De som kjenner til «adbusting», kunne umiddelbart identifisere kjennetegnene på fenomenet i de falske reklameplakatene som ble hengt opp i Oslo i starten av desember, og som gikk til angrep på Wizz Air. Ved første øyekast kan det se ut som en hvilken som helst reklameplakat. Den henger tross alt bak ramme og glass, på samme måte som de plakatene Clear Channel og JCDecaux henger opp i norske storbyer hver eneste dag, men disse plakatene er laget av utenforstående og er ofte et motangrep på de ordinære reklamebudskapene. Det kan være gatekunst, aktivisme eller begge deler.
Utendørsselskapene kaller det hærverk.
James Finucane og Jean-Nicolas Gilles Hopfer er en del av den norske adbuster-bevegelsen og inngår i organisasjonen Subvertising Norway. De tar ikke eierskap til angrepet på Wizz Airs reklamekampanje, men står begge bak en rekke lignende aksjoner i Oslo de siste to årene.
- Når du ser hvordan folk reagerer på dette, ser du nesten hvordan det skurrer hos dem. For selv om de ikke er enige lovligheten av det vi gjør, så pleier de å være enige i etikken. Det skaper en kortslutning hos dem, sier James Finucane.
For ham dreier det seg om en grunnleggende protest mot reklame i det offentlige rom.
- Når vi snakker om «subvertising», så snakker vi spesifikt om utendørsrekame. Det er en vesentlig forskjell på om du ser en reklame på mobilen din, i et magasin eller på TV. Du kan velge om du vil se den eller ikke. I det offentlige rom har du ikke nødvendigvis det samme valget, sier Finucane.
- Clear Channel sier at vi bryter oss inn i deres eiendom, men man kan argumentere med at de bryter seg inn i vår intimsfære når de viser oss disse budskapene uten vårt samtykke, fortsetter han.