Ikea og Posten er årets julevinnere på Reklamebørsen - Coop Mega skuffer med julesang

Få ferske tall på Kampanjes julespesial av Reklamebørsen her.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Kampanje har tradisjonen tro tatt for seg årets julereklamer i Reklamebørsen for å se hvilke annonsører og merkevarer som klarer å lage de beste julefilmene. Her kommer det tydelig frem at Ikea er en av julens store vinnere. Med konseptet «Livet er ikke en Ikea-katalog» gir møbelgiganten oss et innblikk i hvordan julestria kan bli med små barn. Til tross for at kampanjen gikk med et lavt trykk på TV i førjulstida, viser resultatene fra juleutgaven av Reklamebørsen, som utvikles og gjennomføres av EssenceMediacom i samarbeid med Kampanje, at Ikea har truffet godt med budskapet sitt.

Blant årets reklamefilmer med juletema sier nesten halvparten (49%) at de husker Ikeas reklamefilm best. 

- Med seier på oppmerksomhet, god merkevareoppmerksomhet og årets nest best likte julefilm, er det Ikea som drar hjem sammenlagtseieren i årets julebørs, sier innsiktssjef Håvard Ose i Essence Mediacom til Kampanje.

Markedssjef i Ikea, Celin Kjenslie tar gledelig imot nyheten om sammenlagtseieren på Reklamebørsen.  

- Det er naturligvis kjempegøy å vinne julebørsen, og det er en herlig førjulsgave å ta med seg inn i juleferien. Dette bekrefter at vi har skapt en kampanje som virkelig treffer godt hos det norske folk, sier Kjenslie.

Ikea leverer ikke bare høyest, men også mest effektiv oppmerksomhet blant årets julefilmer. Her skal det nevnes at også reklamefilmene til Ice og Telia leverte svært godt på dette som parameter.

- Å toppe listen for oppmerksomhet i denne perioden, hvor det tradisjonelt er mange annonsører og budskap, er noe vi er svært fornøyde med. I samarbeid med den fantastiske kreative partneren vår i Try, samt effektiv medieplassering fra Mediacom, jobber vi kontinuerlig med å skape oppmerksomhet og nå ut bredt med våre budskap. Da er det ekstra hyggelig med en god bekreftelse på at vi har lykkes, sier Kjenslie. 

Les mer: Juleidyllen brister i ny Ikea-kampanje

Her kan du se vinnerfilmen til Ikea som går til topps på Reklamebørsens julespesial

- Vakkert og ekte går ikke alltid hånd i hånd

Reklamebørsen viser også at Ikea-merkevaren står knallstøtt og 83 prosent sier at det er lett å huske at dette er en reklamefilm for Ikea.

- Det er gledelig at filmen har gjort inntrykk og blir husket av mange. I evalueringen på nyåret skal vi se nærmere på hvordan vi har truffet i de ulike målgruppene, sier markedssjefen. 

Resultatene viser at filmen huskes av langt flere kvinner enn menn, og langt bedre blant de over enn under 40 år. Ikea-filmen er også en film som seerne liker. 32 prosent sier at de liker denne filmen bedre enn andre reklamefilmer, men her må Ikea dessverre nøye seg med en andreplass. På liking-toppen finner en nemlig Posten.

- Gratulerer til Posten for å ha produsert årets mest likte julefilm. Liking er også viktig for oss i Ikea. Samtidig ønsker vi å skape kommunikasjon som reflekterer det virkelige livet, med situasjoner som er gjenkjennelige for mange. Realiteten er at vakkert og ekte ikke alltid går hånd i hånd. Vi havner på en solid andreplass her og er meget fornøyde med det, sier Kjenslie. 

Les også  Ikeas markedssjef om oppsiktsvekkende oppkast-film: - Ønsket å overraske

- Vi leverte hundre prosent på strategien vår

Men jula tilhører som regel Posten og i hvert fall når det kommer til liking. Postens julefilmer har vært på pallen alle de siste tre årene med tanke på å være godt likt, men dette er deres første liking-seier i Reklamebørsens Julebørs. 37 prosent liker denne reklamefilmen bedre enn andre filmer. Filmen er det som alltid reklamebyrået Pol som står bak. 

- Årets julefilm fra Posten leverte mest julestemning av årets julefilmer og likes minst like godt som de foregående. Med en mindre kontroversiell film enn tidligere har Postens film imidlertid ikke festet seg spesielt godt hos folk. Nest lavest og nest minst effektiv oppmerksomhet er nok uvant kost for Posten i jula, sier Håvard Ose i Essence Mediacom.

Markedsdirektør i Posten, Monica Solberg sier til Kampanje at hun er veldig glad for at filmen likes godt. Hun legger til at resultatene viser at de leverte hundre prosent på strategien de la i år. 

