Denne helgen sparkes festivalen Oslo Pride – Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold – i gang. De neste dagene vil dermed ekstra mange Pride-flagg være synlige, både i sosiale medier og på gateplan.

I samarbeid med design- og teknologiselskapet Knowit, har Kampanje undersøkt hvilke av Norges hundre største selskaper som aktivt har vist sin støtte til LHBTI-kampen i sosiale medier, ved å endre sine logoer på Instagram til regnbuefargene. 

Mens Hydro, Yara og Coop er blant dem som har endret sine logoer, har blant annet Ikea, Equnior og Orkla valgt å ikke gjøre det. 

Se den fullstendige listen over bedriftene som viser sin støtte i sosiale medier nederst i saken. 

Eliane Wergeland, markedssjef i Oslo Pride, sier til Kampanje at de er glade for å se at mange bedrifter og organisasjoner heiser Pride-flagget.

- Noen bedrifter og organisasjoner tar kontakt og ønsker å støtte bevegelsen eller å donere og det synes vi er helt fantastisk. Så er det noen som tar kontakt med et ønske om å støtte, mens vi derimot får et inntrykk av at de hovedsakelig ønsker å bruke skeive organisasjoners merkevare i sin markedsføring, sier Wergeland.

Særlig på ett punkt så reagerer Wergeland.

- Et eksempel på dette er jo de bedriftene som går fra organisasjon til organisasjon i den skeive bevegelsen og sier at de ønsker å støtte, men så krever de for eksempel bransje-eksklusivitet eller vid bruk av den skeive organisasjonen i sin eksterne markedsføring, fortsetter hun.

Ønsker ikke å «oute» norske bedrifter
Fenomenet Wergeland beskriver kalles «pinkwashing», eller rosavasking på godt norsk. Wergeland sier at rosavasking er når man viser støtte til den skeive bevegelsen, for å nå et mål som ikke har noe med den skeive bevegelsen å gjøre.

- Det kan være å fremme en politisk eller økonomisk agenda, eller at man ønsker å flytte fokuset vekk fra noe som er negativt omdømmemessig for bedriften, forklarer hun.

Markedssjefen ønsker ikke å gå ut med navn på norske aktører som driver med rosavasking.

- Alle skal få mulighet til å bli bedre. Noen tar kontakt på denne måten fordi de ikke vet bedre. Hvis vi spør dem om de ønsker å gjøre mer enn å bytte til regnbuelogo, så er det mange som sier ja. Vi håper og tror at de gjør det i beste hensikt. 

Wergeland mener også at det er en fordel å begynne med det interne arbeidet og være sikre på at skeive føler seg trygge på arbeidsplassen, før man heiser Pride-flagget.

- Hvis det blir flagget og det sitter flere skeive i bedriften som har hatt negative opplevelser, kan det oppleves som veldig negativt for den enkelte. 

Les også: Universal-sjef refser norske annonsører: - Feigt å ikke heve stemmen mot rasisme

Ingen sponsorer, kun partnerskap
Wergeland sier at målet med å påpeke fenomenet pinkwashing er å hjelpe bedriftene til å bli bedre.

- Det er en konstruktiv form for aktivisme. 

Hun forteller at de i Oslo Pride ikke har sponsorer, men gjensidige partnerskap. Festivalen har Nordic Choice og Nordea som hovedpartnere, og Eplehuset, Oda og Vipps som partnere.

- Vi krever et inngående og gjensidig partnerskap igjennom hele året. Bedriftene forplikter seg til å følge opp med mangfolds- og inkluderings-tiltak internt. Vi har innsyn og er en del av det, sier hun.

- Det er forskjellen. Noen tar kontakt og ønsker å bruke det i ekstern kommunikasjon, men ønsker ikke å gjøre det interne arbeidet, å ha kompetansehevingskurs eller å rapportere. Det er positivt at de ønsker å vise sin støtte utad, men det er problematisk hvis de tar kontakt og fremstiller det som støtte, hvis hensikten er ekstern omdømme-bygging, og ikke internt arbeid for skeive sin trivsel og rettigheter på arbeidsplassen, legger hun til.

Les også: Disse annonsørene takket nei til å «heve stemmen» mot rasisme: - Fortsatt en svært betent sak

- Tar et standpunkt
50 av de 100 bedriftene Knowit har undersøkt har ikke vist sin støtte på Instagram. Blant dem er noen av landets aller største som Equinor, Telenor, Storebrand, Statkraft og Norwegian. 

Hydro, Yara, DNB, Reitangruppen, Coop, Statkraft, Orkla, Norsk Tipping, Atea, Gjensidige, Nordea, Schibsted, Lerøy Seafood, Obos, Vygruppen, Sparebank i SMN, Kommunalbanken, Statnett, Sparebank 1 SR Sparebank, Danske Bank, Nordic Choice, Telia Norge, Bane Nor og Visma er bedriftene som har endret sine logoer på Instagram. De resterende 26 bedriftene på lista har ikke Instagram-konto. 

- Trenger det å bety noe at man viser støtte til Pride i sosiale medier?

- Ja, sånn som vi ser det er det å ta et standpunkt. Et politisk standpunkt for skeive sine rettigheter og kjærlighet, og for at man får elske den en vil. Nå er det jo mange av de på lista her som ikke nødvendigvis har byttet logo, men som vi vet at har et aktivt internt arbeid. De velger bevisst å ta kontakt med oss for rådgiving, slik at de kan sikre at de kan «walk the talk» før de bytter logo, sier Wergeland. 

Hun trekker frem at både Nordea og Nordic Choice er å finne på lista over bedriftene som har endret sine logoer, og roser begge bedriftene for arbeidet de har gjør. Flere av Prides partnere er også å finne på lista. 

- Er det noen av bedriftene som har endret til Pride-flagget, som burde gjort et bedre arbeid før de bruker Pride-logoen i markedsføringen sin?

- Jeg tror vi kan si det så enkelt som at veldig mange arbeidsgivere vet at de har en vei igjen å gå. 

Les også: Skal lede Norges første Pride-sending