Navn: Jenny Hauga

Alder: 24

Stilling: Juniordesigner i Solid Media (som også er hennes første jobb i bransjen).

Utdanning: Bachelor i grafisk design fra Westerdals/Høyskolen Kristiania

Min hobby: Mote og foto og det å tråle kommentarfelt for ufine kommentarer. Ellers er jeg veldig glad i å høre på musikk, og en totimers kjøretur fra Hamar til Eidskog er perfekt lengde for en solokonsert. Det er også noe merkelig terapeutisk ved å legge et puslespill, uten at jeg liker å si det for høyt.

I Kampanje sin faste spalte «Unge Talenter» tar vi hver uke en prat med ett talent under 30 år. Neste kvinne ut er Jenny Hauga i Solid Media, som for noen måneder siden ikke hadde sett for seg å bli omtalt som et «talent». Hauga gikk sommeren 2020 ut av Westerdals med en bachelorgrad i grafisk design.

Bacheloroppgaven hennes var en bok med hatefulle kommentarer fra internett som hun etterlignet i diktform. I fjor høst, et drøyt år senere, stakk Hauga og oppgaven av med gull i «Student Design» under Gullblyanten. Hun ble også kåret til «Årets Student».

Hun forteller om et vanskelig jobbmarked midt i pandemien, og kom derfor opp med en alternativ plan:

- Jeg flyttet hjem til Eidskog og begynte å studere bærekraftsøkonomi for å kunne få mer tverrfaglig utdanning. Det gikk veldig bra og jeg fullførte ett semester, men det fristet ikke med tre nye år på skolebenken. Jeg kjente at det var design jeg hadde lyst til å jobbe med.

Hun sluttet derfor på studiet i mars og ga seg selv ett år med full satsing på jobbsøking. Samtidig brukte hun tiden på å lære seg selv nye ting for å heve kompetansen sin, og satt hjemme og studerte selv. Etter flere søknader og mange avslag, kom resultatene etter bare en måned.

- Allerede i april fikk jeg jobben i Solid Media, hvor jeg begynte i juli, forteller Hauga.

Saken fortsetter under bildet.

- Hvis du er stolt av noe, vis det frem
Nå bor Hauga på Hamar og jobber som juniordesigner i Oslo, den første faste designstillingen hun har hatt. Da hun skulle velge arbeidsplass var hun ute etter et sted hvor det var rom for å lære og utvikle seg.

- Det var viktig at arbeidsplassen oppfordrer til å lære mer og ønsker at vi ansatte skal lære mer. Designbransjen står ikke akkurat stille, så det er viktig å «være på» og følge med på oppdateringer, sier hun og understreker at også godt arbeidsmiljø og kolleger spilte en viktig rolle.

Til de som vil få seg jobb i bransjen har Hauga ett tips:

- Ikke gi opp. Det er veldig klisjé, men det er sant. Det tok en stund før noen turte å satse på meg, og endelig skjedde det. Nå er jeg i gang og nå har det skjedd mye på kort tid, sier den ferske juniordesigneren.

Hun sier videra «at hvis du er stolt av noe så vis det frem.»

- Det kan komme mye godt ut av det, det har det gjort for meg som leverte inn boka jeg lagde til bachelorprosjektet, sier hun.

Hun har full forståelse for at det kan være skummelt å vise frem noe man har laget selv:

- Men hvis man ikke gjør det er det i alle fall ingen som ser det. Det er ingen som forventer at man skal kunne alt med en gang, oppmuntrer hun.

Les også: NRK-talent ble redaktør som 22-åring: - Skulle gjerne vært astronaut

- Utrolig dårlig på small talk
- Har du et skjult talent?

- Jeg spurte vennene mine i en gruppechat, men jeg fikk ingen respons. Det sier sitt egentlig, svarer Hauga.

Hun forteller likevel at hun er god på å huske sangtekster og at hun synes språk og ordbruk er spennende:

- Det er et stort pluss siden kommunikasjon er en stor del av jobben jeg har. Jeg skulle gjerne hatt samme evne muntlig, jeg er nemlig utrolig dårlig på small talk, sier hun.

- Ser du på deg selv som et talent?

- Jeg synes «talent» er et stort ord. Det er et veldig stort kompliment å få være med i denne spalten, samt bli kåret til «årets student» og ta gull i design i gullblyanten, svarer hun.

Hauga har ikke vært den som viser seg mest frem, selv om hun mener det er normen i bransjen at man burde være det.

- Jeg jobber med å bli bedre på det, men liker best å jobbe i kulissene, legger hun til.

Begrepet «unge talenter» er en fin ting, ifølge Hauga. Hun trekker frem at det er viktig å fremme folk som er flinke.

- Det er mange flinke folk som fortjener oppmerksomhet for arbeidet de gjør. At jeg skulle være en del av gjengen med talenter hadde jeg ikke sett for meg for noen måneder siden, innrømmer hun.

Les også: Malin (28) fikk mediepris og fikk jobb av kunden. - Hadde allerede gått rundt med et crush på selskapet