Tidligere McCann-kolleger starter nytt byrå

Torstein Greni og Eivind Eidslott går sammen og starter Gr&Ei.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Det er snart tre måneder siden reklamebyrået McCann begynte å tappes for kreative krefter og ledelsen gikk i oppløsning. På tampen av 2017 leverte byråsjef Linda Nordheim inn oppsigelsen for å starte byrået Maverix med sin tidligere McCann-kollega Paal Terje Aasheim. Da hadde allerede kreativ leder Torstein Greni og viseadministrerende direktør og leder for innhold Eivind Eidslott forlatt byrået. 

Les mer: Tar med seg gigantkunde fra McCann - blir hovedbyrå for Rema 1000

Nå kan Greni og Eidslott avsløre at også de har startet eget byrå etter McCann-exiten. Det kreative byrået har fått navnet Gr&Ei, og skal uttales «Grei».

- Da vi satt sammen noen bokstaver fra etternavnene våre, ble det til Gr&Ei. Vi synes dette er et såpass naiv-optimistisk navn at det grenser til å ha litt sjarm. I tillegg håper vi jo at navnet forteller litt om det byrået vi ønsker å være, sier Eidslott.

Møttes i en bakgård

Historien om «bromancen» mellom Greni og Eidslott starter lenge før de ble McCann-kollegaer. Faktisk starter den i en bakgård på Lindern i Oslo i 2005.

- Jeg hadde lagt merke til en kar som kjørte rundt i en vintage VW Caravelle dekket med fargerike stickers. Eieren var åpenbart veldig interessert i ski, kiting og kreative påfunn. Det var sånn vi først kom i prat. Den gangen var jeg redaktør i Dagbladet Fredag og Torstein AD i Dinamo. Litt uavhengig av hverandre ble jeg med på en innholdssatsning i Dinamo akkurat da Torstein sluttet for å begynne i McCann. Vi møtte hverandre så vidt i døra, sier Eidslott.

- Med lengsel i blikket..., supplerer Greni.

- Ja, med lengsel i blikket, bekrefter Eidslott.

Vennskapet i bakgården fortsatte, og Greni – i kraft av å være kreativ leder – klarte etter hvert å overtale Eidslott om å bytte byrå. I 2014 startet Eidslott som leder for innhold i McCann samtidig som Linda Nordheim overtok byrået. Da hadde McCann akkurat lagt bak seg en trøblete tid med røde tall og tap av store kunder.

- Da kom Linda inn som en virvelvind og skapte mange muligheter for McCann. Vi leverte godt og gikk ikke konkurs – slik mange hadde spådd. Men etter noen år med veldig god energi begynte det å skje en del ting, og McCann stivna kanskje litt igjen. Det åpnet for muligheten til å gjøre det mange drømmer om: å starte noe selv. Det å gründe et byrå gir jo en helt annen intensitet og entusiasme. Her kan vi forsøke å tiltrekke oss folk vi er glad i – både på kunde– og medarbeidersiden, sier Greni.

- Så det var Gr&Ei som ble grunnen til at dere leverte oppsigelser i McCann nesten samtidig?

- Nei, vi hadde ikke bestemt oss for å starte Gr&Ei da vi sa opp i McCann. Eivind gikk jo først, og man kan godt si at det var han som inspirerte meg til å satse for meg selv. Da han tråkket ut i det ukjente, så jeg fort at det kunne bli en lykkelig exit fra McCann. Da vi begge hadde sluttet, kom vi fort i prat om å gjøre noe sammen, sier Greni.

Lever ut drømmen:

- Det å gründe et byrå gir jo en helt annen intensitet og entusiasme. Her kan vi forsøke å tiltrekke oss folk vi er glad i – både på kunde– og medarbeidersiden, sier Torstein Greni. Foto: Eivor Eriksen.

Kaster McCann-flosshattene

Verken Greni eller Eidslott er ukjente med entreprenørskap. Begge har nemlig vært gründere før – Eidslott i skimagasinet Fri Flyt og i Innholdsbyrået, Greni i Brødboksen. De sier at de trekkes mot spennende gründerprosjekter.

- Når man sitter i McCann og har fine titler som kreativ leder og viseadministrerende direktør, så blir det mye ansvar, mange møter og ofte mange hatter på hodet samtidig. Nå har vi bare lue og caps – og prøver å jobbe deretter, sier Eidslott.

- Dere kunne ikke gå med lue og caps i McCann?

