Bølgen av profiler på LinkedIn som har lagt til navnet Arne i sin sosiale medier-status har rullet og gått i flere uker. Kampanjen har resultert i at hundrevis av norske kvinner har gjort som Høyre-leder Erna Solberg og lagt til «Arne» foran navnene sine på LinkedIn og den som startet det hele var nettopp den tidligere Innovasjon Norge-direktøren og HP-sjefen, Anita Krohn Traaseth (50).

- Dette er et resultat av veldig mange kvinner og ildsjeler, sier Traaseth til KampanjeTV.

Grasrotkampanjen har hentet inspirasjon både fra en tilsvarende kampanje i Nederland der kvinner byttet navn til Peter for å få oppmerksomhet om at det er flere menn blant toppledere i børsnoterte selskaper som heter Peter enn det er kvinnelige ledere. Tallene i Norge er heller ikke lystig lesning. Ifølge Traaseth finner blant Norges 200 største selskaper i dag 86 prosent mannlige ledere samtidig som ni av ti styreledere er menn.

- Det har vært snakket om dette noen år nå, ser vi en bedring eller etterlyser vi tall som viser at det går riktig ve?

- Vi får mer og bedre forskning og telling og det tror jeg er viktig, men ser du The Economists glass-ceiling index, glasstaksindeksen, så er Norge sett på som et av de landene i verden hvor det er best for kvinner å gjøre karriere. I dag er vi ikke på pallen engang, så vi må følge med i timen og ikke ta det for gitt. Dette må holdes ved like, sier Traaseth.

Glasstaksindeksen til The Economist måler roller og påvirkning som kvinner har i arbeidslivet i OECD-landene.

Jobber med oppstartselskaper
Traaseth sluttet som direktør i Innovasjon Norge i 2019, men har på ingen måte blitt borte fra mediebildet med både podkastproduksjoner, bokrivning, spaltist i Aftenposten og flere styrelederverv i oppstart- og vekstselskaper som Startup Norway, Qvisten Animation og Norway Summit. På selve kvinnedagen er Traaseth også vert og programleder på sin egen konferanse «Godt nok for de svina» på Rockefeller.

- Noen tips til kvinner som vil opp og frem i næringslivet?

- Jeg skal være forsiktig med å gi råd til andre kvinner. Jeg gjorde det i Aftenposten og skrev en spalte om fem råd til unge kvinner med ambisjoner og da fikk jeg en psykologspesialist på nakken som mente at jeg drev med omsorgssvikt og oppfordret til omsorgssvikt, sier Traaseth.

- Får vi se Anita Krohn Traaseth i et comeback i toppen av et stort norsk næringslivsselskap igjen?

- Det er veldig fristende å fortsette litt til med det jeg gjør, og jeg føler at jeg absolutt er med å lede selskaper fra et styrenivå og påvirkningen jeg har der både på strategi, sammensetning og mangfold er veldig stor. Men som toppleder er jeg fortsatt ung så jeg skal ikke utelukke det på noen måte, sier Traaseth.

Her kan du se hele sendingen med Anita Krohn Traaseth som gjest i Kampanjes TV-studio.