Årets presidentvalg i USA ble en thriller der stemmene sakte, men sikkert, ble talt opp mens norske mediehus boltret seg i analyser og løpende oppdateringer fra egne korrespondenter og eksterne eksperter.

Fortsatt hevder den sittende amerikanske presidenten, Donald Trump, at valget var rigget og at han er den rettmessige vinneren.

I en undersøkelse utført av Pollstat på vegne av Kampanje og Gambit, har vi spurt nordmenn om hva de mener om den norske dekningen av valget.

Nå er stemmene talt opp, og de viser at de «USA-ekspertene» nordmenn har hatt mest tillit til under presidentvalget i USA er NRK-programleder Thomas Seltzer (23 prosent), NRKs USA-korrespondenter Tove Bjørgaas (23 prosent) og Anders Magnus (22 prosent), i tillegg til TV 2s Fredrik Græsvik (19 prosent).

- Det er jo ingen beskyttet tittel – norsk USA-ekspert – noen mener til og med at det er verdens nest eldste yrke, sier Seltzer til Kampanje og ler.

- Det er veldig hyggelig og en stor ære, og dette er jo et stort felt. Hva sier man når det er utvalg til fotball-VM - det er et tøft utvalg? Det er vel mellom 400.000 og 500.000 nordmenn som er USA-eksperter, og så kommer 300.000 USA-kjennerne i tillegg. Jeg håper at jeg vinner begge her, sier han.

- Viste et USA mange ikke kjente til
Videre sier Seltzer at han vil takke det norske folket for tilliten. Han sier at han på mange måter lever den amerikanske drømmen i Norge, og at han nå får dette manifestert.

- Jeg er en ener, og da vil jeg si til de andre som kommer etter meg på lista, i god Trump-ånd: Dere er sad losers, low energi failures og må skjerpe dere. Spesielt Anders Gievær, han ser ut som at han snart sovner, han må få opp energien.

Seltzer sier – i en litt mer seriøs tone – at dette er en kul tillitserklæring til UXA-serien, som ble vist på NRK i forkant av valget. 

- Vi har vist et USA som veldig mange – ikke minst mange USA-eksperter – egentlig ikke kjente til, og vist at Amerika er et mer komplekst sted enn veldig mange norske USA-eksperter tror.

- Litt overraskende
Seniorrådgiver Simen Johannessen i PR- og kommunikasjonsbyrået Gambit H+K forteller at det er en tendens at at NRK skårer høyere enn TV 2 når det blir alvor.

- Jo eldre man er, jo mer tillit har man til NRK, ser det ut som. Hvis en ser på de på 60+ som har svart på undersøkelsen, så er det signifikant flere NRK-patrioter, sier han til Kampanje.

Johannesssen sier både TV 2 og NRK la veldig mye i valgkampen og brukte mye ressurser på det.

- Så at NRK fortsatt fremstår mer populært er litt overraskende. For TV 2 leverte etter min vurdering en løpende god valgkampdekning. Det at TV 2 stikker av fra de øvrige mediene når man ber de spurte om å rangere, er ikke så overraskende.

1048 nordmenn er blitt spurt i et landsrepresentativt webpanel utført av Pollstat (Polling & Statistics AS) i uke 47. Et av spørsmålene de har svart på, er «Hvem synes du har vært den/de mest troverdige USA-eksperten(e) i norske medier?», og de har kunnet huke av opptil tre svar blant 21 navn. 

Disse åtte kommentatorene og korrespondentene får høyest score i undersøkelsen:

  • Thomas Seltzer (NRK)
  • Tove Bjørgaas (NRK)
  • Anders Magnus (NRK)
  • Fredrik Græsvik (TV 2)
  • Sofie Høgestøl (NRK)
  • Hans Olav Lahlum (TV 2)
  • Veronica Westrin (NRK)
  • Christina Pletten (Aftenposten)

Trekker frem Høgestøl og Lahlum
Johannessen i Gambit H+K trekker frem to andre USA-eksperter, i tillegg til de fire med høyest svarandel, som vinnere av undersøkelsen, nemlig NRK og TV 2s eksterne USA-kommentatorer Sofie Høgestøl og Hans Olav Lahlum. De havner på henholdsvis femte og sjette plass i kåringen.

- Jeg synes det er interessant at de har kommet så høyt opp. De har det til felles at de er veldig nerdete, men samtidig evner å formidle på en lettfattelig måte. Du har mange eksperter som er nerdete, men ikke klarer å formidle like godt, og du har folk som er flinke til å formidle, men ikke har samme kunnskapen som disse her. Så jeg vil si at nordmenn liker åpenbart den type ekspertkommentatorer, sier Johannessen. 

Han tror USA-ekspertene på TV, generelt har gjort det bedre i undersøkelsen enn aviskommentatorene fordi presidentvalget ble opplevd som et her-og-nå-drama.

- Dette var som en Champions League-finale, du ser ikke den i morgen. Det går fort og du føler at det er drama hele tiden, selv når det ikke skjer noe. Det er ikke sånn at NRK objektivt sett har hatt bedre analyser enn VG, men det ble en valgkamp hvor folk satt klistret til TV-skjermene og ikke nøyde seg med å lese om det noen minutter senere, sier Johannessen.

Saken fortsetter etter bildet.

Simen Johannessen 2020 980 674 foto gambit.jpg

Thriller-valg: Seniorrådgiver Simen Johannessen i Gambit H+K mener USA-valget ble oppfattet som en thriller på høyde med en Champions League-finale.

NRK: - Satset tungt på valget 
NRKs fagredaktør Marius Tetlie sier til Kampanje at NRKs «USA-eksperter» blir oppfattet som de mest troverdige i landet fordi de er dyktige og kunnskapsrike reportere.

- De har bidratt til å gi publikum en forståelse av det amerikanske samfunnet, blant annet gjennom møter med amerikanere de siste månedene. Vi har hatt som mål å speile det amerikanske samfunnet og møte folk som kommer fra ulike steder og som har ulike politiske oppfatninger. Jeg tror at de tre og andre NRK-medarbeidere på hver sin måte har bidratt til å øke kunnskapen om USA her hjemme, sier Tetlie. 

Vi har også spurt nordmenn om hvilke medier de mener hadde den beste USA-dekningen - og NRK står her som en suveren ener, med hele 58 prosent.

TV 2 får 25 prosent, VG 17 prosent og Aftenposten 13 prosent.

- Vi satset tungt på dette valget og ga publikum et bredt tilbud på alle plattformer. NRK skal alltid være balanserte og faktadrevet i vår journalistikk, og i det splittede klimaet USA befinner seg i har det vært svært viktig å levere på dette. Det er gledelig å se at vi har høy troverdighet og det er vesentlig at redaktørstyrte medier driver frem de viktige debattene i samfunnet og belyser forhold som er relevante for det brede lag av befolkningen, sier Tetlie. 

- I hvor stor grad tror du disse gode resultatene skyldes posisjonen og størrelsen NRK har?

- Det spiller nok noe inn, men vi må ikke ta høy tillit for gitt. Jeg tolker disse resultatene som et tegn på at folk setter pris på NRK- journalistikk av høy kvalitet, sier Tetlie. 

55 prosent mener dekningen av USA-valget har vært for stor, mens 43 proent mener den har vært akkurat passe. Bare to prosent mener det har vært for lite.

Les også: Fritt Ord-vinner advarer mot «Trump 2.0»: - Det kan bli langt verre