Slår ut åtte byråer i kampen om Freia - Try sikrer seg ny millionkontrakt

En av landets mest ikoniske merkevarer bytter ut reklamebyrået sitt etter 16 år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er ikke så ofte Freia bytter reklamebyrå, men etter hele 16 år i reklamebyrået SMFB tok sjokoladeprodusenten med seg sine reklame-millioner ut på markedet.

- Vi ønsket å snuse litt på markedet og finne det byrået som vi mener kan ta merkevaren videre på den beste måten. SMFB har vært vår gode kreative partner gjennom 16 år og har bidratt til den sterke posisjonen Freia har i dag, sier Sølvi Grana Slotte, markedssjef i Freia, til Kampanje.

- Hvordan bli det å slå opp med byrået sitt etter 16 år?

- Det føles litt som man bryter opp et forhold. Vi har vært en duo som har fungert kjempefint og som har gjort mye god jobb sammen. Vi har vært fornøyde i lang tid og derfor ble vi også i så lenge i SMFB. Det er litt rart, sier Grana Slotte som selv har vært med på nesten hele reisen.

- En kjedelig beskjed å gi SMFB?

- Ja, det var det. Men de er veldig på proffe på dette, sier hun.

Tidligere i år ble det kjent at Freia etter snaue fire år med WPP-byrået Wavemaker ved sin side, også byttet mediebyrå og gikk til Publicis Starcom. 

Les også: Reklamegiganter slåss om sjokoladen – Freia gir mediemillionene til nytt byrå

Det er selvsagt veldig leit å skilles fra en kunde vi har hatt en så sterk, utviklende og god relasjon til siden oppstarten av byrået vårt. Lasse Polmar. byråleder i SMFB

- Kjempefint å kunne avslutte på topp

Det er en av landets mest ikoniske merkevareeiere, med kjente sjokolader som Melkesjokolade, Firkløver og Kvikk Lunsj i godteposten, som nå bytter ut byrået som også har bidratt til at Freia er blant merkevarene vi elsker aller mest i Norge. Det kom frem tidligere i år da Kampanje omtalte en større merkevareundersøkelse som Group M hadde gjennomført. På toppen av listen troner Freia Melkesjokolade, med selve Freia-modermerke på andreplass.

- Dere avslutter samarbeidet på topp, kan vi si det?

- Ja, det vil jeg absolutt si og vi fikk til og med en veldig god score på siste Reklamebørsen i i oktober. Det er kjempefint å kunne avslutte på topp, sier Grana Slotte.

Det var i mai i år at undersøkelsen Brand Asset Valuator (BAV) kunne slå fast at blant 800 merkevarer fordelt på 100 ulike kategorier var Freia den merkevaren nordmenn flest elsker. 

Les også: Her er merkevarene vi elsker og hater: - Vi pirker inn i den norske folkesjela

Bytter byrå:

Markedsdirektøren i Mondelez i Norge og produsent av kjente favoritter som Freia Melkesjokalade og Kvikk Lunsj, Sølvi Grana Slotte, har i år byttet både reklamebyrå og mediebyrå.

- Det er selvsagt veldig leit

Markedssjefen i Freia sier de siste hendelsene rundt SMFB ikke har spilt inn i beslutningen om bytte byrå. Nylig ble det kjent at SMFB slår seg sammen med konkurrenten Dinamo og at lederen gjennom de siste årene Kristian Kristiansen gikk til Ahead-gruppen og reklamebyrået Hyper. Den nye daglige lederen i SMFB, Lasse Polmar, sier det er trist å miste en kunde man jobbet så godt med i mange år.

- Det er selvsagt veldig leit å skilles fra en kunde vi har hatt en så sterk, utviklende og god relasjon til siden oppstarten av byrået vårt, sier Polmar til Kampanje.

Han legger til at de ser tilbake på samarbeidet med «sterk stolthet over alt de har fått til sammen.»

- Det blir feil av meg å fremme enkeltjobber, men jeg kan ikke dy meg for å være litt ekstra stolt av jobben vi sammen har gjort for å snu merkevaren Kvikk Lunsj fra å være en «vintertur-sjokolade» til å bli selve symbolet på tur. Da Freia toppet listen over Norges mest likte merkevarer tidligere i høst synes jeg det også fint oppsummerer samarbeidet på en måte jeg tenker de fleste vil forstå er veldig, veldig stort for oss, sier Polmar.

Han er raus nok til ønske både Freia og Try lykke til videre med samarbeidet.

- Ja, det skal vi selvsagt være de første til å gjøre. Vi har stor respekt for de begge. Også tillater vi oss å legge til at vi aldri sier farvel, men på gjensyn, sier Polmar.

