Offentlig tørke i reklamemarkedet – nye kuttrunder og permitteringer i byråene

- Jeg tror det blir ganske tøft fremover, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det nye reklameåret har startet alt annet enn godt for kommunikasjonsindustrien. Ikke bare åpnet det nye året med en historisk lav forbrukertillit, som er et mål på forbrukernes vurdering av husholdningenes økonomi og landets økonomi de siste 12 månedene, også et flertall av norske annonsører har startet året med kutt i investeringene.

Administrerende direktør i det nå sammenslåtte byrået SMFB Dinamo, Hølje Tefre, har vært med på både oppturer og nedturer i den norske byråbransjen opp gjennom årene. Han sier starten på det nye året er preget av lavere aktivitet i bransjen.

- Ja, vi merker det veldig godt. Det er mange som utsetter, venter og ligger på været, sier Tefre til Kampanje.

Det kommer også til syne i Kampanjes spalter der det med enkelte unntak er lenge mellom de nye kampanjene som omtales samtidig som gamle reklamefilmer preger både Gullfisken og Reklamebørsen. Ikke er det all verdens av nye pitsjer heller.

- Vi deltar på et par new biz-prosjekter, men det er betydelig lavere aktivitet enn hva jeg synes er hyggelig. Vi la et nøkternt budsjett i januar og nådde ikke det, sier han

- Hvor lenge kommer det til å vare?

- Jeg tror det kommer til å vare i ganske lang tid og i hvert fall frem til sommeren. Vi kommer nok til å se flere nedskaleringer og tilpasninger og noen kommer sikkert til å møte veggen også. Det er stor usikkerhet der ute og mange markedssjefer velger å benytte eksisterende materiell og løsninger i stedet for å investere i nye produksjoner. Jeg tror det blir ganske tøft fremover, sier han.

Les også: Dette sier annonsørene om det nye reklameåret: - Medietrykk kan bli viktigere enn det kreative

Drar ned:

Toppsjef Hølje Tefre i SMFB Dinamo sier det er mye bevegelse på jobbmarkedet for tiden og mange som banker på døra. Men tiden for å bemanne opp er ikke den beste. Nå er det mer snakk om dra ned. Foto: Eivor Eriksen.

Tørke i offentlig sektor og kutt i byråene

Men i tillegg kan Tefre også fortelle om en annen utfordring. Heller ikke fra offentlig sektor er det særlig med jobber i vente. Kun det mye omtalte anbudet til NHH, som også høstet mye kritikk for sitt omfang, er i dag ute på markedet. SMFB Dinamo-sjefen kaller det en stor utfordring i markedet akkurat nå.

- Med unntak av NHH har det ikke vært et eneste offentlig anbud ute. I et normalår burde det allerede ha vært fire-fem relevante anbud ute i denne perioden. Det virker som om mange offentlige aktører har fått pålegg om ikke å bruke penger på innkjøp av kommunikasjonstjenester, sier han.

Byrålederen sender dermed et stikk til Støre- og Vedum-regjeringen som har lagt et stram bånd på statlige institusjoners innkjøp av kommunikasjonstjenester. Dermed går det mot en ny runde med nedbemanninger og permitteringer på byråmarkedet.

Kampanje har allerede omtalt nedbemanninger, permitteringer og ansettelsesstopper før jul, men nå fortsetter elendigheten. Nylig kunne Aller Medias byrågruppe Ahead Group fortelle at de permitterte ti stykker. Hølje Tefre sier at også i SMFB Dinamo er det sendt ut permitteringsvarsler til fire stykker hvorav to på 100 prosent, samt at byrået er blitt mer forsiktige med å erstatte folk som slutter. 

- Er det planer om ytterligere permitteringer?

- I dag har vi ingen ytterligere planer om det, men det kan forandre seg på dager. Hvis det går to uker og prosjekter vi hadde lagt inn i budsjettet ikke kommer, så er den omsetningen borte. Vi er ikke en bransje som kan produsere varer vi selger om to-tre måneder, og da kan jeg utelukke noen ting, sier han.

 Les mer: Regjeringen skal spare 40 millioner på konsulentkjøp – disse 20 virksomhetene må kutte

- Kan komme ytterligere justeringer

Også i kommunikasjonskonsernet Publicis som huser reklamebyrået Kitchen dras det ned på bemanningen. Selskapet bemannet krarftig i fjor med hele 50 nye ansatte, blant annet for å  ta seg av den nye kunden Elkjøp, men også elektronikkjeden har fått en tøff start på året ned nedbemanninger og stengte butikker

- I likhet med mange andre i vår bransje merker også vi tøffe tider på enkelte deler av virksomheten. Det gjør at vi dessverre må gjennomføre en justering av bemanningen, så langt med tre personer på den kreative siden. Vi legger stor vekt på å gjøre dette på en ryddig måte overfor alle involverte, sier norsk Publicis-sjef Peder Mittet til Kampanje.

- Kan det bli aktuelt med ytterligere nedbemanninger og er det i tillegg også sendt ut permitteringsvarsler?

- Det er ikke sendt ut noen permitteringsvarsler. Som alle andre virksomheter gjør vi fortløpende en vurdering av om vi har nok og riktig bemanning. Selv om vårt mål alltid er å skape og sikre arbeidsplasser, kan vi heller ikke utelukke at det kan komme ytterligere justeringer i motsatt retning, sier Mittet. 

Les også: Publicis-byråer dobler nesten overskuddet – sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år

Gjør tilpasninger:

Sjefen i Oceans, Jan Christian Fosseidbråten, må dra ned på bemanningen i Neue Design, mens Los & Co-sjefn Espen Haugen, sier det er et mer krevende marked. Foto: Knut Kristian Hauger.

Tøffere i Oceans-byråer

Også i kommunikasjonshuset Los & Co skjer det endringer uten at toppsjefen Espen Haugen vil være konkret på hvilke grep Los & Co tar.

- Markedet er tøffere i dag enn for 12 måneder siden, men vi glade for at vi har et godt lag, solide kunder og økt tilgang kompetanse gjennom søsterselskapene våre i Oceans, sier han.

Han mener samtidig at også Los & Co «må tilpasse seg markedet.»

- Den siste tiden har etterspørselen etter tradisjonell produksjon sunket, mens etterspørselen etter strategiske tjenester og kreativ utvikling ser ut til å øke. Da tilpasser vi tjenestetilbudet vårt for å skape mest mulig verdi for kundene våre, sier han.

Også i søsterbyrået til Los & Co kjenner man på usikkerheten i markedet. Byråleder Per Olav Walmann i Neue forteller at de er blant de mindre byråene som har merket usikkerheten de tøffere tidene. Før jul i fjor gikk Neue-sjefen til det skrittet å nedbemanne med fire årsverk. Byrået teller i dag 17 ansatte.

- Helt konkret handler dette om kutt i budsjetter og prosesser som tar mye lengre tid hos kunder. Vi jobber med en del større kunder, og med det kommer vi også tettere på svingningene som kundene merker, sier Walmann.

Offentlig tørke i reklamemarkedet – nye kuttrunder og permitteringer i byråene