Norsk «The Crown»-serie til over 100 millioner: - Snakker også til nåtiden

For første gang har Amazon en norsk Prime-sjef. Da inviterte Andreas Bakka Hjertø like godt kongen og dronningen til fest på Hotel Bristol.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ett år etter det ble klart at Amazons strømmetjeneste Prime sikret seg hele ni Viaplay-serier, inviterer den nyslåtte Amazon Prime-sjefen Andreas Bakka Hjertø til premierefest på Hotel Bristol i Oslo. Der slo Amazon på stortromma og inviterte 400 mennesker til Bristol på førpremiere på dramaserien «Harald og Sonja».

- Dette blir stort. Vi lanserer serien neste fredag i mange land og den blir dubbet på fransk, tysk, italiensk og spansk og mange andre språk. Vi går bredt ut og den norske kongefamilien har interesse i mange land, sier Bakka Hjertø til Kampanje.

For på selveste valentinsdagen om en uke er det klart for premiere på serien som viser hvordan kronprins Harald og Sonja Haraldsen kjempet i ni år for å få være sammen. 

- Det er en kjærlighistorie og det er en vakker historie. Men den handler også om motgang og den reflekterer den tiden vi levde i. Også snakker den om det kompliserte forholdet vi nordmenn har til kongefamilien. Vi elsker dem dypt, men vil jo helst ikke at det skal være noe nytt. Og hver gang det skjer så blir det nærmest en skandale, men så går det jo over og greit etter hvert, sier han.

- En historie som kunne vært fortalt også i dag?

- Vi føler den snakker til nåtiden også, men den er ekstremt historisk korrekt, noe regissør Vibeke Idsøe har vært opptatt av.

- Her kommer vi ikke til å få noen debatt om fremstillingen som vi fikk med «Atlantic Crossing»?

- Den er veldig historisk korrekt. Jeg tviler på det, sier han.

Les også: Totalslaktet av historiker i Kringkastingsrådet: - NRKs troverdighet står på spill

Inviterte kongen og dronningen

I dramaserien er det Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell som spiller det unge paret, og Anders Baasmo og Anneke von der Lippe som kong Olav og dronning Sonjas mor, Dagny Haraldsen. Og bare for å bringe det på rene. Kongeparet og hovedpersonene Harald og Sonja var også invitert til premierefesten, men hørte aldri fra seg. 

- Kanskje kommer kongen. Det var derfor vi er på Bristol. Det er nære, smiler Bakka Hjertø. 

- Har du trua på serien?

- Det er absolutt en av seriene våre som jeg gleder meg aller mest til. Første gang jeg så den så gråt jeg så mye. Jeg er en emosjonell fyr, men dette er en serie som får deg til å føle mye.

- Blir dette Amazons svar på «The Crown»?

- Jeg vil ikke si det, men det finnes andre som sier det er den norske versjonen av «The Crown». Det er ikke spart på noe, sier Bakka Hjertø.

Om Prime klarer å toppe Netflix-suksessen gjenstår å se og selv om serien har et budsjett på 100 millioner kroner i de fire episodene som er laget, er det fortsatt et stykke opp til den milliarden det kostet å lage «The Crown».  

Klar med popcorn:

Med førpremiere hører det popcorn til. Prime-sjefen i Norden Andreas Bakka Hjertø er klar for visning av den nye dramaserien Harald og Sonja. Foto: Knut Kristian Hauger.

Slår på PR-stortromma

På stortromma slår også Amazon til hva gjelder markedsføringen av serien og Bakka Hjertø lover å farge byens reklameplakater i Prime-blått, eller kanskje kongeblått i anledning den nye serien.  

- Ja, det blir mye. Vi er en liten tjeneste som trenger å rope litt høyere enn de andre. Det blir stort, sier han.

For med et av verdens største selskap i ryggen burde det ikke mangle på økonomiske muskler. Samtidig som Prime-folkene festet i Norge, kunne netthandelgiganten legge frem et overskudd bare i fjerde kvartal i fjor på 20 milliarder dollar, tilsvarende over 220 milliarder kroner. Overskuddet var omtrent det dobbelte av hva det var i fjerde kvartal 2023.

- Hvordan går det med satsingen Prime i Norge og Norden?

- Det går veldig bra, er alt Bakke Hjertø vil si.

- Vokser dere på kundesiden?

