Til topps i Gullblyanten med ufine nettkommentarer i diktform: - Vet ikke om jeg skjønner omfanget

Jenny Hauga vant årets studentpris for sitt engasjement rundt ufine kommentarer på nettet.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg
Johannes Enli Kalleberg Journalist

Grafisk designer og tidligere Westerdals-student, Jenny Hauga (24) ble kåret til «Årets Student» og vant gull i kategorien «Student Design» under årets Gullblyanten. Gullblyanten er den årlige prisfesten til bransjeforeningen Kreativt Forum og årets utdeling ble flyttet fra mars til oktober. Hauga forventet ikke å bli «Årets Student» før fredagens kåring. 

- Det må jeg si at var helt uforventet, det var surrealistisk egentlig. Men jeg er veldig takknemlig for bli tildelt denne prisen, sier Hauga.

- Hva betyr det å vinne denne prisen?

- Det er et bevis på at jeg har gjort noe riktig, og det er veldig stas, forteller Hauga.

Les også: Reklametalent snapper to gull i reklame-NM med hjemmesnekret stunt - Try vinner mest

Inspirert av kommentarfelt

Haugan vant gull i «Student Design» for sin bachelor-oppgave fra Westerdals under årets Gullblyanten.

- Jeg vant med en diktbok som heter «Elegier». Det er en diktbok som setter fokus på ekte kommentarer som er ufine i norske kommentarfelt som jeg har etterlignet i diktform, sier Hauga. 

- I boken bruker jeg bilder av søppelkasser for å visualisere verdien disse kommentarene har for samfunnet. Slike kommentarer er bare for folk som vil si sin mening, uten at det har noen stor verdi for samfunnet eller i samfunnsdebatten. Ettersom vi blir eksponert for slike kommentarer daglig skaper vi en likegyldighet, og stadig styggere kommentarer blir godtatt, fortsetter Hauga. 

Hauga mener at ikke alt man tenker ikke trengs å publiseres offentlig. 

- Det er ikke ment som en klebling av ytringsfriheten, mer som en formidling av spørsmålet om det er nødvendig å si alt. Det er lov å tenke uten å måtte skrive meningene sine i et kommentarfelt. 

Hauga kaller temaet i diktboken sin for relevant for dagens situasjon i kommentarfeltene.

- Det er relevant tematikk. Det har man sett ved at mange medier har vært nødt til å stenge kommentarfelt etter hendelser den siste tiden.

- Jeg har i størst grad sett på kommentarfeltene på Facebook og nettaviser og litt på Instagram og kvinneguiden. Jeg gjorde en forundersøkelse først for å føle på trenden, man skulle trodd folk skrev ufine ting på Instagram og lignende hvor man lett kan være anonym, men det var faktisk på Facebook hvor de fleste har åpne profiler, forteller Hauga. 

- Ikke så lett å gå ut med bachelor og søke jobb

Jenny Hauga ble ferdig som student på Westerdals i 2020 og leverte bachelor-oppgaven som hun vant gull med i kategorien «Student Design» under årets Gullblyanten. Hauga forteller at det ikke var enkelt å få jobb etter bachelorgraden.

- Det var ikke så lett å gå ut med bachelor og søke jobb. Men i juli begynte jeg å jobbe i Solid Media, der trives jeg veldig godt og det er et supert sted å begynne. Jeg har søkt en del forskjellige stillinger, og drømmen er å jobbe i byrå. Jeg er veldig interessert i mote. Det å kombinere mote og design er noe jeg kunne tenkt meg å jobbe som i fremtiden, sier Hauga.

- Vil du nå enda lenger etter at du fikk prisen «Årets student»?

- Jeg vil absolutt nå lenger og jeg vet ikke om jeg skjønner omfanget av denne prisen sjøl, avslutter Hauga. 

Til topps i Gullblyanten med ufine nettkommentarer i diktform: - Vet ikke om jeg skjønner omfanget