Gullfisken-krangel la ingen demper på Morgenstern-festen: - Årets finalister kan ikke sies å være svake

- Jeg skjønner debatten, sier vinneren av årets Gullfisken som nå får skryt av byrålederen som satte det hele i gang.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Lørdag kveld var det igjen duket for den årlige fisketuren i den norske reklamebransjen, da TV 2 inviterte reklamebyråer og annonsører til det store «Gullfisken»-showet. Der konkurrerte 12 håndplukkede reklamefilmer om TV-seernes gunst. Sendingen, som fant sted på Kulturkirken Jacob, hadde både glupske nonner, helsprøe Helge fra Smash-kontoret og lille Elias i Storebrand-sofaen på menyen, men til slutt var det en av «Fiks ferdig»-filmene til Finn.no som stakk av med seieren.

Det skjer etter en uke der markedsføringsbransjen har diskutert hva som er en populær reklamefilm og hvorfor det er så stort sprik mellom finalistene i Gullfisken og reklamefilmene som måles i Reklamebørsen.

«Gullfisken»-vinnerne Anders Muurman Holm og Sebastian Prestø i reklamebyrået Morgenstern har naturlig nok fått med debatten som dannet opptakten til årets finale.

- Det var litt ekstra deilig å klinke til, for dette konseptet gjorde det også veldig bra i «Reklamebørsen», sier kreativ leder i Morgenstern, Anders Muurman Holm til Kampanje.

I Reklamebørsen plukker EssenceMediacom ut de filmene som har gått på TV med mest trykk og måler disse på hvor godt publikum liker filmene. I Gullfisken derimot er det jury bestående av både reklamefolk og annonsører som plukker ut finalistene som TV-seerne deretter stemmer på.

- En verdig vinner i lys av debatten om reklamefilmene vi liker best?

- Ja, jeg har lest debatten og kranglet litt i den selv og jeg skjønner debatten, men jeg vil ikke si så mye mer akkurat nå, sa Muurman Holm rett etter sending og med Gullfisken-premien i hånda.

Les også: - Dette er reklamefilmene vi husket og likte best i 2023

Kreativt team:

Det var det kreative teamet i Morgenstern, Sebastian Prestø og Anders Muurman Holm, som står bak vinnerfilmen i årets Gullfisken-konkurranse. Foto: Kristine Elvemo.

Rival satte i gang debatten

Den som satte det hele i gang var byråleder Herman Muller Stormyr i reklamebyrået WAL. WAL har laget flere av filmene som topper som de beste likte filmene på Reklamebørsen, men i Gullfisken-finalen var verken WAL eller kunden Coop å se.

I tillegg var bare én av de 15 beste likte i «Reklamebørsen i fjor med og konkurrerte om Gullfisken i år, noe som fikk WAL-sjef til å stille følgende spørsmål:

- Hvorfor er det nesten ingen av Sølvfisk-filmene som også er på topp i Reklamebørsen. Liker reklamebransjen andre filmer enn folk flest? Eller er det målingen av liking som er rar i Reklamebørsen, spør Stormyr i et innlegg på Linkedin.

Når Kampanje tar kontakt med WAL-sjefen søndag kveld sier han følgende om årets vinner.

- Det var en fin film fra Finn.no som jeg kjente meg igjen i. De er veldig flinke på å tjenesteutvikle basert på menneskelig innsikt, og også å lage filmer for å fortelle om det. Gratulerer til Finn.no og Morgenstern, sier Muller Stormyr til Kampanje.

- Det var mange sterke finalister

Med gårsdagens seier gjentok Morgenstern bragden fra fjorårets finale og byrået vant sin andre Gullfisken-statuett. Byrålederen Camilla Kim Kielland sier at hun aldri trodde det skulle bli «to seire på rad».

- Det var mange sterke finalister, så overraskelsen i år var enda større enn i fjor, mest fordi vi rett og slett ikke håpet på at det var mulig, sier Kielland til Kampanje.

Reklamebyrået Morgenstern ble startet opp for åtte år siden av syv Try-utbrytere og byrået befester dermed posisjonen som et av markedet aller mest kreative og prisvinnende byråer. Men som Morgenstern-sjefen sier så er ikke Gullfisken en konkurranse som nødvendigvis betyr mer å vinne enn andre konkurranser som Gullblyanten, Anfo Effekt og internasjonale konkurranser.

- Det er også en balanse mellom hva konkurransene betyr og hva de individuelle oppdragene for kundene betyr, men vi ser at det ofte er en sammenheng mellom hva vi leverer i konkurranser på kreativitet og effekt og det vi leverer for kundene i hverdagen. Dette er bare et ekstremt godt eksempel på at det er en sammenheng mellom de to parameterne, sier Kielland.

