Traaseth inn i motebransjen: - Gjorde alt for å ikke skille meg ut i klesveien

Lanserer et helt nye klesmerke under navnet Krohn. Har fått hjelp fra North Alliance-byråene til å lage merkevaren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere næringslivsleder i Hewlett Packard og sjef for Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, er klar for et nytt eventyr og denne gangen på motescenen. Traaseth sluttet i Innovasjon i 2019, men forsvant på ingen måte fra mediebildet med verv i EUs innovasjonssatsing, podkastproduksjoner, bokrivning, spaltist i Aftenposten og flere styrelederverv i oppstart- og vekstselskaper som Startup Norway, Qvisten Animation og Norway Summit. Hun har også vært én av fem «powerwomen» på Viaplay i serien med samme navn. Men nå er det klær og tilbehør som gjelder, eller slow fashion (sakte mote). Mandag kveld slipper Traaseth de første bildene av de nye klærne på egen nettside og de første produktene er blant annet et antrekk eller en suit (drakt).

- Jeg startet med konseptet og planleggingen i det små i 2019, og i 2022 ble Krohn etablert i Sandefjord med kontorer og showroom i Oslo, sier Traaseth til Kampanje.

Hun sier hun har investert egne penger for å realisere satsingen og utviklingen av den nye kolleksjonen og merkevaren som altså har fått navn Krohn. 

- Har du designet klærne selv?

- Ja, jeg har selv designet suiten slik jeg mener en klassisk dobbeltspent suit bør være, og testet den i hele høst, sier hun.

Hun sier Krohn-navnet er hennes eget familienavn med opphav fra Klokkargarden på Norddal på Sunnmøre.

- Krohn er et familieprosjekt. Både mannen min, døtre, søster, svoger og svigermor er alle involvert. Det ser du også på de første bildene vi slipper i kveld, sier hun.

Til å hjelpe seg med opp å bygge merkevaren har hun fått hjelp av North Alliance.

- Kritisk i oppstart av et nytt selskap og klesmerke er en god merkevarestrategi i bunn, og der falt valget på North Alliance. Selv om forretningsstrategi er mitt håndverk, har jeg aldri bygget opp en merkevarestrategi fra bunn, og har stor respekt for de som kan det. Her skilte NoA seg klart ut i forståelsen av hva jeg ønsket å lage, og energien til å være med på prosjektet, nen jeg var kontakt med tre ulike selskap, sier hun.

Les også: Anita Krohn Traaseth utelukker ikke comeback som næringslivstopp: - Som toppleder er jeg fortsatt ung

- Det spiller liten rolle hva du har på deg om du ikke kan det du driver med, står for noe, skaper noe, vil noe med kunnskapen og ansvaret du har. Anita Krohn Traaseth, klesgrunder

- Den kan styles opp og ned

Anita Krohn Traaseth beskriver den nye klesmerkevaren som et «tidløst sesong-uavhengig design som kan brukes av alle fra alderen 15–95 år». Det skal produseres klær som passer til begge kjønn.

- Det er lagt inn ekstra stoff i buksen som gjør det mulig å sy den inn og ut, da kroppene våre forandrer seg, sier hun.

- For en som ikke er så bevandret i motebildet skal Krohn produsere jobbantrekk, festantrekk eller ett fritidsantrekk?

- Den kan styles opp og ned, brukes ved de fleste anledninger, på jobb, på 17.mai, på fest. Den første modellen er en klassisk, dobbeltspent suit med en twist. Den er testet på menn og kvinner i alderen 15-95 år. Suiten er ment til å vare, og kan gis videre til neste generasjon. Prismessig vil den være rimeligere enn vanlig designerdrakter, dyrere enn kjedebutikker. Jeg produserer basert på prinsippet rundt pre-orders, da et av de store problemene i mote er overproduksjon eller feilslåtte kolleksjoner.

- Er du selv opptatt av motebevisst og opptatt av klær?

- Jeg har brukt suits i tusenvis av timer i 25 år. Da jeg ble leder av HP Norge i 2012 snudde det seg og jeg ble introdusert for «powerdressing» med farger av Dagny Thurmann-Moe, sier hun.

