Fersk Gullfisken-vinner: - Det er ikke nødvendigvis priser alene som gjør at man har en god karriere eller ikke

Tekstforfatter Rikke Sofie Jacobsen gikk til topps i Gullfisken med sin Posten-film. Her forteller hun om sin egen litt annerledes vei inn i den norske reklamebransjen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Sist helg ble det klart at Postens reklamefilm «When Harry met Santa» gikk til topps i den store reklamefilmkonkurransen til TV 2, «Gullfisken». Totalt var det nærmere 300.000 seere som fulgte utdelingen på TV 2 der seerne er med å stemme frem den filmen de liker aller best.  Og bak filmen som gikk til topps står også reklameteamet til Pol der Rikke Sofie Jacobsen (34) har vært tekstforfatter på den meget populære Posten-reklamefilmen. Hun forteller til Kampanje at hun ser på publikumsprisen til TV 2 som noe som henger høyt.

- Gullfisken rangeres naturligvis veldig høyt, siden det plutselig er folket som er selve juryen. Man tror jo alltid på det man lager, men det å få en bekreftelse fra folk flest om at det du lager er noe som beveger og engasjerer, er utrolig stas, sier Rikke Sofie Jacobsen til Kampanje.

Mange kjente reklameteam har vunnet Gullfisken før henne og der noen av de største grossistene har vært Pol-kollega Janne Brenda Lysø og Try-teamet bestående av Karin Lund og Øystein Halvorsen, men hva denne prisen gjør med karrieren er hun imidlertid usikker på.

- Jeg tenker at det ikke nødvendigvis er priser alene som gjør at man har en god karriere eller ikke. Til daglig så kan en glad kunde som ser at vi har gjort alt vi kan for å forstå dem og deres problemstilling, og dermed gir de gode løsninger på ting, gi meg like mye energi og pågangsvilje som en pris. Og hvis man klarer det over flere år og samtidig skape gode relasjoner, så vil vel kanskje det også bidra til å bygge en karriere i tillegg til det å vinne priser, sier Jacobsen.

Hun har jobbet med Posten i flere år og etter tre sølvfisker på rad skulle det endelig lykkes for både annonsør og kreatør. I tillegg til Posten jobber 34-åringen blant annet med Bergans, Helsedirektoratet, KPMG og Redd Barna på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Les også: Gullfisken-vinner har nådd over en milliard mennesker: - Fått oppmerksomhet av titusenvis av medier

Akkurat når det gjelder julekampanjen til Posten, så er det noe vi vet kommer hvert år så det ligger litt og putrer i bakhodet hele året. Rikke Sofie Jacobsen, Pol

- Man må tørre å stå imot de som er uenige

Hun har ikke laget filmen alene, men i samarbeid med et team bestående av AD og kreatør Pia Lystad, rådgiver Marius Eriksen og prosjektleder Kristin Eidså Brantzeg Scheele.

- Hvordan kom dere inn på denne vinneridéen?

- Ja, hvordan kommer man på hvilken som helst idé egentlig? Akkurat når det gjelder julekampanjen til Posten, så er det noe vi vet kommer hvert år så det ligger litt og putrer i bakhodet hele året, sier Jacobsen.

Hun forteller at teamet gjennom året følger med på nyheter, og da det i fjor var flere nyhetsoppslag rundt LHBTQ+-rettigheter, blant annet under fotball-EM og med store varemerkers Pride-engasjement, så var dette noe de spant videre på.

- I tillegg så handler det om å koble det opp igjen mot det Posten står for. Ettersom vi har fått ta del i strategiske diskusjoner for Posten som varemerke, kjenner vi dem såpass godt at vi trenger ikke å skape en god grunn til å gjøre noe, men finne det i det de allerede er. For eksempel deres fokus og arbeid for mangfold og bærekraft, sier Jacobsen.

Hun sier «selve filmideen egentlig startet med løsningen.»

- Vi hadde ideen om at Postbudet kunne ta over jobben til nissen først, slik at han kunne gjøre andre ting på julaften. Da vi koblet dette opp mot det faktum at Posten er en samfunnsaktør som både er og jobber for mangfold, og vi visste at målgruppen har et brennende engasjement rundt dette, følte vi at brikkene falt på plass. Skal man ta stå for noe må man mene det, og man må også tørre å stå imot de som er uenige. Det er først da man kan ha en fruktbar diskusjon som kan skape engasjement, sier Jacobsen.

Les også: Gigantselskapene heiser ikke regnbueflagget på Instagram: - Vi støtter ikke bare pride i juni, men hele året

Jobbet lenge i par:

Rikke Sofie Jacobsen jobbet også i flere år sammen med Sare Hødnebø. De to har blant annet jobbet sammen tidligere på PR-jobben «Nei er Nei» for Amnesty, som vant gull i Cannes.

Spammet svensk byrå på Instagram

Pol-kreatørene Rikke Sofie Jacobsen er godt inne i sitt fjerde år som tekstforfatter i Pol etter at hun kom inn i bransjen gjennom det ettårige talentprogrammet til Kitchen, Energy Pool, i 2012. Der traff hun det som skulle bli hennes daværende kreative partner jennom flere år, Karina Ullensvang.  

- Vi hadde et ettårsengasjement i Kitchen og ble partnere helt på slutten av det året. Vi hadde dermed en altfor tynn portfolio sammen da vi skulle ut og søke jobb i Norge, sier hun.

Derfor bestemte de to nyutdannede reklametalentene seg for å starte en kampanje rettet mot drømmearbeidsgiveren – det internasjonalt anerkjente, svenske reklamebyrået Forsman & Bodenfors. Målet var å bli invitert på mappevisning hos Gøteborg-byrået som lenge samarbeidet med SMFB i Norge.

- Vi bestemte oss for å lage en ny og kreativ måte å vise portfolioen vår på, som ville fange oppmerksomheten til byrået, men vi hadde ingen tro på at vi var gode nok til å jobbe der, sier Jacobsen.

Hun forteller at de lagde noe de kalte «The Instagram Portfolio» hvor de skreddersydde en personlig Instagram-konto til hver enkelt kreatør i Forsman & Bodenfors, før de deretter begynte å følge alle sammen samtidig.

- Ingen er orakler

Noe av det hun lærte fra sine svenske naboer i Forsman & Bodenfors «var at man kan lære av alle.»

- Både av de som har mange år på baken og som har masse erfaring, men også av unge nyklekte kreatørene som enda ikke er farget av uskrevne regler og fremgangsmåter. Noe jeg helt bevisst har tatt med meg er interessen og fokuset på strategi, og det å sette seg ordentlig inn i organisasjonen man jobber med, sier Jacobsen.

Hun er overbevist om man må kjenne både kundene og målgruppen godt dersom man skal lykkes med å lage «noe som virkelig treffer.»

- Klarer man som byrå, strateger og kreatører å skape bindeleddet der så tror jeg sjansen for å treffe øker, sier Jacobsen.

Hun har også tatt med seg evnen å fortelle kolleger om en idé tidlig i en arbeidsprosess.

- Da er man mindre sårbar for å høre kritikk, og man kan sammen finne en løsning. Ingen er orakler, men sammen kan man lage ordentlig bra ting, sier Jacobsen.

Les også: Gullfisken-vinner har nådd over en milliard mennesker: - Fått oppmerksomhet av titusenvis av medier

Fersk Gullfisken-vinner: - Det er ikke nødvendigvis priser alene som gjør at man har en god karriere eller ikke