- Styrker ikke kritikken:

At reklamefilmene til Finn også gjør det bra i Reklamebørsen, synes ikke byrålederen i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, styrker kritikken som kom i forkant av årets finale. Foto: Kristine Elvemo.

- Finalistene kan ikke sies å være svake

Morgenstern-sjefen, som ikke er kjent for skygge unna bransjedebattene, kastet seg også inn i diskusjonen om de mest populære reklamefilmene her til lands tidligere samme dag som finalen. Der gikk hun blant annet Anfo til rette på flere av påstandene publisert i en kronikk på Kampanje der annonsørforeningen mente bransjen «kanskje skal se litt forbi overfladiske målinger som liking» og at suksess må måles på en kombinasjon av «kreativitet, branding og den faktiske påvirkning på sluttkunden, altså effekt.»

- Når Finn vinner Gullfisken så er det kjempegøy, men innlegget mitt var ikke knyttet til filmen fra Finn, selv om Finn er en merkevare som historisk sett har gjort det bra både i Reklamebørsen og Gullfisken. Jeg forsøkte å ta på meg en større hatt enn den jeg har som byråleder i Morgenstern. Det handlet om noen grunnleggende prinsipper for reklame, og det var det jeg argumenterte for i kronikken min. Debattinnlegget hadde jeg skrevet uavhengig om Finn vant eller ikke og det visste jeg jo heller ikke da jeg skrev innlegget. Jeg tror heller ikke at mitt innlegg påvirket TV-publikummet til å stemme; dette er jo en nokså smal bransjedebatt, sier Kielland til Kampanje.

-  Styrker det ikke bare kritikken av Gullfisken-finalistene at det er Finn-reklamen, et konsept som også har gjort det bra på Reklamebørsen, som vinner?

- Merkevarer begynner liking-konkurransen på ulike trappetrinn, og Finn drar helt sikkert nytte av å være en merkevare som er godt likt blant folk, men jeg tror nettopp Finns merkevarebyggende markedsføring bidrar til å styrke det inntrykket. Samt at de leverer på det reklamen lover gjennom tjenesten sin, sier Kielland.

- Blir de øvrige filmene for svake til å nå opp når det e TV-seerne som skal stemme? 

- Posten, Bufdir og Felleskjøpet er også eksempler på «Gullfisken»-vinnere de siste årene, men hvor disse lå på «liking»-skalaen i samfunnet da de vant vet jeg ikke. Jeg synes heller ikke finalistene i årets «Gullfisken» kan sies å være «svake» eller lite kjente merkevarer, med IKEA, DNB, Storebrand, Telenor og Telia som eksempler. Så nei, jeg synes ikke det at Finn vant styrker kritikken, sier Kielland.

- Holder på å snu merkevaren

Da Kampanje snakket med markedssjefen i Finn.no, Hanne Lill Johnsen, etter sending sa hun følgende om hva Schibsted-selskapet har fått ut av filmene.

- Disse filmene har vært en veldig viktig bidragsyter i å løse en viktig oppgave for oss og som jeg føler vi har nailet i 2023. Vi har økt brukthandelen masse, sier Johnsen.

- Hva betyr disse filmene for Finn?

- Vi holder på å snu merkevaren og lære folk at det å handle brukt skal være like enkelt som å handle nytt. Da må vi frem svakheten som produktet vårt har hatt og vise frem løsningene vi nå presenterer med frakt og betaling, sier Johnsen.

Daglig leder i Anfo Jan Morten Drange, gratulerer.

- Her er det bare ta av seg hatten og gratulere Finn.no og Morgenstern med nok en seier. En flott film helt sikkert mange kan kjenne seg igjen i. Absolutt en film jeg liker. Både som vanlig TV titter og som bransjeekspert (om jeg kan tillate å kalle meg det?), sier Drange. 

- Tillater meg også et lite hjertesukk. Det er viktig å ha en levende debatt i bransjen. Det burde vi egentlig ha mye mer av. Men det er ikke nødvendigvis en krangel selv om vi er uenige. En refleksjon eller tankerekke er heller ikke alltid en påstand, avslutter Anfo-sjefen.

Her kan du se vinnerfilmen i årets reklamekonkurranse på TV 2 som reklamebyrået Morgenstern har laget for Finn.no.  

Gullfisken-krangel la ingen demper på Morgenstern-festen: - Årets finalister kan ikke sies å være svake