Det er stor aktivitet i det norske reklamemarkedet for tiden. Tidligere denne uken skrev Kampanje om oppstarten av reklamebyrået Franz Hubert, og nå kommer enda et reklamebyrå på banen i kjølvannet av at verdens største kommunikasjonskonsern, britiske WPP, trekker seg ut av det norske reklamemarkedet.

Les også: Skal bygge nytt reklamebyrå

Sentrale i planleggingen av det nye byrået som stiger opp av asken etter nedleggelsen av Bates, er Thorbjørn Naug og Morten Kjærnes.

- Vi hadde ikke trodd at vi skulle få til dette på så kort tid. Det har vært et stort press og mange møter for å få på plass alle avtaler, sier Thorbjørn Naug til Kampanje.

Naug var kreativ leder i reklamebyrået Bates som før jul fikk den nedslående beskjeden om at eiere, britiske WPP, hadde bestemt seg for å legge ned Norges eldste reklamebyrå etter å ha tapt mye penger de siste årene.

Les også: Ansatte kjemper for Bates

Les også: - En trist historie

- Vi er litt slitne
Selskapet tapte i 2013 fire millioner kroner på en byråinntekt på 54 millioner, men selskapet har opp gjennom årene gått på flere solide økonomiske smeller og tallene for 2014 skal heller ikke ha vært særlig lystig. Den tidligere kreative lederen Thorbjørn Naug sier det har vært en spesiell jul.

- Vi er litt slitne nå. Det har vært mye usikkerhet og mange runder og endringer underveis. Det ble litt ekstra jobbing i julen for å si det slik. Men nå har vi fått plass alle avtaler og vi er klare til å gå ut og fortelle markedet hva som skjer, sier han.

For 1. februar starter Naug opp byrået Naug & Venner sammen med flere tidligere Bates-kolleger. Naug og Kjærnes blir hovedaksjonærer i det nye selskapet som vil telle ti personer fra dag en. Ni av dem vil være tidligere Bates-ansatte. Det vil si at et titalls personer i fra Bates-systemet ikke får bli med Naug og Kjærnes videre.

- Har det vært vanskelig å velge blant gamle kolleger?

- Ja, det er klart. Men nå var det slik at Bates var organisert med for mange folk. I Naug & Venner vil alle ti være fullt operative på kunder og vi vil outsource alt av administrative tjenester i starten, sier han.

- Win win-situasjon
Lanseringsdatoen 1. februar er ikke tilfeldig. Ifølge de to har WPP vært svært opptatt av å få til en rask avtale som reduserer kostnaden ved å avvikle Bates i Norge. Den britiske kommunikasjonsgiganten har derfor gitt starthjelp til sine tidligere ansatte.

- Det var viktig for WPP at det ikke gikk for lang tid før vi fikk lansert. De har også gjort det lettere for oss i den overtagelsesperioden som nå kommer, sier han.

Naug sier WPP har gitt nye reklamebyrået en «smooth» oppstart ved blant annet å la dem få tilgang på både datamaskiner og de gamle lokalene ved SAS-hotellet i Oslo frem til de finner noe eget.

- WPP har vært veldig interessert i at vi skal lykkes. Det gir en «win-win»-situasjon for dem og oss. De har vært veldig greie å ha med å gjøre og de gir oss et unikt utgangspunkt. Vi starter ikke som et lite byrå, men som et mellomstort byrå. Vi får en solid start, sier Naug.

Noe større økonomisk oppgjør skal ikke ha funnet sted mellom de tidligere ansatte og den gamle eieren slik Kampanje forstår saken.

Blir aksjonær: Når avtalen med WPP løper ut til sommeren vil Bates-sjefen Roy Hansen bli aksjonær og styreformann i det nye selskapet Naug & Venner. 

Bates står fortsatt ved sine forpliktelser overfor kundene og WPPs plan er å avvikle byrået med over 60 års fartstid på det norske markedet i løpet av våren. Dagens Bates-sjef, Roy Hansen, kommer derfor fortsatt til å jobbe i Bates ut kontraktsperioden med WPP og Bates. Hansen har imidlertid fått klarsignal til å bli aksjonær i det nye byrået, men vil ikke bli ansatt i Naug & Venner. Hva som skjer etter at hans oppdrag med å avvikle Bates er gjennomført, er ikke avgjort.

Det blir dermed ikke Roy Hansen som skal lede det nye reklamebyrået.

- Ingen av oss vil lede byrået. Vi ansetter en ny daglig leder og vedkommende vil komme utenfra. Men vi ønsker ikke å gå ut med dette enda. Det gjenstår fortsatt noen møter, sier Naug.

Får en drømmestart
Det som imidlertid er klart er at byrået Naug & Venner, i motsetning til flere andre oppstartsbyråer den siste tiden som Llowbank, DayTwo og Franz Hubert, vil ha noen av landets største annonsører fra dag én. Flere av de største Bates-kundene vil bli med over til det nye byrået.

Les også: - Naturlig å bli med videre

- Det viktigste har vært å få plass avtaler med de største kundene slik at vi kan budsjettere ut 2015 og er sikre på at vi har grunnlag for drift. Vi vil få en solid start med sunn økonomi og dyktige ansatte med solid kompetanse om kundenes behov, sier Naug.

Det nye reklamebyrået Naug & Venner får med andre ord en drømmestart med kunder som Audi, Evergood og Ali Kaffe og Coop.

- Blandede følelser
Det var rett før jul den brutale nyheten kom om at verdens største reklame- og kommunikasjonskonsern, WPP, ønsket å trekke seg ut helt ut av det norske reklamebyråmarkedet. I starten ble det jobbet med en løsning der de ansatte fikk overta byrået i sin helhet og drive videre som Bates, men det ble aldri akseptert av WPP.

- Nå er fortvilelse snudd til optimisme?

- Ja, for noen av oss. Det er blandede følelser i lokalene og det er sikker noen kunne ønske å være med. Men vi føler vi har en bra størrelse. Naug & Venner skal ikke bli et nytt Bates, men et nytt byrå. Noen av verdiene vil vi ha med oss og det er bra, men vi skal i tiden fremover når en ny sjef er på plass bruke tiden grundig med både visjoner og tanker om fremtiden så det får vi komme tilbake til, sier Naug.

- Og hvordan blir det å drive for seg selv?

- Da kan man i hvert fall bestemme litt mer selv. Vi håper det går bra og at vi kan tjene pengene selv istedenfor å sende de til London, men det blir nok ikke noe mindre jobbing i tiden som kommer, sier Naug.