Åpner for ny budrunde i Premier League-kampen – sist gang økte prisen med 300 millioner

Kampen om de engelske fotballrettighetene går over i en ny og enda mer intensiv fase.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter det Kampanje kjenner til skal den engelske rettighetshaveren Premier League ha åpnet opp for en runde to i budkampen om den engelske toppfotballen. Det var tidlig i januar at Kampanje kunne avsløre at den engelske serieforeningen hadde bestemt seg for å gå ut i markedet med sitt salgsprospekt og det med en frist til å legge inn bud som gikk ut den 29. januar, klokken 13.

Les også: Ny milliardkamp om Premier League - TV 2 må igjen forsvare den engelske TV-fotballen

Tre dager senere forteller kilder til Kampanje at Premier League skal ha evaluert de første budene, men uten å være helt fornøyde. Det kan også bety at ingen av interessentene skal ha slått «knock out» på andre med sitt bud. Kilder mener avtalen i så fall hadde vært ferdigforhandlet.

I stedet er det nå, basert på de første budene, åpnet for en såkalt finalerunde, der TV-kanalene blir nødt til å legge enda mer penger på bordet for å sikre seg den attraktive fotballpakken bestående av kamper med storlag som Liverpool, Manchester United og Chelsea.

Da Discovery utfordret TV 2 i kampen om rettighetene tilbake i 2015 ble det også åpnet for en runde to, med det resultat at prisen økte flere hundre millioner kroner. Den gang skal TV 2 ha toppet Discovery-budet med 300 millioner kroner i siste runde og sluttsummen skal ha endt på over 1,8 milliarder kroner.   

Les også: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

- Her må vi nok svare det samme som vi har gjort hele denne uken, vi kommenterer ikke eventuelle budprosesser. Ellers er det godt kjent at Premier League er en rettighet vi er glade for å ha i to år til, og en rettighet vi gjerne skulle hatt til odel og eie. Sånn er det ikke, rettigheter er til låns, og det vet vi som opererer i dette markedet veldig godt, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, til Kampanje.

Glad i fotballen:

TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier kanalen er glade i den engelske fotballen. - Premier League er en rettighet vi er glade for å ha i to år til, og en rettighet vi gjerne skulle hatt til odel og eie, sier Willand til Kampanje.

Henter store penger på engelsk fotball

Det står unektelig mye på spill for TV 2 og torsdag denne uken kunne Kampanje fortelle at TV 2 alene henter over 700 millioner kroner i omsetning på den engelske fotball fra direktesalg på TV 2 Sumo og gjennom distributørene. Dersom TV-huset, som har hatt fotballen siden 2012, skulle miste denne rettigheten kan det også føre til store nedbemanninger i kanalen.

Men kommunikasjonsdirektøren benytter heller anledningen til å minne alle fotballelskere om kveldens mange oppgjør.

- Ja, vi får heller oppfordre alle som er interessert i engelsk fotball om å gå inn på TV 2 fra klokken 13.00 i dag til et spennende oppgjør mellom Leicester og Chelsea, og en kveld med både Manchester United og Liverpool i aksjon, sier Willand.

Holder kortene tett til brystet

Hvem som er med i finalerunden denne gangen er ikke kjent, men Kampanje har tidligere skrevet at Viaplay-eieren Nordic Entertainment ligger godt an og kan ha vært den aktøren som har fristet engelske Premier League til å starte opp salgsprosessen bare et snaut år ut i den eksisterende rettighetsperioden og ikke minst starte salget med det nordiske markedet som første marked ut.

Nordic Entertainment sitter i dag med rettighetene i Sverige, Danmark og Finland.

- Budprosessen er åpnet for rettighetene til 2021-sesongen og fremover. Annet enn det kommenterer vi ikke pågående og fremtidige forhandlinger, sier Tobias Gyhlénius som er Nents kommunikasjonssjef på konsernnivå.

Heller ikke Discovery er man så veldig snakkesalige om budkampen som nå pågår. Kilder har tidligere hevdet at en Premier League-avtale kan være en løsning og en styrke for det amerikanske mediekonsernet i de krevende distribusjonsforhandlingene TV-konsernet står i Danmark og som venter i Norge.

- Vi kommenterer ikke engasjement i spesifikke rettighetskamper, nordisk kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

Les mer: Telenor-selskap følger milliardkampen om Premier League: - En stor og viktig rettighet

Kampanje har tidligere anslått verdien av den nye Premier League, dersom det oppnås en seksårsavtale kan strekke seg opp mot 15 milliarder. Prisen bare i Norge kan fort bli fire-fem milliarder.

Åpner for ny budrunde i Premier League-kampen – sist gang økte prisen med 300 millioner