Analysegründer sluttet i Ipsos og startet for seg selv – nå er selskapet hans solgt to ganger på ett år

Pål Listuen har vært på en rundreise i den norske analysebransjen. Nå er han tilbake i Norstat.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Måle- og analyseselskapet Polling & Statistics (Pollstat) har igjen fått nye eiere, ett år etter at Opinion tok kontroll med selskapet. Nå er det imidlertid Norstat som kjøper selskapet og tar med seg 18 faste ansatte og rundt 150 intervjuere pluss et online-panel på 40.000 personer.

- Ja, vi er solgt igjen og det sier jeg med en stor porsjon stolthet og ydmykhet. Samtidig er det alltid litt vemodig, sier Pål Listuen til Kampanje.

Han sier det aldri var planen å bli solgt både en og to ganger på så kort tid.  

- Men det er ikke første gang ett selskap blir solgt selv om man i utgangspunktet ikke hadde noen intensjon om dette når vi startet, ei heller når vi bikket sommeren. Men ting skjedde i høst og jeg er veldig sikker på at dette vil gavne våre kunder og ikke minst våre ansatte på sikt. For selskapet så betyr det at vi kan tilby enda bedre produkter og tjenester og at vi kommer til å Europas ledende selskap som driver med det samme som vi driver med. Vi får derfor tilført unik kompetanse fra Norstat samtidig som Norstat Norge blir større, sier han.

Det er heller ikke første gang Pål Listuen begynner i Norstat. På hele 2000-tallet og frem til 2012 jobbet analysemannen i selskapet.  Denne gangen kommer han til å gå inn i konsernledelsen, som internasjonal regionsdirektør for Sør-Europa, med ansvar for markedene i England, Italia, Frankrike, Nederland og Tyskland

- Ja jeg er veldig happy. Jeg går inn i en ny rolle i konsernet og for selskapet Polling & Statistics så er dette veldig spennende. Vi er stolte over det vi har bygget opp, sier Listuen.

For på bare noen år har Listuen og de to andre partnerne, Charlotte Hartberg og Karoline Lie Wee, bygget opp et selskap som på fem år har bygget seg opp til en omsetning som nærmer seg 15 millioner kroner og som har gått med millionoverskudd.

Les også: Selger analyseselskap til Opinion: - Det er en gammel historie her

Opinion selger etter kun ett år

Men i fjor på denne så var det Opinion som kjøpte selskapet og Listuen, Hartberg og Wee fikk konvertert sine aksjer til Opinion-aksjer, mens de finansielle partnerne ble kjøpt ut.  Etter ett år er det imidlertid slutt og overdragelsen av Pollstat skjer med umiddelbar effekt.

I en melding fra Opinion heter det at pengene fra salget av Pollstat skal gå «til å frigjøre betydelige ressurser som selskapet kan satse på andre områder innenfor analysefaget. Opinions administrerende direktør, John Lauring Pedersen, er godt fornøyd.

- For oss, og dermed også for våre kunder, er det mye fornuft i at våre to prefererte leverandører av data finner sammen, og skaper det desidert sterkeste miljøet innenfor datafangst i Norge, sier Pedersen.

Historisk har Opinion vært et miljø som både tolker og analyserer data, men som lar andre ta seg av selve datainnsamlingen. Med Pollstat i porteføljen lå det an til en endring der, men nå blir i stedet Opinion en av Norstats største kunder.

- Det var ikke planene for ett år siden å selge etter så kort tid, men verden forandrer seg og muligheter oppstår og da grep vi den denne gangen, sier Pedersen.

Han sier det har vært dialog mellom partene «en stund, og at det til slutt materialiserte seg i et bud».

- Viste det seg at Pollstat ikke passet så godt inn hos Opinion og dermed ble et bomkjøp?

- Absolutt ikke Det har vært en helt nydelig match. Men nå får vi i stedet muligheten til å allokere ressurser andre steder, sier han.

- Ble det en fortjeneste på å eie Pollstat i et år?

- Det gjorde det, men vi ønsker ikke å gå ut med noen detaljer her, sier Lauring Pedersen.

Skilles igjen:

Det blir en aldri så liten gjenforening da Pål Listuen solgte selsapet sitt til Opinion-sjefen John Lauring Pedersen som var Listuens gamle sjef både på 1990-tallet i Feedback Research og på 2000-tallet i Norstat. Nå skilles de igjen. Til høyre styreleder i Opinion, Helge Onsum.

Norstatt fortsetter med oppkjøpene

Det norske analysemarkedet utgjør over en milliard kroner og er befolket av en rekke forskjellige aktører med Kantar som det største selskapet. Deretter gjør Norstat og Nielsen opp om andreplassen. Administrerende direktør i Norstat i Norge, Nina Kulås, sier Norstatt har tatt en klar nummer to-posisjon i Norge med sin omsetning på drøye 170 millioner kroner i 2020.

- Norstat er blitt en stor gruppering og vi har internasjonale ambisjoner om å bli nummer én i Europa på innsamling av høykvalitetsdata. Vi har den siste tiden gjort en del oppkjøp i utlandet så timingmessig passet dette veldig bra med tanke på den ekspansive visjonen har i selskapet i dag, sier Kulås.

Hun sier kjøpet av Pollstat isolert vil gi Norstat i Norge «en kjærkommen økning i kapasitet».

- Vi har hatt en veldig hyggelig økning på topplinjen, sier hun.

Hun ønsker ikke å gå ut med noen tall på omsetning i Norge etter det nye oppkjøpet, nen legger en 2020-tallene til grunn er det klart at Norstat begynner å nærme seg 200 millioner kroner. Til sammenligning har markedsleder Kantar 266 millioner kroner i omsetning.

Hun sier Norstat har fulgt med på Pollstat et stykke tid og blitt imponerte over veksten de har fått til og resultatene de har skapt.

- Nå vil vi bli posisjonert for å møte den økte etterspørselen etter for datainnsamling i Norge, sier Kulås.

Hun sier den endelige planleggingen for hvordan Pollstat skal sluses inn Norstat ikke er helt ferdig,

- Men alle ansatte skal være med over?

- Her er vi fortsatt i en tidlig fase med tanke på den operasjonelle planleggingen, så det er litt tidlig å gi et klart svar. Men det har vært en god og grundig prosess og jeg ser frem til å ønske de ansatte i Polling & Statistics velkommen, sier Kulås.

Les også: Norsk analyseselskap kjøper seg opp i Europa – vil få en omsetning på 600 millioner kroner

Analysegründer sluttet i Ipsos og startet for seg selv – nå er selskapet hans solgt to ganger på ett år