Skriver ned TVNorge-aksjer for milliarder: - Vi skal fortsette å investere tungt i Norden

Discovery-sjefen David Zaslav har barbert bort milliardverdier fra TVNorge-investeringen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TVNorge-eieren Discovery legger denne uken frem sine regnskapstall for 2018 og de viser at det amerikanske tv-konsernet har snudd et stort underskudd fra 2017 til et solid overskudd for fjoråret. Selskapet legger ikke frem isolerte tall for Norge og Norden.

- Vi kommenterer ikke de finansielle resultatene utover det som ble meldt tidligere i dag, men jeg gjentar gjerne at vi er veldig godt fornøyde med det vi fikk til i fjor, sier sjefen for Discovery i Norge, Tine Austvoll Jensen, til Kampanje. 

Les også: Discovery drar inn 360 millioner kroner på nye sportskanaler

Hun kaller fjoråret for «et ekstremår», ikke bare for TVNorge og den norske virksomheten, men også for Discovery-konsernet som satser og investerer både gjennom oppkjøp av nye tv-selskaper, på sport med lanseringer av nye kanaler på golf, sykkel og motor og digitalt.

- Hele selskapet gikk gjennom store endringer og vi har tatt store grep for å kunne investere mer i innhold og digitale tjenester, sier Austvoll Jensen.

En av de største investeringene i fjor kom til syne gjennom 125-milliardersoppkjøpet av det amerikanske tv-konsernet Scripps og da selskapet viste vinter-OL fra Pyeongchang over hele verden – noe Austvoll Jensen mente betalte seg i Norge.  I tillegg til at Discovery i Norden fikk en stor suksess med reality-satsingen «Ex on the beach».

- Vi leverte rekordhøye seertall under OL, og vokste mest som tv-gruppe gjennom året. Vi fikk også en betydelig vekst digitalt og leverte kanskje en av årets aller største digitale snakkiser på Dplay. Alt dette oppnådde vi altså mens vi gikk gjennom to store tøffe restruktureringer i Norge. Det sier litt om kulturen i dette huset, sier Austvoll Jensen.

Les også: Discovery sikrer seg PGA Tour-rettigheter til 2030

Fra underskudd til overskudd

Satsingen har betalt seg også internasjonalt. TVNorge- og Eurosport-eieren la tirsdag frem tall som viser at underskuddet før skatt i fjerdekvartal i 2017 på ni milliarder norske kroner, var snudd til et overskudd på 4,2 milliarder norske kroner godt hjulpet av blant annet Scripps-kjøpet. Også om en legger hele 2018 viser utviklingen den samme (se tabell i bunn av saken).

- Vi leverer et sterkt sett av resultater i Discovery ett år etter fusjonen med Scripps og er glade for alle de mulighetene som ligger foran oss, sier Discovery-sjefen David Zaslav på dagens resultatpresentasjon.

Men selv om Discovery-konsernet vokser så det knaker i veggene og nærmer seg en omsetnuing på nesten 100 milliarder norske kroner, var ikke regnskapstallene nok til å hindre at aksjen falt på børsen i dag, etter å ha lagt på seg med nesten 20 prosent så langt i år. Selskapet har en markedsverdi på rundt 175 milliarder norske kroner.

Discovery-sjefen David Zaslav mener selskapet er godt posisjonert både på det amerikanske og det internasjonale tv-markedet med globale kanaler som Discovery, TLC og Animal Planet, selv om selskapet har noen utfordringer på det amerikanske markedet hva gjelder seertall.  

- På det amerikanske tv-markedet er vi det nest største selskapet og vi er verdens største betal-tv-selskap i verden, sier Zaslav.

Vi kommenterer ikke finanstallene utover det som står i årsrapporten.

Men resultatforbedringen til Discovery skyldes ikke bare veksten som kommer fra oppkjøpet av det amerikanske tv-konsernet Scripps. Det globale tv-konsernet har også ferdigstilt noen enorme nedskrivninger fra den internasjonale tv-virksomheten i Europa, hvor også Norge og Norden ligger. Som en følge av blant annet mer moderate forventninger på inntektssiden på grunn av fallende seertall og økte programinvesteringer, skrev Discovery ned verdien på sine europeiske tv-kanaler i 2017 med hele 11 milliarder norske kroner.

