Gir tidligere Tibe-sjef skylden for byråkonkursen: - Trist og ubehagelig

Økt konkurranse, rettssak, personkonflikt og anklager om stjeling av kunder. Les om reklamebråket i Drammen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Tobias Fredø

Mandag kveld kunne man i Drammens Tidende lese at reklameinvestor og Tibe-eier, Terje Heggem fra Molde, hadde bestemt seg for å kaste kortene i elvebyen. Ifølge avisen hadde Heggem og hans investeringsselskap Media 1 Molde, begjært reklamebyrået Tibe Drammen, eller 123 Reklame, for konkurs.

Dermed kan det gå mot en beksvart jul for de 14 ansatte i reklamebyrået som har gått under navnet Tibe Drammen de siste årene. Sist måned skiftet imidlertid byrået navn til 123 Reklame.

Som Kampanje skrev i går kunne Tibe-byrået i en melding sendt til sine kunder orientere om beslutningen.

- Det er med tungt hjerte vi må informere om at 123 Reklame AS, tidligere Tibe Drammen i dag har meldt oppbud, skrev reklamebyrået.

Kampanje har søkt Terje Heggem i Media 1 Molde og Tibe-konsernet for kommentarer. Han ønsker ikke å svare på Kampanjes spørsmål, og viser til svarene han allerede har gitt til Drammens Tidende:

- Jeg viser til mine uttalelser i Drammens Tidende. Kommentarer utover dette har vi ikke, skriver Terje Heggem i en SMS til Kampanje. 

Les også: Reklamebyrå slår seg selv konkurs – 14 ansatte kan miste jobben

Ville selge Tibe for å redde selskapet

Nå kan Kampanje imidlertid berette hva som ligger bak beslutningen om oppbudet etter å ha sett hele orienteringsmailen. I mailen står det at Tibe har forsøkt flere løsninger for å redde selskapet, deriblant et salg.

- Vi har forhandlet om salg av selskapet, der selskapet kunne overtas og drives videre under sitt opprinnelige navn, 123 Reklame. Dessverre kom vi ikke til noen endelig enighet om salg, heter det i brevet.

I tillegg har styret i Tibe Drammen eller 123 Reklame, der reklameinvestor Terje Heggem selv er styreleder, også fått «et signal fra en gruppe ansatte om at de ønsker å overta boet og fortsette driften». Nettisden til både Tibe Drammen og 123 Reklame er imidlertid nå stengt. 

Mer betent virker konflikten med tidligere daglig leder Mette Adamsen å være. I mailen skriver reklamebyrået at de mener den tidligere lederen er en del av årsaken til konkursen.

Som Kampanje tidligere har skrevet sa Adamsen høsten 2020 opp stillingen som daglig leder i Tibe til fordel for en ny jobb hos den nystartede konkurrenten Los & Co Drammen. Adamsen hadde da vært tilknyttet Tibe Drammen siden 2016.

Ikke lenge etter skal også rådgiver Tomas Oberg ha fulgt etter sin gamle sjef.

- Inngangen og hele 2021 har vært krevende på flere måter for selskapet. Året 2020 ga et betydelig underskudd, og på tampen av året kunngjorde vår daglig leder offentlig at hun nå skulle lede etablering av konkurrent. Dette ble forståelig nok oppfattet som dramatisk for de gjenværende ansatte og selskapet og ytterligere noen av våre kolleger valgte å søke nye muligheter, skriver Tibe Drammen.

Les også: Har fått los i elvebyen – får med seg ny sjef fra Tibe Drammen

Krevde million-erstatning, men tapte rettssaken

Regnskapstallene til Tibe Drammen for i fjor viser at selskapet gikk med én million kroner i underskudd, og situasjonen skal ikke ha blitt noe bedre da også kundene til Tibe begynte å flytte på seg.

Ifølge Drammens Tidende skal kunden Fremskrittspartiet (FrP) også ha fulgt etter den tidligere Tibe Drammen-sjefen til Los & Co. Det skal ha skjedd like etter nyttår.

Tibe skal da ha ment at Adamsen tok med seg Oberg og Frp over til konkurrenten og krevde én million i erstatning fra henne, men Tibe tapte denne saken i retten. Retten mente det ikke var grunnlag for erstatning og dømte i stedet Tibe til å betale hennes advokatregning på 657.000 kroner, skriver Drammens Tidende.

Heggem og Tibe-systemet skriver i sin mail at de ønsket å komme frem til en løsning med Adamsen som nå var blitt en kreditor av sin gamle arbeidsgiver.

- Vi gjennomførte akkordforhandlinger med våre hovedkreditorer, der eieren (Media 1 Molde, red. anm.) som den klart største kreditoren var villig til å ettergi gjeld, styrke egenkapital og tilføre likviditet. Vi var nær en slik løsning, men som eneste kreditor aksepterte ikke vår tidligere daglig leder akkordløsningen, står det i orienteringen.

Adamsens advokatregning på 657.000 kroner skal fortsatt ikke være betalt av verken Tibe Drammen eller eier og investor, Heggem. 

- At vår tidligere daglig leder opplever dette som ubehagelig, kan vi forstå. At hun tror at hennes saksomkostninger er mer verdt enn 14 arbeidsplasser, er for oss helt ubegripelig – og gir grunn til ettertanke. Dessuten er eierselskapet klart største kreditor – og taper således mest, sier Terje Heggem til Drammens Tidende.