Les også: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største

Mister Freia:

Det blir lenger mellom søtsakene for SMFB-sjefen Lasse Polmar som har jobbet med Freia de siste 16 årene. Nå forsvinner kunden til Try. - Vi har stor respekt for de begge. Også tillater vi oss å legge til at vi aldri sier farvel, men på gjensyn, sier Polmar. Foto: Eivor Eriksen.

Tre byråer kjempet i finalen

Freia gikk bredt ut i byråkonkurransen, men i finalen var det kun tre byråer. Oppgaven byråene skulle levere på, handlet først og fremst om å reflektere rundt ulike problemstillinger knyttet til Freia. Etter det Kampanje kjenner til var det rundt åtte byråer som ble invitert med inn i konkurransen til Freia denne gangen. Blant de første byråene skal både Los, Kitchen, Nord DDB, SMFB, Try, The OsloCompany og WAL ha vært . 

Til slutt skal det imidlertid ha stått mellom WAL, The Oslo Company og Try i finalen der altså Try trakk det lengste strået. Freia ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, men sier følgende:  

- Når vi skal definere rett partner for fremtiden ser vi etter et byrå som er gode på merkevarestrategi, har sterk kreativ teft, kan jobbe med både stort og smått og som vi kan samarbeide godt med, sier markedssjefen Sølvi Grana Slotte.

I byråkonkonkurransen fikk Freia bistand fra rådgivningsselskapet til Anfo og Teft, Byråvalg, og som ledes av Knud Fahrendorff

- Vi har hatt en utrolig spennende prosess. Så jeg må også få skryte litt av de som ikke nådde helt opp. Det var tydelig at alle hadde veldig lyst til å jobbe med Freia. Men det var Try som imponerte oss aller mest i prosessen. De viste både en respekt for merkevaren og historien, men de våget også å utfordre oss på en rekke relevante områder, sier hun.

- Det virker som alle til slutt havner hos Try, hvorfor?

- De er veldig, veldig gode og de har virkelig imponert oss.

- Vil dere få like mye oppmerksomhet i Try som dere fikk i SMFB?

- De gleder seg veldig til å jobbe med oss og er tydelig på at vi vil få den oppmerksomheten som vi trenger, sier Grana Slotte.

De første arbeidene vil ifølge Freia komme på lufta på nyåret.

- Har Try fått frie tøyler?

- Vi er merkevareeier, men de skal få lov til å gi oss gode råd fremover, sier hun.

- Store ærefrykt

Selv om Freia gjør mange store produksjoner og har mange merkevarer i produktbuketten, så er det en konto som ifølge Kampanjes anslag ikke er større enn tre-fem millioner kroner. Men på vei inn i et marked der de fleste annonsørene virker å ha en liten avventende holdning og der Try allerede har sett over bemanningen, så kommer noen ekstra Freia-millioner på toppen av byråinntekten sikkert godt med selv for et så stort kommunikasjonshus som Try.

- Det er med stor ærefrykt vi overtar et slikt oppdrag. Nasjonalskatter skal man ikke tulle med, sier rådgiver Hanan Jahr i Try Reklame.

Teamet hos Try som skal jobbe med Freia består av foruten Jahr av det kreative teamet Preben Moan og Camilla Bjørnhaug.

- Det var en annerledes, men veldig interessant prosess. Det at vi først og fremst skulle forholde oss teoretisk til oppgaven, gjorde at vi fikk anledning til å bli godt kjent med strategien og merkevaren. Det ga rom for mange gode samtaler om hvem Freia er og kan være. Vi gleder oss veldig til å få jobbe mer med dem, sier Camilla Bjørnhaug.

Planner blir Elisabeth Søråsaen og med Gunnar Stensaker som digital rådgiver og Ingrid Linjordet som prosjektleder. Hanan Jargh sier hele Try-huset er «takknemlig for tilliten» og teamet «gleder seg enormt til å sette i gang med det nye samarbeidet.»

- Mye av jobben handler om å forvalte den enestående posisjonen Freia allerede har, men samtidig er det viktig å ikke hvile på laurbærene sine. Vår oppgave blir å bidra til å videreutvikle Freia som merkevare, og sørge for å tiltrekke oss nye generasjoner sjokoladespisere, sier Jahr.

Det norske sjokolademarkedet har en verdi på rundt fem milliarder norske kroner og kategorien er godt etablert med Freia som markedsleder og Freia Melkesjokolade som Norges mest solgte sjokolade, kan markedssjef Sølvi Grana Slotte fortelle.

- Så nå blir det 16 år i Try?

- Vi er ganske trofaste kunder og akkurat nå er vi i bare veldig fornøyde med den beslutningen vi har tatt. Men samarbeidet vil bli vurdert fortløpende, sier markedssjefen Sølvi Grana Slotte til Kampanje. 

Les også: Nedbemanning, ansettelsesstopp og vekstplaner – slik planlegger byråtoppene for 2023

Slår ut åtte byråer i kampen om Freia - Try sikrer seg ny millionkontrakt