Traaseth er ofte å se i antrekk med sterke farger og har etterhvert hatt rødt som en signalfarge på mange av jakkene sine. Rødt er også en gjennomgangsfarge i den nye kolleksjonen. 

Hele familien:

Krohn-merkevaren ville ikke kommet uten hjelp fra familien. Her er hele gjengen samlet med blant annet Anita nederst til venstre samt svigermor og søsteren Heidi. - Alle «modellene» er fra Krohn-relatert familie. Også min svigermor Unni på snart 96 år, sier Anita Krohn Traaseth, Foto: Desiree Mattsson.

- En merkevare som ikke er Anita

Til å hjelpe med merkevarearbeidet har Anita Krohn Traaseth får hjelp av North Alliance. Rådgiver og konsulent Hanne Norstrøm-Ness i NoA Consulting sier det har vært «et annerledes og kult prosjekt å jobbe med» og at det var en prosess som var «proppfullt av energi».

- Vi har jobbet med et tight oppsett der vi har prøvd å løse utfordringen med å skapet en merkevare som noe distinkt annet enn det som er Anita som person. Det hadde vært enklere å lage noe som bare var henne, men her har vi forsøkt å løfte ut deler av det hun står for i en egen merkevare som både er kraftig og kommersiell, sier Norstrøm-Ness i NoA Consulting.

Særlig innenfor sport og fritid finnes det mange eksempler på at kjente personer lager et klesmerke bygd opp rundt profilens person. Norstrøm-Ness sier de med vilje ikke har gått i den retningen.

- Anitas merkevare er hele historien hennes, men her skulle hun ikke brande seg selv, men bygge en merkevare som står på egne ben. Her har vi bistått med den strategiske posisjoneringen, design og identitet, historiefortelling og bygget en nettbutikk og det har vært bidragsytere fra både NoA Consulting, Anorak, Bold og Unfold. Et ekte tverrfaglig team med høy fart, sier hun.

- Hva synes du om klærne og er du en mulig kunde?

- Ja, vi var og prøvde i showrommet på fredag så det kommer helt sikkert noen bestillinger herfra når nettbutikken er på lufta, sier hun.  

- Skjedd mye på den norske motefronten

Kundeklubben er også satt opp med navnet «Claim your Space». 

- Det handler ikke om rabatter og hyppige introduksjoner av mer klær. Her deles innsikt og fakta, samt intervjuer med personer som har tatt sin plass til inspirasjon for andre, sier Traaseth. 

- Norske merkevarer innenfor tekstil er kanskje først og fremst knyttet til sport og fritid og det begynner å bli lenge siden Moods of Norway. Hva skal til for å lykkes på den norske motehimmelen?

- Det har skjedd mye på den norske motefronten de siste årene, og flere norske merker har slått seg opp stort ute. Se bare på Holzweiler, ByTimo, Tom Wood og flere. Norsk mote har virkelig tatt seg opp de siste ti årene, og jeg opplever en enorm «pay it forward»-kultur som helt ny aktør. Uten veiledning og fødselshjelp fra Tine Mollatt og ByTimo hadde det ikke vært lett å stable Kohn på bena.

Selv om det sies at klær skaper mannen, mener Traaseth at kunnskap trumfer det du har på deg.

- Det spiller liten rolle hva du har på deg om du ikke kan det du driver med, står for noe, skaper noe, vil noe med kunnskapen og ansvaret du har. Jeg mener det er mulig nå å kombinere salg av suits med dette budskapet. Jeg tror mange ser etter merkevarer som vil noe mer. Her håper jeg at min avsendertroverdighet bidrar, da jeg de siste tyve årene har delt erfaringer og kunnskap i blogger, bøker, spalter og i podcasts. Etableringen av Krohn er kun en fortsettelse av det arbeidet, sier hun. 

Les også: Her er Anita Krohn Traaseths nye digitale klubb - tilbyr live shows, cocktails og nett-TV

Sterke farger:

Rødt er en gjennomgangstone i hele den nye kolleksjonen til Anita Krohn Traaseth. Foto: Desiree Mattsson.

Traaseth inn i motebransjen: - Gjorde alt for å ikke skille meg ut i klesveien