Gigantselskapene heiser ikke regnbueflagget på Instagram: - Vi støtter ikke bare Pride i juni, men hele året

Equinor, Telenor og Ikea ser til andre måter enn logobytte på sosiale medier for å markere Pride-måneden.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Oslo Pride gikk av stabelen på fredag og skal vare frem til og med søndag denne uken. Flere bedrifter og organisasjoner har i den sammenheng valgt å bytte ut original-logoen sin på sosiale medier med en logo prydet av regnbuefarger, sterkt tilknyttet LHBTI-bevegelsen og Pride. På lørdag skrev Kampanje om markedssjefen i Oslo Pride, Elaine Wergeland, som advarer mot «rosavasking», etter at en tredjedel av Norges største bedrifter har byttet til regnbuelogo på Instagram.

«Trenger det å bety noe at man viser støtte til Pride i sosiale medier», spurte Kampanje Wergeland i forrige uke.

- Ja, sånn som vi ser det er det å ta et standpunkt. Et politisk standpunkt for skeive sine rettigheter og kjærlighet, og for at man får elske den en vil. Nå er det jo mange av de på lista her som ikke nødvendigvis har byttet logo, men som vi vet at har et aktivt internt arbeid. De velger bevisst å ta kontakt med oss for rådgiving, slik at de kan sikre at de kan «walk the talk» før de bytter logo, svarte Wergeland.

Men selv om en tredjedel av de 100 største selskapene i Norge har byttet profilbilde, er det fortsatt mange som ikke har vist sin støtte på Instagram. Blant dem er noen av landets aller største børslokomotiver som Equinor, Telenor, Orkla og Norwegian. Også Ikea Norge er en av dem som ikke har heist Pride-flagget.

Vi gjør mye internt og eksternt for å vise at vi har et åpent og inkluderende arbeidsmiljø. Sissel Rinde

Heiser flagg på kontoret

Kommunikasjonssjef i Telenor Norge, David Fidjeland, gjør det klart at respekt for alle uavhengig av kultur, rase, bakgrunn, evner, kjønn eller seksuell legning, er en viktig del av Telenors verdier.

- Vi støtter både Pride og budskapet bak initiativet helhjertet, ikke bare i juni, men hele året. Uavhengig om du møter oss gjennom kundeservice, treffer på en av våre fiberinstallatører eller ser våre innlegg i sosiale medier, så skal våre verdier skinne igjennom, sier Fidjeland til Kampanje. 

Sissel Rinde, informasjonsdirektør i Equinor, forteller at selv om logoen står uforandret på sosiale medier, så vaier regnbueflagget i toppen av flaggstanga utenfor kontorene i Oslo.

- Vi kommer også til å ha Pride-poster på sosiale medier fra ansatte og ledere i løpet av uken. Vi gjør mye internt og eksternt for å vise at vi har et åpent og inkluderende arbeidsmiljø, sier Rinde som legger til at regnbueflagget også vil heises utenfor kontoret i Stavanger når Pride Rogaland går av stabelen til høsten.

Også Pia Sofie Walle, leder for mangfold og inkludering i Ikea Norge, forteller at LHBTI-rettigheter ikke er noe Ikea har fokus på kun én periode i året.

- Vi velger å ha logoen vår som den er, men feirer Pride i en rekke av våre interne og eksterne flater. Internt snakker vi om mangfold og inkludering hele året, og feirer i den forbindelse med Pride, sier Walle.

- Sammenblanding vi ønsker å unngå

Wergeland i Oslo Pride fortalte lørdag om fenomenet rosavasking som er «når man viser støtte til den skeive bevegelsen, for å nå et mål som ikke har noe med den skeive bevegelsen å gjøre».

Et logobytte på sosiale medier, uten videre handling verken internt eller eksternt, kan enkelt assosieres med fenomenet. Fidjeland i Telenor sier selskapet forsøker ikke å blande slike markeringer og kanaler hvor man jobber med salg og markedsføring. 

- Er dere redd for å få stempel om å drive med rosavasking?

- Der hvor logoen vår synes, foregår det gjerne salg og markedsføring. For enkelte kan det å benytte en regnbuelogo i slike kanaler oppfattes som et kommersielt anliggende, og denne sammenblandingen ønsker vi å unngå. I Telenor er vi pådrivere av respekt, mangfold og inkludering året rundt, og vi har derfor valgt å heller markere vår støtte igjennom flere aktiviteter utover en endring av logo i sosiale medier, sier Fidjeland.

Sissel Rinde i Equinor sier dette temaet er på agendaen hos oss.

- Folk skal se at dette faktisk er viktig for selskapet. Vi har safety moments i forkant ledermøter og hvor det er satt av tid til det. Og denne måneden fokuserer vi på at det er viktig å inkludere kolleger. Vi gjør de ansatte oppmerksomme på at dette er viktig, sier Rinde.

- Som en stor kommersiell aktør har Ikea et ansvar utover å selge møbler til de mange menneskene. På Ikea ser vi mangfold og inkludering som det eneste rette. Dette ligger dypt rotfestet i verdiene våre og måten vi jobber på. På Ikea ønsker vi alle former for mangfold velkommen. Et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø er bra for medarbeiderne, kundene og virksomheten. Ved å jobbe sammen med mennesker som er ulike oss selv, vokser vi både som personer og som konsern, sier Walle.

