NRK vinner seerne i nyhetstung TV-måned - Discovery stuper

TV 2 Nyhetskanalen setter ny rekord, men det er NRK som er den store vinneren i november.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

NRK er den soleklare vinneren av TV-konkurransen i november. Deres kanaler tar en samlet andel på 41,5 prosent av all TV-seing, opp 5,4 prosentpoeng fra samme måned i fjor. NRK1 står alene for 35,5 prosent av seingen, altså over en tredjedel av all tid nordmenn brukte på lineær-TV forrige måned. Og det var ikke lite. Nordmenn mellom 10 og 70 år så i snitt 133 minutter på lineær-TV hver dag i november. Det utgjør en vekst på 7,6 prosent fra i fjor.

I tillegg brukte de i snitt 19 minutter på strømme-TV, altså totalt 152 minutter TV hver eneste dag. 

- TV-seingen har økt med et kvarter fra november i fjor til i år, er kjempebra. Den gode utviklingen i TV-seingen fortsetter. Nå er det kaldt og mørkt, og det er en god TV-periode uansett, men at vi ser en vekst er positivt, sier TV-sjef Glenn Engebretsen i mediebyrågruppen Group M.

November var en nyhetstung måned med presidentvalg i USA og nye koronainnstramminger her hjemme. Engebretsen er ikke i tvil om at valget har vært med på å løfte TV-seingen. 

- Både NRK og Nyhetskanalen gjør det utrolig bra. De virkelig store nyhetshendelsene løfter frem NRK og Nyhetskanalen, og når valget i USA ble en langvarig valgthriller, drar det seingen opp over en lengre periode, sier han.

En landsrepresentativ undersøkelse Polling & Statistics har gjort for Kampanje viser at det var NRKs korrespondenter og kommentatorer som ble oppfattet som de mest troverdige blant nordmenn. NRK slo også TV 2 i kampen om seerne

Vi spurte også om hvilke medier nordmenn mener hadde den beste USA-dekningen - og NRK står her som en suveren ener, med hele 58 prosent, foran TV 2 med 25 prosent. 

Seniorrådgiver Simen Johannessen i PR- og kommunikasjonsbyrået Gambit H+K forteller at det er en tendens at at NRK skårer høyere enn TV 2 når det blir alvor.

- Jo eldre man er, jo mer tillit har man til NRK, ser det ut som. Hvis en ser på de på 60+ som har svart på undersøkelsen, så er det signifikant flere NRK-patrioter, sier han til Kampanje.

Les mer: Her er USA-ekspertene nordmenn har mest tillit til: - Satt klistret til TV-skjermen

Månedsrekord for Nyhetskanalen

NRKs fremgang skjer på bekostning av TV 2, Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group, som alle mister andeler i november. Noen av dem har imidlertid mer å glede seg over enn andre.

TV 2 for eksempel, tar en samlet andel på 30,1 prosent av seingen i november, ned 1,4 prosentpoeng, men Nyhetskanalen fosser frem.

I november samlet den hele 5,3 prosent av seerne mellom 10 og 79 år (+2,2 prosentpoeng) og 10,6 prosent av seerne mellom 20 og 49 år. Sistnevnte er ny månedsrekord.

- Vi er godt fornøyde med totalen for november. At mye seing på USA-valget tar andeler fra vår egen hovedkanal lever vi helt fint med, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Hovedkanalen tar en andel på 19,9 prosent av seingen (-2,4 prosentpoeng).

- TV 2 har hatt en solid høst med sterke underholdningsprogrammer, mye sport og historisk høye seertall for nyhetene, oppsummerer Rønningen. 

Treffer ungt:

Morten Sandøy, Elin Ludvigsen og Eirik Bergesen har stått i spissen for dekningen av presidentvalget på Nyhetskanalen. Tallene for november viser at denne kanalen har samlet over ti prosent av alle seerne mellom 20 og 49 år. Foto: TV 2

Discovery taper mest

Discovery Networks Norge taper mest på nyhetskrigen. TVNorge-eieren, som la ned sin nyhetssatsing for over ti år siden, tar en andel på 12,6 prosent i november. Det er en negang på 2,9 prosentpoeng. 

- Det har nok vært en utfordrende høst for Discovery, sier Engebretsen.

Tapet av sommer-OL, som ble flyttet til neste år, har vist seg å gi ringvirkninger, mener han.

- Det ligger en enorm promokraft i et så stort mesterskap som OL. Det hadde gitt Discovery en vanvittig inngang på høsten, hvis det hadde blitt gjennomført.

Hovedkanalen TVNorge faller til en andel på 4,6 prosent (-1,1 prosentpoeng) og er altså mindre enn Nyhetskanalen denne måneden.

- Nedgangen tilskrives nok den helt spesielle nyhetsmåneden vi går ut av, med det helt spesielle presidentvalget, som vi heldigvis – eller forhåpentligvis – er ferdig med nå. Flere av nyhetskanalene leverer det som ser ut som deres beste måneder noensinne, og her satser vi på at behovet for god underholdning melder seg igjen nå i desember, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery til Kampanje.

Mediehuset presenterte nylig sin TV-meny for vinteren og våren, og det er en velkjent oppskrift som skal lokke seerne tilbake til kanalene deres.

Les mer: Humorrekord, nye eks'er og Baneheia-dokumentar - slik blir våren på Discovery

Heller ikke Nordic Entertainment Group, som driver kanalene TV3, Viasat 4 og TV6 i Norge, legger bak seg noe jubelmåned. Disse tre kanalene står for 6,8 prosent av all seing (-0,6 prosentpoeng).

TV3 holder seg imidlertid stabil på 3,3 prosent, som er nesten identisk med andelen på samme tid i fjor (-0,1 prosentpoeng).

NRK vinner seerne i nyhetstung TV-måned - Discovery stuper