuldrene:

Discovery kan vise skiskyting på sin Eurosport-kanal, men kommunikasjonsdirektør Espen Skoland mener rettigheten er lite essensiell. Foto: Discovery

- Ville blitt for dyrt å ta det alene

Forhandlingene om skiskytingen har pågått mellom EBU, der NRK og TV 2 er de eneste norske medlemmene, og IBU, som forvalter rettighetene. For første gang har begge de to norske medlemmene gått sammen for å sikre de norske rettighetene.

NRKs sportssjef Egil Sundvor har en enkel forklaring på hvorfor de ikke kunne ta rettigheten alene denne gangen.

- Det ville blitt for dyrt. Dette er store, lange og attraktive rettigheter.

- Hvor mye har dere endt opp med å betale?

- Vi går ikke ut med prisen.

- Men når du sier at det ville blitt for dyrt å kjøpe dette alene, så betyr det at prisen har økt?

- Det er ingen rettigheter der prisen går ned, og dette er en av de aller mest attraktive vinterrettighetene.

Hvordan NRK og TV 2 skal dele rettighetene mellom seg, kan han ikke fortelle i dag.

- Blir det mindre skiskyting på NRK?

- Det blir det jo når det er to stykker som har kjøpt det, men det gjenstår å se hva vi kommer opp med av gode og smarte måter å utnytte dette på.

TV 2: - Det norske arvesølvet

Selv om sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2, ikke vil strekke det så langt, er kjøpet av skiskytingen en liten revansje for TV 2 i rettighetsmarkedet etter det smertefulle tapet av Premier League-rettighetene for to uker siden.

- Vi elsker Premier League, men skiskytingen er jo det norske arvesølvet. Det skaper både begeistring og entusiasme i redaksjonen når vi går inn på en av nasjonalsporten, for vi vet at dette er noe som betyr ekstremt mye for veldig mange nordmenn. Det jeg først og fremst synes det beviser, er at TV 2 er mer enn Premier League og at ambisjonene våre på sport er store. Det er et liv også etter 2022 når vi mister Premier League, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

- Er det Premier League-pengene som går til skiskyting nå?

- Nei, det er det ikke. Vi har ambisjoner på sport i TV 2 som er tydelig uttalte. Med dette rettighetskjøpet etterlever vi bare den ambisjonen om å ha god sport på flatene våre.

Han er glad for at alliansen med NRK har viste seg konkurransedyktig.

- Vi har samarbeidet med NRK før på de store fotballmesterskapene så dette er nytt eksempel på det gledelige samarbeidet vi har med NRK i et tøft rettighetsmarked.

- Vurderte dere å kjøpe det alene?

- Det synes jeg vi ikke skal kommentere på i dag. Det vi forholder oss til nå er en seier for NRK og for TV 2 og jeg tror jeg ubeskjedent nok kan si en seier for det skiskytterinteresserte Norge.

Vegard Jansen Hagen sier dette er innhold kanalen i utgangspunktet tenker som del av det lineære TV-tilbudet og ikke som del av de dyreste Sumo-abonnementene.

- Vi tenker i utgangspunktet åpent på TV 2, men nå gjenstår det fortsatt mye arbeid med programmering og kanalvalg og ikke minst fordelingen av rettighetene med NRK.

NRK og TV 2 skviser Discovery ut av skisporet i ny avtale