Brønnøysundregisteret fører årlig oversikt over antall konkurser og tvangsavviklinger i ulike næringer, og en nærmere kikk på tallene for 2014 viser at det ikke var noe lett år for underskogen av norske reklamebyråer. For mens det i 2013 ble registrert 39 konkurser innen annonse- og reklamevirksomhet, var antallet steget til 49 i 2015.
Antall reklamekonkurser har med andre ord steget med 25 prosent på ett år. Samtidig falt antall tvangsavviklinger fra åtte til null.
Daglig leder Benedikte Løvdal i bransjeforeningen Kreativt Forum forteller at ingen av deres medlemsbyråer er representert i tallene fra Brønnøysundregisteret.
- Vi har hatt ett byrå som har avviklet driften på det norske markedet, men ingen konkurser blant våre medlemmer. I Brønnøysund er det så mye som kalles reklamebyrå, alt fra skilt til plastposetrykk eller frilansere som starter for seg selv. Det er derfor vanskelig å trekke konklusjoner. Ofte ser du også en sammenheng mellom hvor mange som har startet og sluttet, sier Løvdal.
- Har det vært mange nyetableringer?
- Det spirer og gror, men om det er mer eller mindre enn i 2013, det tør jeg ikke si noe om.
- Fortsatt lyse tider i møte
Bare i januar sprakk nyhetene om to nye reklamebyråer, Franz Hubert med Paul Rigault, Geir Florhaug og Jannecke Nordsko, og Naug & Venner med tidligere Bates-topper Morten Kjærnes og Thorbjørn Naug i kulissene.
Les mer: Bates-topper starter nytt byrå
Les også: Skal bygge nytt reklamebyrå
- Er det plass til alle?
- Jeg tror definitivt det er plass. Reklame i dag er mye mer enn det man tradisjonelt har forbundet med reklame. Det har blitt et mye bredere fagfelt hvor det er behov for kunnskap på mange flere områder, fra ux, design, merkevare, PR, innholdsproduksjon og så videre. I det markedet tror jeg det er plass til både flere nisjebyråer og totalleverandører. Sterke kreative krefter med ulik type kompetanse vil fortsatt gå lyse tider i møte.
- Ser du noe som legger press på byråene?
- Reklamebyråer er som alle andre bransjer konjunkturstyrt. Det vil fortsatt være slik at noen bedrifter ser på markedsbudsjetter som en utgift mer enn en investering i økt salg. Bransjen har et løpende behov for å synliggjøre den verdiskapingen de står for, spesielt overfor mindre profesjonelle reklamekjøpere. Byråkonkurranser og offentlige anbud tar fortsatt for mye ressurser, med tidkrevende prosesser som i mindre grad er egnet til å velge den beste langsiktige samarbeidspartneren.
Svingende tall
Den komplette årsstatistikken for 2014 viser en økning på 5,6 prosent. Det er andre år på rad med en økning i antall konkurser etter flere år med nedgang.
- Dette svinger etter konjunkturene. Ett år kan det være oppgang, mens det neste år er nedgang. Vi hadde en topp i 2003 og i 2009, og det er enda ikke så høyt som det var da, sier underdirektør ved Konkursregisteret, Karl-Erik Rørmark.
Toppåret kom altså i 2009, da finanskrisen bidro til nærmere 6.500 konkurser og tvangsavviklinger. I fjor var dette tallet på 5.832. Det finnes ikke sammenlignbare tall for reklamebransjen fra 2009.
Ikke bekymret: - Sterke kreative krefter med ulik type kompetanse vil fortsatt gå lyse tider i møte, tror Benedikte Løvdal i Kreativt Forum. Foto: Kreativt Forum.
Toppbildet: Anders B. Bisgaard.