Vant i retten:

Mette Adamsen vant rettsaken mot sin tidligere arbeidsgiver Tibe, der Drammen tingrett konkluderte med at det ikke var grunnlag for erstatning og at Tibe skulle betale saksomkostningene til den tidligere Tibe-sjefen. Adamsen synes det er både trist og ubehagelig at hun nå holdes ansvarlig for konkursen.

- Urettferdig at jeg får skylden for konkursen

Daglig leder i Los & Co Drammen, Mette Adamsen, synes det er «både trist og ubehagelig» at hun trekkes frem som en av grunnene til at Tibe Drammen nå har meldt om oppbud i en e-post som byrået har sendt ut til sine kunder. 

- Jeg synes det er veldig trist at denne saken får et sånt etterspill. Jeg sa opp jobben i Tibe i fjor høst, og gjorde det jeg skulle når man avslutter et slikt jobbforhold. Vi har vært gjennom dette i rettssaken i Drammen tingrett, som sier at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg opplever det som uretferdig at jeg får skylda for det, sier hun til Kampanje. 

- Hva tenker du om at Heggem velger å legge ned Tibe Drammen som følge av at de skylder deg saksomkostninger fra rettssaken? 

- Jeg synes ikke det er riktig at det er jeg som skal bære den økonomiske byrden når det er bevist at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har ikke så mye mer å si utover det, svarer Adamsen.

Hun forteller at hun fortsatt «har god kontakt med flere av de ansatte i Tibe Drammen».

- Jeg tenker masse på de nå i førjulstiden, og jeg har mange gode minner fra de årene jeg jobbet sammen med alle de flinke menneskene i Tibe Drammen. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra de som jobber der og fra kundene, samt mange andre som sier rett ut at de ikke opplever at dette er min feil på noen som helst måte, utdyper den tidligere Tibe-sjefen.

Adamsen sa opp jobben som daglig leder i Tibe i september i fjor, og fikk som kjent jobb i Los & Co Drammen en måneds tid etter. Da gikk også Heggems sønn, Vetle Hanssen Brevik, inn som daglig leder i Tibe Drammen. 

- Da jeg sa opp i september i fjor var det for å finne ut av hva jeg ville gjøre, og hvor jeg hadde lyst å jobbe. Da hadde jeg ingen konkrete planer annet enn at det hadde vært krevende å lede Tibe Drammen over en lengre periode. Så gikk det godt over en måned før jeg fikk tilbud om jobb annet sted, blant annet fra Los & Co Drammen. Å få lov til å være en del av det systemet, er en mulighet man ikke kan takke nei til når den dukker opp.

- Føler du at du har opptrådt ryddig da du tok med deg Oberg og Frp over til Los & Co?

- Jeg opplever at jeg har vært veldig ryddig hele veien, jeg har verken tatt med meg ansatte eller kunder. De det gjelder må selv svare for hvorfor og hvordan de har kommet inn i Los & Co. Drammen tingrett konkluderte med at jeg har opptrådt ryddig hele veien, sier hun. 

- Vi har ikke oppsøkt noen av Tibes kunder

Styreleder og majoritetseier i Los & Co-konsernet, Jan Christian Fosseidbråten, bekrefter at Adamsen ikke hadde en finger med i spillet da Tomas Oberg meldte overgang fra Tibe til Los & Co Drammen.

- Det ble godt dekket i rettssaken tidligere i år at det er jeg som har stått bak rekrutteringen av Tomas Oberg. Han er for øvrig den eneste jeg har rekruttert. I tillegg fikk vi veldig mange søknader, slik andre byråer også fikk en periode. Vi valgte å ansette Kristine Fossen Gabrielsen etter søknad, og den ansettelsen ble også berørt under rettssaken, sier Fosseidbråten til Kampanje, før han fortsetter:

- Når det gjelder FrP, har vi kun deltatt i pitsjer hvor vi har blitt invitert, og vi har ikke oppsøkt noen av Tibes kunder. Vi har tvert imot forsøkt å heve bransjen og kraften i det lokale markedsføringsmiljøet. Vi har blant annet hatt strålende dialog med Godt Sagt, som er et annet konkurrerende byrå i Drammen.

- Har du selv snakket med Terje Heggem i løpet av denne saken?

- Vi har møttes i retten, men utover det ønsket de ikke ha noen dialog med oss. Vi har ikke hatt kontakt med verken byråleder i Tibe Drammen, Vetle Hanssen Brevik, eller Terje Heggem.

Det var i november i fjor at Fosseidbråten kunne fortelle at Los & Co hadde bestemt seg for å satse i Drammen. Da bekreftet de at de hadde hentet inn Adamsen til å lede satsingen, som i dag består av syv ansatte. 

Startet i Drammen;

Los & Co-sjefen Jan Christian Fosseidbråten fikk i fjor sansen for Drammen. - Byen har et spennende næringsliv og nærhet til viktige markeder, sa Fosseidbråten da han startet kontor i byen for ett år siden. Foto: Eivor Eriksen.

Gir tidligere Tibe-sjef skylden for byråkonkursen: - Trist og ubehagelig