 - Vi vokser veldig bra år for år og mer enn hva vi trodde. Privilegiet vårt er at vi lager innhold i alle land i tillegg til de store amerikanske seriene og filmene, sier han.

Globalt er det Netflix som er kongen og strømmegiganten kunne ved siste kvartalsslipp fortelle at selskapet nå har over 300 millioner kunder. Bakka Hjertø mener Prime ikke er langt bak om en tar med alle abonnentene – også de som abonnerer på leveringstjenesten.

- I alle land vi er i utenfor Norden er vi nummer én eller to, enten større enn Netflix eller rett under, sier han.    

Les også: Slår alarm om Trumps tech-allianse: - Bildene er veldig skumle

Kongeblått og Prime-blått:

Premierefesten på Bristol var i anledning førpremiere på dramaserien Harald og Sonja farget i kledelig Prime-blått eller kanskje kongeblått. Foto: Knut Kristian Hauger

- Vi er bare i startgropa

Amazon Prime er godt i gang med å produsere reality, humor og lokale underholdningsprogrammer som «LOL: Den som ler sist» og kriminalserien «Blindspor» som bygger på Anne Holts bøker. Så kommer det på løpende bånd med dramaserier som nevnte «Harald & Sonja», «Paradis City», «Festning Norge» og «Kjærlighetens navn» som kommer til høsten.

- Tilbudet til kundene og en tjeneste som er relativt fornuftig priset, har vi et ekstremt verdiforslag til kundene. Vi har ikke tenkt å stoppe veksten, sier han.

- Er dere en milliardbutikk nå i Norge?

- Det kan jeg ikke si. Vi er veldig happy med å være der vi er. Men vi er bare i startgropa. Jeg føler at vi er der at vi kobler til printeren. Vi ansetter folk og lager en organisasjon. Vi er i en byggefase, sier han.

Men det stopper ikke der. I tillegg til underholdning, film og serier, har Prime også et sportsteam. Selskapet tok blant annet over enkelte av Viaplays Premier League-kamper i Sverige og Danmark. Prime hadde også nylig en større dokumentarserie, «Ingebrigtsen: Born to Run» om de noske friidrettsbrødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen. 

- Vi startet etter sommeren i fjor med en kamp i uka og det går veldig bra.

- Fikk dere nye kunder?

- Vi har fått nye kunder og Premier League en fantastisk rettighet, sier han.

- Får vi noe norsk sport etter hvert på Prime?

- Vi får se, sier han.

- Ingen advarsel til norske kringkastere?

- Nei og hvis jeg skal si noe så gjør vi avtalen vår på Premier League sammen med Viaplay og i partnerskap. Jeg vil heller at man ser på Prime som en partner enn en konkurrent, sier han.  

Les også: Amazon vokser kraftig på det norske TV-markedet: - Dette er big business

Tilbake i Norge:

Andreas Bakka Hjertø flyttet i starten til Stockholm for å bygge opp Prime i Norden. Nå har familien flyttet tilbake til Norge. Foto: Knut Kristian Hauger.

Første nordmann på Prime-toppen

Andreas Bakka Hjertø er den første nordmannen som sitter på toppen i Prime. Han kom til Amazon i 2021 etter fem og ett halvt år i nettopp Viaplay og startet opp som innholdssjef. Nå blir han ansvarlig også for alle andre Prime-produktene til verdens største ehandelsselskap.

- Det er veldig gøy og litt heftig. Før var det kun innhold, nå jobber jeg mer partnerskapene våre i tillegg og retailsatsingen, sier han.

Det betyr samarbeid med andre strømmetjenester, distributører, leiefilmer og den store retailsatsingen Prime som man har i Sverige og som fortsatt lar vente på seg i Norge.

- Så du for deg at du skulle bli nordisk Prime-sjef da du begynte her?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Men jeg jobbet jo tett med strategien for Prime da vi skrev den første gang. Da var jeg konsulent også var jeg den første inn på kontoret Norden og satt nærmest uten kollegaer på kontoret i Stockholm, sier Bakka Hjertø.

- Fikk du en gratulasjons-SMS av Jeff Bezos da du fikk jobben?

- Ha ha... nei, jeg gjorde ikke det. Men nå har han jo gått av som konsernsjef, og er kun styreformann, sier Bakka Hjertø.

Norsk «The Crown»-serie til over 100 millioner: - Snakker også til nåtiden