Norgesgruppen stanser egen «mediebyrå-satsing»: - Det ble ikke stort nok

Dagligvaregiganten slet med annonsesalget og samarbeidet med mediebyråene. Trumf-sjefen bekrefter at en nedbemanning har funnet sted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kiwi- og Meny-eieren Norgesgruppen gikk ut høyt på banen da dagligvaregiganten lanserte sin nye mediebyråsatsing, Sylinder Media. Inn kom tidligere Amedia-topp Vibeke Schultz og selskapet siktet seg inn mot en medieomsetning på en kvart milliard kroner på salg av målrettet reklame fra merkevareleverandører som Coca-Cola, Orkla og Old El Paso basert på kundenes kjøpshistorikk. Men nå setter Norgesgruppen sin egen «byrå»-satsing på pause.

- Vi har bestemt oss for å stoppe Trumfs mediesatsing mot eksterne leverandører og heller konsentrere oss om egne kjeder og egne merkevarer. Det ble ikke stort nok og vi fikk den ønskede omsetningen, sier Trumf-sjefen i Norgesgruppen, Kristin Bigseth, til Kampanje.

Hvor stor omsetning Sylinder Media i dag har, eller Trumf Media som selskapet nå heter, ønsker ikke Bigseth å oppgi. Men offentlige tall viser at Trumf i 2022 hadde en omsetning drøye 60 millioner kroner og dermed et godt stykke under ambisjonen om 250 millioner kroner innen 2024.

- Det har vært vanskelig å nå ut til de eksterne leverandørene og mediebyråene, sier hun.

- Mediebyråene var kanskje litt skeptiske?

- Vi fant ikke den riktige samarbeidsmodellen.

Les også: Norgesgruppen med ny byråsatsing - sikter mot 250 millioner i medieomsetning

Vi vet ikke om du har spist varen eller ikke, men vi vet hvor ofte du kjøper disse varene og da kan vi estimere, ved hjelp av ulike KI-tjenester, matinntaket ditt og foreslå oppskrifter for varer som er i ferd med å gå ut. Kristin Bigseth, Trumf-sjef

- Vi har tro på retail media

Byråsatsingen til Norgesgruppen kom på en tid der flere av landets aller største selskaper som Norgesgruppen, DNB og Orkla forsøkte å kapitalisere på kjøpshistorikken til kundene ved å utnytte dette i reklamesammenheng. Også DNB og Orkla måtte etter hvert kaste kortene. Men det er ikke antall kunder det står på.

Norgesgruppens lojalitetsprogram er et av landets aller største og vokser år for år. Bare det siste året har antallet Trumf-kunder lagt på seg med 200.000 til hele 2,9 millioner kunder.  Bigseth sier Norgesgruppen fortsatt har tro på det hun kaller retail media.

- Vi har tro på retail media som produkt der vi hjelper interne kjeder, egne merkevarer og Trumf-partnere som vil bruke førstepartsdata til annonsering både i våre kanaler og i eksterne kanaler, sier hun.

Avtaler ble laget med Schibsted og Amedia i tillegg til at Norgesgruppen har mye egen trafikk på nettsteder som Meny.no og Kiwi.no.

- Har dere lagt ned salget til eksterne for godt?

- Vi tror at det er et potensial, selv om timingen ikke var helt riktig. Vi må se på hvordan vi kan automatisere produktet og få til et tettere samarbeid med byråene, så nå skal vi bruke denne strategiperioden til å tenke oss godt om, sier hun.

I Trumf jobber det rundt 30 personer ifølge årsrapporten fra 2022, men Bigseth vil ikke snakke så mye om hvor mange ansatte som jobbet med medie- og reklamedelen. Hun bekrefter imidlertid at det har vært i nedbemanning i denne delen av Trumf-virksomheten.

Les også: Norgesgruppens byråsatsing tar fart med Schibsted-samarbeid: - Kan være en gamechanger

Trumf-sjef:

Kristin Bigseth er Trumf-sjefen i Norgesgruppen. Trumf er et av landets aller største kundelojalitetsprogram. Foto: Eivor Eriksen.

Satser på personalisering

Norgesgruppen har satt seg som mål å danne seg et bilde av fremtidens kundeopplevelse i 2032 og nylig gjestet Kristin Bigseth Kampanjes store «Kundeopplevelsesdagen» der hun snakket om noen av de viktigste trendene fremover i et dagligvaremarked som Bigseth og Norgesgruppen anslår å ligge på over 350 milliarder kroner.

- Budskapet mitt var at i fremtidens handleopplevelse vil «alt» det kunden ser i digitale flater bli personalisert. Da vil vi klare å ta bort mye av støyen du ellers mottar i annonsesammenheng som forbruker, sier hun

Med 2,9 millioner kunder som medlemmer kan Trumf-sjefen kommuniserer med på e-post, SMS, på nett og gjennom digital annonsering som nærmer seg 75 prosent av norske husholdninger. Trumf-sjefen regner med at selskapet sender ut 210 millioner e-poster i løpet av et år eller fire millioner i uka.

- Vi er ikke spesielt stolte over å sende ut masse eposter, men det viktigste er at vi gjør kundeopplevelsene relevante og treffer kundene enten det er på nett eller i butikk, sier hun.

Hun regner med at Norgesgruppen har rundt 15 millioner treffpunkter med kundene sine i løpet av en uke.

- Hvor viktig vil du si Trumf har vært for Norgesgruppen i kampen om kundene?

- Det har vært veldig viktig. Verdien av data og muligheten til å treffe kundene med rett budskap i rett kanal vil nok bare bli viktigere og viktigere fremover, sier hun.

Les også: Kiwi slår «knockout» på konkurrentene i Reklamebørsen: - Bygger stolthet

- Bra for lommebok og miljøet

Noen av trendene som Norgesgruppen og Trumf-sjefen har identifisert i tillegg til «personalisering» er økt bruk av «data og kunstig intelligens» og «kosthold, helse og ernæring». Sentralt i arbeidet står Trumf-appen, som er selve navet i Norgesgruppens digitale tilstedeværelse og en måte å bygge enda sterkere kunderelasjoner. I forbindelse med kosthold, ernæring og bærekraft har Trumf blant annet utviklet en klimatjeneste. 

- Her får du ditt klimaavtrykk og snittet i Trumf-databasen og råd og tips om hvordan du kan gjøre ditt klimaavtrykk mindre og vi sammenligner det andre ting som antall kilometer kjørt i bil, sier Bigseth.

Bigseth sier Norgesgruppen også ser for seg flere nye tjenester når de gamle strekkodene blir erstattet med QR-koder der utløpsdatoer ligger inn. Det kan gi tjenester som «Mitt kjøleskap» med oversikt over hva du har kjøpt og når det har gått ut på dato.

- Da vet vi når de varene du har i kjøleselskapet går ut på dato. Vi vet ikke om du har spist varen eller ikke, den innsikten har vi ikke, men vi vet hvor ofte du kjøper disse varene og da kan vi estimere, ved hjelp av ulike KI-tjenester, matinntaket ditt og foreslå oppskrifter for varer som er i ferd med å gå ut. Dermed kan vi leverer en mer bærekraftig tjeneste som er bra for lommaboka di og bra for miljøet, sier hun.

Les også: Los & Co-eier kjøper Kiwi-byrå

 

Norgesgruppen stanser egen «mediebyrå-satsing»: - Det ble ikke stort nok