VGs podkastsatsing tar steget inn på Clubhouse: - Gir noen interessante muligheter

- Et spennende supplement til god gammeldags podkasting, sier Helle Skjervold, podkastssjef i VG.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Før helgen la Schibsted frem sin kvartsrapport og årsresultat for 2020. Mediehuset fortalte der at podkast er et av deres satsingsområder.

- Vi lanserte 17 nye podkaster i 2020, samt vår egen podkastplattform, som gjør det mulig å tilby podkaster eksklusivt til våre abonnenter, sa Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier.

VG og VGTV har alene sluppet åtte nye podkaster det siste halvåret. Podkastsjef i VG, Helle Skjervold, sier de har gjort flere justeringer i deres podkastbibliotek i 2020.

- Vi har både trimmet og oppdatert podkastporteføljen vår ganske kraftig den siste tiden. Det er veldig stas at dette har slått an så bra hos lytterne. Ikke minst nye Krimpodden, som har blitt en av Norges aller største aktualitetspodkaster, sier Skjervold til Kampanje.

Les også: Schibsted knaller til med bedre tall

Til uka skal vi for eksempel teste ut Krimpodden-bonusepisode på Clubhouse, så får vi se litt hvordan denne plattformen utvikler seg på sikt og hva VGs innhold her skal være. Helle Skjervold, podkastsjef i VG

Bygger opp en podde-plattform

Schibsted lanserte i fjor høst en egen podkastplattform som ga mediehuset mulighet til å publisere egne podkaster som en del av deres redaksjonelle teknologiplattform. 

- Det er kjempespennende fordi det gjør oss mindre avhengig av eksterne partnere for å få distribuert lyden vår - og ikke minst muligheten til å publisere egne lydproduksjoner eksklusivt for våre abonnenter på sikt, sier podkastsjefen.

- Hvor stor er podkastomsetningen til VG?

- Vi kan ikke dele omsetningstall på et isolert område. Men det har vært en veldig positiv utvikling det siste året, og dette ser bare ut til å fortsette i samme retning.

Les også: Aftenposten legger USA-podkast bak betalingsmur 

Podkastsjef:

Helle Skjervold forlot Google og stillingen som kommunikasjonssjef for å bli podkastsjef i VG i fjor. Foto: Tor-Erling Thømt Ruud

Tester ut Krimpodden på Clubhouse

Lyd har vært i vinden de siste ukene, men det er den nye appen Clubhouse og ikke podkast som har stjålet overskriftene. VGs podkastsjef sier de er nysgjerrige på å teste ut formatet.

- Blir Clubhouse en trussel mot podkast-satsingen?

- At Clubhouse-bruken tar av nå er jo bare et godt eksempel på at brukere i stadig større grad ønsker å konsumere lydinnhold, så det bekrefter bare vår tro på at det er stor appetitt der ute for VGs podkasttilbud. I tillegg gir Clubhouse noen interessante muligheter for podkastprodusenter til å gå live og diskutere direkte med lytterne, og det er noe vi synes er et spennende supplement til god gammeldags podkasting, sier Skjervold.

- Til uka skal vi for eksempel teste ut Krimpodden-bonusepisode på Clubhouse, så får vi se litt hvordan denne plattformen utvikler seg på sikt og hva VGs innhold her skal være, legger hun til.

Der hvor podkast er forhåndsinnspilte episoder og ikke åpner for «live» prat mellom podkast-verter og lyttere, så er Clubhouse det motsatte. Alt foregår der og da, og de som leder praten kan invitere lytterne med.

- Hvordan blir Krimpodden på Clubhouse, blir det «enveis» eller en åpen samtale med lytterne?

- Vi ønsker absolutt å høre fra lytterne våre og brukerne på Clubhouse, så det å ta spørsmål fra «salen» og få til en diskusjon rundt tematikken er definitivt noe av hovedpoenget med å flytte Krimpodden innom Clubhouse, sier Skjervold.

- Vi svarer allerede på lytterspørsmål og har mye kommunikasjon med Krimpodden-lytterne gjennom både direkte mail til programlederne og Facebook-gruppa vår, men Clubhouse kan jo potensielt gi nok en smidigere kanal for dialog, fortsetter hun.

Les også: Anbefaler bransjen å komme seg på Clubhouse: - Tror det er lurt allerede nå

Krim på klubbhuset:

Krimpodden med programleder Tor-Erling Thømt Ruud og VGs krimekspert Øystein Milli skal testes ut på Clubhouse denne uken. Foto: Jørgen Braastad

- Flere nylanseringer

Skjervold sier de girer opp podkastsatsingen i 2021.

- Vi har flere spennende nylanseringer på trappene, blant annet en stor satsing på aktualitetsdokumentarer som slippes snart. Godt produserte journalistiske lyddokumentarer i lengre format har det vært alt for lite av i Norge så langt, og vi tror mye av VGs nyhets- og gravejournalistikk egner seg for dette formatet.

I tillegg kommer VGTV til å lansere flere nye underholdningspodkaster i tiden fremover. Vi har truffet godt med det nye podkastinnholdet vårt i 2020 og rekruttert flere superflinke folk på lyd, så vi bare girer ytterligere opp i 2021, fortsetter Skjervold.

«Gi meg alle detaljene», er en av de nye podkastene VG har sluppet det siste halvåret. I podkasten undersøker Linnéa Myhre noen av de største kjendiskatastrofene i Norge dette årtusenet. I løpet av den første sesongen har Myhre undersøkt Mira Craigs «stagedive», John Arne Riises SMS-skandale og Lene Alexandra Øien og Aylars Lie sin Robbie Williams-bløff.

Ansvarlig produsent for podkast i VGTV, Siri Pallesen, sier de har fått god respons på podkasten.

- «Gi meg alle detaljene» er en av flere underholdningspodcaster fra VGTV som vi har lykkes veldig bra med i 2020. Med et lekent og velprodusert lydbilde, en markant tone of voice og en tydelig visuell profil står den ut blant andre podkaster. Den har etablert seg i det øvrige sjiktet på Podtoppen og Linnéa Myhre og produsent Elise Vatsvåg er klare med ny sesong i april, sier  Pallesen til Kampanje.

Produsenten sier VGTV avlsuttet fjoråret med fire underholdningdpodkaster på topp 20 på Podtoppen.

- Og vi går inn i 2021 med planer om å ta en enda større del av markedet. «Venner av intetnett» med Linnéa Myhre og Stine Melbø og «Må på behandling» med Morten Ramm og Vegar Tryggeseid er allerede relansert som VGTV-podcaster og vi har tre-fire andre konkrete prosjekter under utvikling, sier Pallesen.

Les også: Disse korona-tallene kan ikke Schibsted-sjefen forklare: - Det er litt rart

VGs podkastsatsing tar steget inn på Clubhouse: - Gir noen interessante muligheter