Her trakk også investeringene i Norge ned. Ser en på årsrapporten til Discoverys holdingselskap i Norge for 2017, hvor TVNorge-aksjene ligger og som nylig ble tilgjengelig i Brønnøysund, er aksjene i TVNorge de siste par årene skrevet ned med hele 1,7 milliarder kroner. Det kommer frem i de to siste årsrapportene til Discovery Networks Norge Holding, som også viser at Discovery har hentet ut et utbytte på 560 millioner kroner, noe som kan sees på som en tilbakebetaling av investert kapital og som reduserer den samlede nedskrivningen til rundt 1,1 milliarder.

Investeringen i TVNorge har i siste årsrapport like fullt en bokført verdi på 816 millioner, betydelig ned fra inngangsverdien på 2,5 milliarder kroner. Det var i 2013 at Discovery kjøpte de nordiske SBS-kanalene for nesten ti milliarder norske kroner 

Nedskrivningen skjer samtidig med at overskuddet i Discovery-kanalene i Norge har falt fra toppresultatet i 2014 på 300 millioner kroner til 2017-resultatet på snaue 50 millioner kroner. Discovery i Norge ønsker ikke å kommentere disse nedskrivningene.

- Vi kommenterer ikke finanstallene utover det som står i årsrapporten. Vi er en del av et større selskap og er opptatt av gruppens prestasjoner, sier kommunikasjonsdirektør i Norden, Espen Skoland, til Kampanje.

Krevende reklamemarkeder

Discovery-konsernet bryter ikke opp tall på isolerte markeder eller geografier, men virksomhetsområdet «International», der Norge og Norden ligger, viser et overskudd for 2018 9,28 milliarder norske kroner, opp syv prosent på sammenlignbar basis. Omsetningen økte med åtte prosent til 35,7 milliarder norske kroner. Reklameinntektene økte med tre prosent og distribusjonsinntektene økte med fem prosent, men reklameutsiktene er utfordrende.

Selskapet forventer en nedgang i reklameinntektene i 2019 som en følge av at selskapet ikke har OL på programmet i 2019.

- Underliggende er prestasjonene gode særlig med tanke på usikkerheten rundt Brexit, sier Zaslav.

Zaslav sier videre at tv-konsernet fremover skal fortsette å bygge på nisjene sine som interiør, mat, natur, vitenskap og historie, og mener dette gir selskapet muligheten til mer lønnsom drift enn om Discovery hadde kjempet om seerne med kostbare drama- og filmproduksjoner.

Vil utnytte Discovery-innhold

Discovery-sjefen sier han vil holde kostnadene nede «med kostnadssynergier på programsiden» i motsetning til å kjøpe innhold samtidig som selskapet skal utnytte det enorme rettighetsbiblioteket som ligger i tv-nettverket Scripps.

- Andelen Scripps-innhold i programtilbudet har gått opp fra ensifrede prosenter til over 20 prosent i markeder som Tyskland, Italia og Mexico, sier Zaslav.

Hvordan dette vil slå ut for det norske og det nordiske markedet der satsingen på humor og lokalt innhold fortsatt står veldig sterk svarer Jean-Briac Perrette, som er Discoverys internasjonale tv-sjef, følgende.

- Vi satser mer og mer på å vokse med våre OTT-tjenester og utnytte vårt lokale innhold på nye plattformer. Det er vårt fokus, sier Jean-Briac Perette.

Discovery bekrefter overfor Kampanje at «de vil fortsette å investere tungt i Norden og i lokalt, norsk og nordisk innhold», men har ikke kommet tilbake til Kampanje med svar på hvordan programmeringen av de norske kanalene passer inn i Discoverys globale programstrategi og hvor langsiktige Discovery er med tanke på investeringene på det nordiske tv-markedet.

Her ser du tallene til Discovery for 2018 samlet. Alle tall i milliarder NOK omregnet etter dagens dollarkurs.Nærmer seg 100 milliarder i omsetning

Discovery-konsernet 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 90,98 59,25 + 53
Driftsresultat 16,67 6,14 + 171
Resultat før skatt 8,8 -1,1 -

Skriver ned TVNorge-aksjer for milliarder: - Vi skal fortsette å investere tungt i Norden