Mediekjøpere reagerer på Facebook-exit: - En uklok beslutning

Dentsu-direktør er overrasket over Facebook-grepet. Både TV 2 og Schibsted tror det gir dem en fordel.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

Onsdag forrige uke kom beskjeden om at Facebook legger ned sitt norgeskontor. Det skjer i kjølvannet av at Facebook-eier Meta har varslet at de skal kutte 11.000 stillinger fra selskapet, som i tredje kvartal leverte en dårligere inntjening enn forventet. Medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Norge, Harald Eide-Fredriksen, er overrasket over avgjørelsen om å legge ned salgskontoret som ligger i Oslo.

- Jeg synes det var en uklok beslutning, nå gjenstår det å se hvor mye de kommer til å tape på det, sier han til Kampanje. 

I 2021 leverte Facebooks norgeskontor, som skal ha ti ansatte, et årsresultat på nær 30,8 millioner kroner med en omsetning på rett over 75 millioner kroner. De reelle tallene skal derimot være langt høyere, og mediekjøpere har tidligere anslått at Facebooks omsetning i Norge egentlig beløper seg til godt over to milliarder kroner. Mesteparten av salget sluses nemlig til Irland.

- Har Facebooks tilstedeværelse vært viktig for den norske omsetningen?

- De har forskjellige markedssegmenter, men for oss som stor profesjonell kunde så har det vært en fordel med lokal tilstedeværelse, og at vi har kontakter som hjelper oss å løse utfordringer og som samtidig utdanner markedet. 

Eide-Fredriksen anslår at fullservice mediebyråer og «nisjepregede spesialistbyråer» står for om lag 40-50 prosent av Facebooks omsetning i Norge. 

- Det er viktig med nærhet og felles språk, skal du betjenes fra utlandet så får du mindre prioritet og andre barrierer, som gjør at ting ikke går like enkelt, fortsetter han.

Les også: Tidligere Facebook-ansatte i Norge: - Burde heller kvitte seg med daukjøtt i de markedene det går trått

- Skipet seiler ikke så raskt som det en gang gjorde

Dentsus forhandlingsdirektør mener nedleggelsen kan tyde på at Facebook-reklame ikke er like attraktivt for annonsører lenger. 

- Absolutt, om man ser på det at Facebook globalt må spare penger fordi de ikke tjener så mye som planlagt. De opplever noen synkende inntektsstrømmer. Det er et symptom på at skipet ikke seiler så raskt som det en gang gjorde, sier Eide-Fredriksen.

Selskapet skal nemlig slite med en bred nedgang i annonseinntekter og økende utgifter. I tillegg har de også utfordringer knyttet til Apples nye personvernregime i operativsystemet iOS. Tidligere har Meta-sjef Mark Zuckerberg sagt at de har tapt så mye som 10 milliarder dollar fordi Apple har gjort datadeling vanskeligere. 

- I tillegg ser vi en rask stigende bruk av andre medier som Snapchat og Tiktok, og jeg tror at de pengene i stor grad hentes fra Facebook, fortsetter Eide-Fredriksen.

Han legger også til grunn at Facebooks omsetningt vil falle til neste år:

- Det er basert på at vi forventer et relativt flatt totalmarked, og at andre aktører vil ta andeler og spise av annonsørenes SoMe-budsjetter.

- Dette svekker Facebooks posisjon overfor norske annonsører

Mediedirektør i GroupM, Jarle Thalberg, er i motsetning til Eide-Fredriksen ikke overrasket over grepet til Facebook. Han peker på selskapets utvikling og at aksjen er ned hele 66 prosent i år. 

- Det er veldig synd for de ansatte, men det er flinke folk som vil være veldig ettertraktet i arbeidsmarkedet, sier han til Kampanje. 

Han mener samtidig dette er «gode nyheter for Schibsted og de andre norske mediehusene». 

- Facebook sine største inntekter ligger jo i såkalt long tail, alle de mindre og mellomstore kundene. For de større annonsørene derimot så betyr dette mindre support og nærhet til Facebook og det gir de norske mediehusene en klar fordel, sier Thalberg. 

Han begrunner det med at det «er viktig å kunne betjene kundene lokalt».

- Snapchat har jo stor suksess med flinke folk her på det norske kontoret. For mediebyråene betyr det heller ikke så mye da kontakten har vært mindre og mindre lokalt de siste årene. Dette svekker uten tvil Facebook sin posisjon overfor norske annonsører.

- Gir TV 2 og andre medier i Norge en fordel

Både Schibsted og TV 2, som i årevis har blødd annonseinntekter til Facebook, er optimistiske med tanke på teknologiplattformens tilbaketrekning fra Norge. Salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, understreker at det er «veldig synd for dem som mister jobben», men poengterer samtidig at lokal tilstedeværelse er viktig. 

- Det får vi signaler om fra våre samarbeidspartnere, så sånn sett vil jeg tro at det gir TV 2 og andre medier i Norge en fordel. Det er fint å ha noen å kunne ta kontakt med, være kreativ med, snakke med, som er lokale. Det er i hvert fall det vi tror på, sier Rosvoll til Kampanje. 

Hans konkurrent og mediekollega, Per Håkon Fasting, som er øverste ansvarlig for annonser og reklame i Schibsted, istemmer:

- Vi konkurrerer stadig oftere med Meta om annonsørenes investeringer, og i lys av det er det selvfølgelig ikke negativt at de nå har valgt å nedprioritere Norge. Vi tror at det er en styrke med tunge lokale fagmiljøer som er tett på annonsørene, og forventer at dette skillet vil bli enda tydeligere når Meta trekker seg helt ut. 

- Facebook skal i aller høyeste grad være til stede i Norge

Eide-Fredriksen er derimot ikke helt overbevist om at Facebooks Norges-retrett automatisk vil gi de norske mediehusene en fordel. 

- Det gjenstår å se, sier han før han begrunner:

- Facebook skal i aller høyeste grad være til stede i Norge, dette går mer på hvordan de håndterer det profesjonelle kjøpermarkedet. Nå skal vi trolig forholde oss til Stockholm i stedet for Bjørvika, og jeg tror ikke det i seg selv vil være så merkbart for det norske markedet sett over ett.

Facebooks norgessjef, Rune Paulseth, har enn så lenge forholdt seg taus overfor norske medier. Kampanje har selv vært i kontakt med Paulseth, som ikke ønsker å kommentere nedleggelsen. Kampanje har også vært i kontakt med Meta Norden og dets PR-byrå Släger. Meta Norden henviser til et utdrag fra et brev Mark Zuckerberg skrev til sine ansatte da det ble klart at Facebook skulle nedbemanne:

«I dette nye miljøet må vi bli mer kapitaleffektive. Vi har flyttet flere av ressursene våre til et mindre antall høyt prioriterte vekstområder – som vår AI-oppdagelsesmotor, våre annonser og forretningsplattformer og vår langsiktige visjon for metaverset. […] Vi restrukturerer teamene for å øke effektiviteten vår. Men disse tiltakene alene vil ikke bringe utgiftene våre i tråd med inntektsveksten vår, så jeg har også tatt den vanskelige beslutningen om å la folk gå.»

Mediekjøpere reagerer på Facebook-exit: - En uklok beslutning