Til høsten ruller Discovery Networks ut en norsk versjon av sportskanalen Eurosport. Discovery eier 51 prosent av kanalen og har opsjon til å kjøpe seg opp fullt og helt. Men allerede nå vil det amerikanske mediekonsernet som eier kanalene TVNorge, Fem og Max i Norge  bygge ut sin norske sportssatsing med utgangspunkt i Eurosport-merkevaren.

Les mer: Lanserer norsk Eurosport-kanal

Eurosport har gjennom sine store pan-europeiske rettighetsavtaler hatt muligheten til å vise vinteridretter, fotball, tennis og motorsport.

Eurosport har, også i Norge, hatt muligheten til å vise vinteridrett parallellt med NRK som en del av en pan-europesk avtale. Det blir vanskelig nå.

- Det blir mer krevende å ha parallelle sendinger, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

- Vil dere kreve at Eurosport Norge ikke får sende vinteridrett?

- Nei, det er vi ikke i posisjon til nå. Det vil forhandlinger avklare, men det har en betydning for verdien av avtalen. Det har tidligere ikke vært så viktig hva Eurosport har sendt. Nå blir det tøffere konkurranse. Det er helt forventet.

Han er slett ikke overrasket over at Discovery, med Harald Strømme i spissen, satser på en norsk sportskanal.

- Det er det minst overraskende. Helt siden Discovery kjøpte seg inn i Eurosport har vi tatt for gitt at de vil lansere en norsk kanal, og nå kommer den.

- Kan ikke vedvare

Til sommeren er det Tour De France og TV 2-sjef Olav Sandnes sier han har de samme utfordringen som det NRK har med vinteridretten. Discoverys sportssatsing skaper hodebry. - Det kan ikke vedvare, sier Sandnes.

Heller ikke Olav T. Sandnes er overrasket over det nye kanalgrepet til Norge.

- Det er som forventet. Når de kjøpte Eurosport så vil de også bruke de rettighetene på tvers i den grad de kan det. Vi forventer å få tøff konkurranse fremover, sier Sandnes.

- Hvordan kommer dette til å påvirke TV 2?

- Det gir dem en flate hvor de kan få løftet frem rettigheter som ikke er premiumrettigheter og de får brukt rettighetene de får kjøpt pan-europeisk, sier Sandnes.

Som i NRK er det også i TV 2 en mulig rettighetskonflikt med Discovery-systemet. Til sommeren er det Tour de France og verdens mest kjente sykkeløp skal også være en rettighet Discovery har internasjonalt.

- Når det gjelder Tour de France har vi akkurat den samme problemstillingen som NRK opplever med vinteridrettten, sier han.

- Hva kan du gjøre med det?

- I det korte bildet er det ikke så mye vi kan gjøre, men når rettigheter skal opp til reforhandling er det noe vi kan gjøre. Men det vil være et «timelag» her, sier TV 2-sjefen.

Sandnes tror konflikten vil gå over etter hvert som nye rettighetsavtaler skal inngås.

- Det er tyngdekraften. Ser du på rettighetsmarkedet er det veldig få rettigheter som selges  parallelt. Det har en historisk begrunnelse også kan det være en god mulighet for Harald Strømme til å etablere noe, men vi tror ikke det er en vedvarende mulighet, sier TV 2-sjefen.