Vi opplever at det viktigste ikke nødvendigvis er å ha regnbuelogo i sosiale medier, men at disse verdiene er forankret i vår virksomhet. David Fidjeland, Telenor

Følger FNs globale LGBTI-standarder

I motsetning til moderselskapet Telenor, så har Talkmore endret sin logo på Instagram til regnbuelogoen. Det har ifølge Fidjeland ingenting med Telenors internasjonale status å gjøre.

- Årsaken til at vi ikke har endret logoen vår på Telenor Norges Instagram-konto har ingenting med vår internasjonale virksomhet å gjøre. Vi er sterke tilhengere av budskapet som Pride-festivalen fremmer, men har heller valgt å markere vår støtte igjennom ulike aktiviteter som favner bredere om enn å endre logoen i sosiale medier, sier Fidjeland.

På spørsmål om internasjonale aktiviteter i henhold til Pride og andre markeringer i forskjellige land, svarer informasjonssjef i Telenor Group, Tormod Sandstø, at det er selskapene i hvert land som selv styrer, men at Telenor har overordnede verdier.

- Mangfold og inkludering er noe vi setter svært høyt i Telenor. Derfor er det felles for hele Telenor i alle land at vi forplikter oss til å følge FNs globale LGBTI-standarder og at vi har respekt som en kjerneverdi for våre ansatte, sier Sandstø og legger til:

- Når det gjelder hva de enkelte landene gjør av aktiviteter, kommunikasjon og lignende, så styres det meste lokalt, ikke minst fordi det er ulike land og markeder vi jobber i. Vi har våre verdier som gjelder for hele Telenor, men innenfor disse verdiene er det landene selv som prioriterer og velger hva de ønsker å gjøre av konkrete aktiviteter rundt kommunikasjon og ulike engasjementer.

- Synes dere det er krevende at ikke alle land har kommet like langt med tanke på LHBTI-rettigheter? Føler dere på det?

- Vi opplever det ikke slik, for vi har som sagt et stort fokus på mangfold og inkludering, og vi setter pris på ny og annerledes tenkning. Vi er også tydelig på at vi har forpliktet oss til å følge FNs globale LGBTI-standarder, sier Sandstø.

Reinbueflagg:

Mandag denne uken hadde konsernledelsen i Equinor Teams-møte. Samtlige stilte med regnbueflagget i bakgrunnen. Foto: Skjermdump Equinor

Flagging og markeringer

- Vi opplever at det viktigste ikke nødvendigvis er å ha regnbuelogo i sosiale medier, men at disse verdiene er forankret i vår virksomhet - hver dag, 365 dager i året, fortsetter Fidjeland i Telenor. 

Han legger til at de istedenfor å bytte til regnbuelogoen, heller markerer støtte gjennom flere andre aktiviteter som i likhet med Equinor heiser Pride-flagget utenfor deres lokaler.

- Telenor skal være en inkluderende arbeidsplass der mangfold verdsettes, og alle i Telenor skal føle seg inkludert og akseptert. Derfor markerer vi Pride-festivalen hvert år ved å både heise regnbueflagget på hovedkontoret vårt og ved å kle Telenor Arena i regnbuens farger, sier Fidjeland.

Bedriftene forteller at de har satt i gang med interne tiltak for å skape et åpent og inkluderende arbeidsmiljø.

- Denne uken arrangerer vi et digitalt arrangement som heter «do you want to be an inclusive leader and colleague». I tillegg kan de ansatte kjøpe T-skjorter som støtter budskapet, vi har laget en Teams-bakgrunn med regnbuefarger som jeg selv benytter meg av, samt at vi internt på våre plattformer deler poster om temaet, sier Sissel Rinde i Equinor. 

- I tillegg vil konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, publisere poster på Linkedin i løpet av uka, fortsetter Rinde.

Selger bagger til inntekt for FRI-forening

Ikea Norge velger på sin side å ikke flagge regnbueflagget, men en utviklet variant av flagget med samme budskap.

- I forbindelse med Pride vil alle varehusene våre flagge med «progresjonsflagget». Ved å reise «progresjonsflagget» ønsker Ikea å anerkjenne behovet for å inkludere alle identitetene i LHBT+-samfunnet, sier Walle.

Ikea gjør som i fjor og skal selge det de kaller Storstomma. Storstomma er en regnbuefarget bag, som et substitutt for den klassiske blå Ikea-baggen.

- Alt overskudd fra salget går til FRI-forening for kjønns- og seksualitetsmangfold i Norge, sier Walle.

Fidjeland i Telenor forteller at flere av de ansatte i Telenor er aktive i nettverket Telenor Rainbow som jobber for å øke bevisstheten rundt tema. I tillegg satte de alle kluter til da Oslo Pride kom med en forespørsel i forrige uke.

- I forrige uke fikk vi en henvendelse om at de hadde behov for fiber for at TV-sendingen av Pride Park i Spikersuppa kunne gjennomføres. Vanligvis tar slike fiberinstallasjoner flere måneder. Vi kastet oss rundt og har jobbet på spreng igjennom helgen, og allerede i løpet av morgendagen vil alt være installert i Pride Park, slik at feiringen av mangfold kan vises land og strand rundt, sier Fidjeland.

Gigantselskapene heiser ikke regnbueflagget på Instagram: - Vi støtter ikke bare Pride i juni, men hele året