- Hehe, joda. Det kunne vi, men bikkja måtte bli hjemme. Kan ikke ha hår i teppene på Aker Brygge, sier Greni.

Les mer: Torstein Greni om Brødboks-konkursen: - Jeg orker ikke tenke på hvor mye jeg har tapt

Kreativt byrå:

- Vi sier at vi er et kreativt byrå. Det er kanskje lett å trekke på smilebåndet av en slik definisjon – men det gir oss en veldig tydelig retning, sier Eivind Eidslott. Foto: Eivor Eriksen.

Vil ikke være reklamebyrå

Gr&Ei skal altså være et «kreativt byrå». Da slipper de assosiasjonene som kommer ved å bli satt i byrå-bås. Guttene skal nemlig jobbe med både reklame, innhold, PR, teknologi og medier. Sånn sett er de svaret på, og resultatet av, den såkalte «bransjeglidningen», mener de.

- Vi sier at vi er et kreativt byrå. Det er kanskje lett å trekke på smilebåndet av en slik definisjon – men det gir oss en veldig tydelig retning. Vi skal arbeide effektivt og produsere engasjerende ideer og uttak uavhengig av størrelsen på oppdragene. Vi skal lage alt fra små aktiviteter til store kampanjer og godt innhold. Gr&Ei skal kort sagt være en smidig og kreativ aktør som kommer inn og hjelper kunder med å få oppmerksomhet. I tillegg kan vi gi kreativ bistand til ulike byråer som ønsker vår hjelp – om det nå er reklame-, innhold-, PR-, tech- eller mediebyråer. Vi ser at mange kunder ønsker et høyere tempo og raskere prosesser enn tidligere, sier Eidslott.

- I tillegg vil kundene gjerne være tettere på de kreative diskusjonene – og se sammenhengen mellom både kampanjer, aktiviteter og innhold. Dette tror vi Gr&Ei kan være med på å løse. Vi har på ingen måte mistet troen på store byråer – det vil være behov for slike i uoverskuelig framtid. Men det har begynt å åpne seg muligheter for andre kreative prosesser enn de vi finner i de tradisjonelle reklamebyråene. Her kommer vi inn i bildet, sier han.

Håper å ansette McCann-Simonsen

Da Nordheim og Aasheim forlot McCann for å starte Maverix, tok de også med seg byråets største kunde Rema 1000. Guttene i Gr&Ei fikk imidlertid ikke med seg McCann-kunder i sluttoppgjørene, men har likevel klart å sikre det nye byrået en kundeportefølje allerede.

- Vi har flere spennende kundeoppdrag, men har skrevet under på noen papirer og kan ikke si så mye om disse ennå. I tillegg har flere byråer tatt kontakt og ønsker å samarbeide med oss på ulike måter. Det setter vi stor pris på. Men vi er ikke fullbooket ennå, så det er bare å ringe, sier Eidslott.

- Også blir dere kanskje flere i Gr&Ei etter hvert?

- En styrke i Gr&Ei er at vi har et veldig stort og mangfoldig nettverk. Vi to kjenner utrolig mange dyktige og hyggelige folk som utmerker seg innen reklame, innhold, film, foto, design og tech. Det er fint å være bare to nå i starten, men hvis det går som vi tror og håper ønsker vi å knytte til oss flere etter hvert. Døra står i hvert fall åpen for alle som ønsker å samarbeide med oss, sier Eidslott.

Tidligere kreativ leder i McCann, Stein Simonsen, forlot byrået samtidig som Greni og Eidslott, og flyttet til Island. Ryktene svirret om at Simonsen planla å være med i gutteklubben når han etter hvert returnerer til Norge, noe Greni kan bekrefte at de har planer om. Simonsen jobber nå frilans for byrået fra Island ved siden av dagjobben.

- Han trives fortsatt godt på Island med jobb i byrå og greier, men vi vil selvsagt snakke om gjenforening når han flytter hjem igjen, sier Greni.

- Er dere i prat med andre potensielle kollegaer?

- Vi snakker med noen drømmemedarbeidere allerede. I tillegg har vi en liste med navn vi har lyst til å kontakte på sikt. Både jeg og Eivind har lyktes med å ansette de beste folka tidligere – både i Dinamo, i Dagbladet og i McCann. Vi tror vi skal lykkes med å tiltrekke oss de beste folka nå også – enten som ansatte eller som nære samarbeidspartnere, sier Greni.

Tidligere McCann-kolleger starter nytt byrå