- Vi gikk «all in» på god julestemning og ingen kontroverser, som jo gjenspeiles i noe lavere oppmerksomhet, sier Solberg.

Tidligere har Posten hatt julefilmer som i mye større grad inviterte til engasjement og meningsutvekslinger, og dermed også høyere oppmerksomhet med filmer som «When Harry met Santa» og filmen der Posten viser postbudet som faren til Jesus.

-  I år er det mye som skjer rundt oss som er til bekymring for mange, med krig, strammere økonomi, økte renter og dyrtid, så vi valgte helt bevisst å fokusere på god, gammeldags julestemning og nestekjærlighet, sier markedsdirektøren. 

- Postens film likes også langt bedre blant de under enn over 40 år. Var det denne målgruppen dere lønsket å treffe?

- Vår hovedmålgruppe er personer under 40 år, så det er veldig gledelig at vi treffer målgruppen så godt, sier Solberg. 

Les mer: Ekte julestemning fra Posten: - Ikke tiden for kontroversielle eller provoserende kampanjer

Coop Mega skårer dårlig: - Håpet på større uttelling

Av filmene som ikke gjør det så bra finner en blant andre Coop Mega, som ville gi nordmenn jingelen deres på hjernen i førjulstiden. Resultatene fra Essence Mediacom viser at jingelen kanskje ikke knyttes så sterkt til kjeden som det de kanskje hadde håpet på. «Kun» 56 prosent mener det var lett å huske at dette var reklame for Coop Mega. Bare reklamefilmen fra Ice, med sjefens langdryge juletale, scorer svakere på branding (41 prosent) blant årets julefilmer.

Kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, Simen Kjønnås Thorsen sier at de registrerer at de «ikke traff helt» på akkurat denne målingen.

- Men det aller viktigste for oss er at vi er attraktive for kundene og at de velger oss til årets julehandel. Coop Mega er den supermarkedkjeden med best utvikling i år, noe som viser at vi har lojale kunder som setter pris på utvalget vårt og kompetansen vår.

Thorsen legger til at de tar med seg resultatet til etterretning.

- Men vi skal gjøre våre egne målinger også, så det er fortsatt for tidlig å konkludere. 

Han sier videre at 56 prosent avsenderidentitet ikke er så lavt for dem, og at tallet sammenfaller med tidligere målinger.

Coop Mega scorer heller ikke spesielt høyt på liking. Bare 12 prosent sier at de liker denne filmen spesielt godt. Dette tallet skulle Thorsen gjerne ønske var høyere.

- Liking er viktig for all reklame vi lager, og selv om dette var en annerledes film enn tradisjonelle julereklamer hadde vi håpet på større uttelling her, sier Thorsen. 

Selv om julekor er noe de aller fleste forbinder med jul, er det kun syv prosent som mener at de kom i julestemning etter å ha sett julefimen til Coop Mega som er laget av reklamebyrået Anti. 

 - I denne kampanjen har vi prøvde å tenke litt annerledes for å nå gjennom, og det skal vi fortsette med. I selskap med så mange fine julereklamer er det lett å vurdere oss ned med en annerledes idé. Om ikke alle kommer i julestemning, håper vi iallfall at matglade nordmenn har blitt det, avslutter Thorsen. 

Les mer: Denne reklamefilmen skal gi nordmenn Coop Mega på hjernen i julen

Her synger Coop Mega julematen inn: 

 

Posten og Coca-Cola gir mest julestemning

I denne utgaven av Reklamebørsen har Essence Mediacom også spurt nordmenn om hvilke reklamefilmer som gir dem mest julestemning. Som nevnt, er det Posten som topper denne avstemningen, men Coca-Cola befinner seg ikke langt bak med «Anyone can be Santa». 

Resultatene viser at julenissen er et sikkert kort for å få nordmenn i julestemning. I Coca-Colas reklamefilm flyter det regelrett over av nisser.

- Coca-Cola og julenisser hører sammen og Coca-Colas film var den som aller flest mente det var svært lett å huske hvem det var reklame for, sier Håvard Ose.

Les mer: Coca-Cola lanserer helt ny julefilm

Se reklamefilmen her:

Disse reklamefilmene gir oss mest julestemning

I denne utgaven av Reklamebørsen har Essence Mediacom også spurt nordmenn om hvilken reklamefilm som har gitt dem mest julestemning. Her slår Posten både Coca-Cola og Tine og vinner avstemningen.

 • 37
  Posten
 • 33
  Coca-Cola
 • 31
  Tine
 • 22
  Frelsesarmeen

Ikea og Posten er årets julevinnere på Reklamebørsen - Coop Mega skuffer med julesang