Gullfisken-vinner har nådd over en milliard mennesker: - Fått oppmerksomhet av titusenvis av medier

I tredje strake forsøk skulle det endelig lykkes for Posten i «Gullfisken»-konkurransen. - Jeg har aldri jobbet med dyktigere folk, sier markedsdirektøren om reklameteamet bak filmen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Lørdag kveld gikk «Gullfisken» av stabelen på TV 2, og i den årlige reklamekonkurransen var det til slutt Posten som gikk til topps med sin reklamefilm «When Harry met Santa». Dermed ble det en ekstra spiss på lørdagskvelden for markedsdirektør Monica Solberg og kampanjeansvarlig Hege B. Aarhus i Posten denne helgen.

- Jeg satt hjemme foran TV-en og fulgte spent med derfra i år. De andre i teamet var litt her og der, og så det ble mye snaper og SMS-aktivitet i løpet av kvelden, sier Solberg til Kampanje. 

Hun sier seieren var svært verdsatt i Posten og særlig med tanke på budskapet i filmen.

- Som en stor og viktig samfunnsaktør har Posten et ekstra ansvar for å jobbe aktivt med mangfold, inkludering, likeverd og andre grunnleggende menneskerettigheter. Denne kampanjen var en del av dette arbeidet, og en seier i «Gullfisken» gir oss en fin arena for å synliggjøre dette, sier Solberg til Kampanje.

- Hva har filmen betydd for deg?

-  For meg personlig har det betydd mye at ledelsen i Posten sa ja til å gjennomføre en kampanje som jeg og vi i markedsavdelingen mente var viktig. Det er jo risiko knyttet til å lansere kampanjer som tar et tydelig standpunkt, og det er ingen selvfølge at ledelsen er villige til å stå i det. Men det er de i Posten – og det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Filmen er laget i samarbeid med reklamebyrået Pol og et team bestående av kreatørene Rikke Sofie Jacobsen og Pia Lystad, rådgiver Marius Eriksen og prosjektleder Kristin Eidså Brantzeg Scheele. Posten begynte å samarbeide med Pol tilbake i 2019.

- Hva kan du si til Pol og teamet og blir det en ekstra belønning på reklamebyrå i morgen?

- Det eneste riktige er vel å si gratulerer. Det er Pol og teamet der som har stått bak de tre siste julefilmene våre, og jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at jeg aldri har jobbet med dyktigere folk. De er så hyggelige, jordnære og «nedpå», samtidig som de forstår kommunikasjonsfaget til fingerspissene og de slutter aldri å imponere. Vi er veldig fornøyde med Pol og den jobben de gjør for oss, og det har vi selvsagt også formidlet til dem, sier Solberg.

Les også: Pol danket ut 11 andre byråer - skal levere Posten-reklame til hele Norden

Ekstra gøy er det jo også at kampanjen har blitt trykket til brystet av LHBTQ+-miljøer over hele verden, som viser hvor viktig representasjon er for integrering, mangfold og likeverd. Monica Solberg, markedsdirektør i Posten

Kom til Posten fra klesbransjen

«Gullfisken» på TV 2 har blitt delt ut i hele TV 2s eksistens og det nærmer seg nå 30 år med utdelte gullfisker og etter nesten 30 år med venting var det endelig Posten sin tur til å gå helt til topps.

- Har det vært en pris dere har drømt om?

- Vi har vunnet sølvfisk tre år på rad nå, og jeg må innrømme at jeg var ekstra spent i år. Filmen har skapt mye engasjement og det meste positivt, men det også en del som har gitt uttrykk for at de ikke likte den. Dermed var det ekstra gøy at det ble seier til kjærligheten. Alle gode ting er tre sies det, og det slo til for oss i år, sier Solberg.

Hun kom til Posten i 2016 og startet opp som markedssjef og leder av CRM-avdelingen, og tok over stillingen som markedsdirektør for et snaut år. Før det var Solberg flere å i moteindustrien der hun jobbet først Vic og Jean Paul og deretter Voice-kjeden.  

Nå opplever hun stor suksess med sin reklamefilm fra i fjor jul. Julekampanjen har ifølge beregninger fra Google nådd ut til over 1,2 milliard mennesker i 150 land over hele kloden og den fire minutter lange julefilmen har blitt sett over 2,5 millioner ganger på YouTube. Ifølge Postens markedsdirektør viste en trending på Twitter gjennom hele desember at den også hadde rundet over fem millioner tweets.

- Den har gått viralt i alle sosiale medier i alle verdensdeler og fått oppmerksomhet av titusenvis av medier i hele verden. Men selv om oppmerksomhet i utlandet er gøy, er det ikke den viktigste effekten. Kampanjen har skapt resultater på alle parametere, fra kjennskap og kunnskap til handling og salg. Den store internasjonale oppmerksomheten har løftet kampanjen nasjonalt og gitt resultater langt utover det vi hadde forventet, sier hun. 

Skeiv romantikk:

Posten overrasket mange i fjor jul da de viste frem sin reklamefilm med en homofil julenisse i en av hovedrollene. . Ekstra gøy er det jo også at kampanjen har blitt trykket til brystet av LHBTQ+-miljøer over hele verden, sier markedsdirektør Monica Solberg,

- Viktigst å lage reklame folk kan ta stilling til

I den årlige «Gullfisken»-konkurransen er det seerne som stemmer frem hvilke av fjorårets reklamefilmer de liker best. Det er 12 reklamefilmer, en Sølvfisk-vinner for hver kalendermåned, som konkurrerer om stemmene og det er den filmen som får flest av publikums stemmer som stikker av med prisen «Gullfisken».

- Hvorfor er det viktig for Posten å lage reklame som folk liker?

- Jeg tror det er viktigst å lage reklame folk kan ta stilling til og engasjere seg i. Det er selvfølgelig et ønske å bli godt likt, spesielt blant folk i målgruppen, men for å skape et bånd mellom merkevaren Posten og målgruppen, er det nødvendig med historiefortelling som treffer folk på et litt mer emosjonelt plan. Det har vi lykkes godt med, spesielt de siste tre årene, sier hun.

Hun viser til at «When Harry met Santa» hadde svært høy liking i målgruppen, men legger til at det ikke var alle som likte den

- Det var en del debatt og engasjement underveis. Det i seg selv understreker viktigheten av at det blir produsert reklame som skaper representasjon for denne type budskap. Representasjon er et viktig steg på veien for å øke aksepten for å elske den man vil. Dette gjelder også mediekanaler som reklame, sier Solberg.

- Hva tror du er den viktigste jobben filmen har gjort for Posten-merkevaren?

- Jeg tror det viktigste vi har oppnådd er å sette Posten på kartet når det gjelder mangfold og inkludering, og det er temaer som betyr mye for målgruppen. Filmen har også bidratt til å skape en positiv assosiasjon til Posten blant unge mennesker som handler mye på nett, en målgruppe som er viktig for oss, sier hun.

Gullfisken-vinner har nådd over en milliard mennesker: - Fått oppmerksomhet av titusenvis av medier