PR-byrå vokser utenfor hovedstaden: - Overrasker meg at ikke flere Oslo-byråer satser mer i Bergen

Bytter ut regjering og storting med «banning, passion og entusiasme».

Publisert / Oppdater

Richard Apeland

Mens nesten alle de store PR-kjempene er stasjonert i Oslo, har Fredrik Hannestad og mannskapet hans i det bergensbaserte byrået bygget Nor PR opp som landets største PR-byrå med hovedkontor utenfor Oslo.

- Du må ha en bergensk identitet! Majoriteten av våre kunder er etablert i Bergen. For oss er det helt avgjørende at vi er tilstede i byen og treffer markedet, sier Hannestad som er daglig leder i Nor PR.

Etter fallende resultater de siste årene, spår byrålederen et solid resultathopp inneværende år. Når årets regnskap er gjort opp, forventer han over én million i resultat før skatt. Det betyr en økning på formidable 146 prosent fra 2018 da overskuddet var på drøye 400.000 kroner.

- Vi har gått med overskudd de siste 20 årene, men 2019 blir et svært godt år for oss, sier Hannestad.

Her er du nødt til å ha salt i håret og kjenne lukten av tang. Svein Roger Selle, GK

- Overrasket over Oslo-fravær

For å forklare resultatveksten, trekker Hannestad frem at byrået har opplevd et kompetanseløft. Selskapet teller færre hoder, men gjennomsnittsomsetningen per medarbeider har økt. Byrået teller i dag rundt ti ansatte. 

- Det kommende året vil preges av økning i både ansatte og omsetning. Vi skal utnytte samarbeidet med Media Bergen bedre, og jobbe mer på tvers av Oslo og Bergen, sier Hannestad.

Med store selskaper som blant annet oljegiganten Wintershall og Teknologisenter Mongstad på kundelisten er det gode framtidsutsikter, skal vi tro Bergensbyrået som er en del av kommunikasjonskonsernet på Vestlandet Media Bergen.  

Konkurransen blant byråene i Bergen er mildere enn i hovedstaden. Det er langt færre om beinet. Blant de store aktørene i bransjen, har kun Geelmuyden Kiese satset på kontor i Bergen. Det til tross for at GK la ned virksomheten i Bergen i 2000.

- Det har overrasket meg at ikke flere av Oslo-byråene har valgt å satse i Bergen. Det er klart at med både Stortinget og regjeringen i Oslo, driver vi mindre med myndighetskontakt, men til gjengjeld byr Bergen på langt mer banning, passion og entusiasme, slår Hannestad fast.

Kjempestor forskjell mellom Oslo og Bergen

Et steinkast unna NOR PR sine kontorer er hovedkonkurrenten stasjonert. I medieklyngen Media City holder viseadministrerende direktør i Geelmuyden Kiese Gruppen, Svein Roger Selle, fortet. I likhet med Hannestad uttrykker Selle viktigheten av fysisk tilstedeværelse.

- Skal du overleve her, er du nødt til å skjønne hva som rører seg i Bergen. GK er et samfunnsbyrå hvor fabrikken vår ligger i Oslo, der vi produserer mye av leveransene til kunden. Likevel er det avgjørende å tilby markedet i Bergen seniorkompetanse som kjenner byen, sier Selle.

Partneren vokste opp i Loddefjord. Han startet karrieren i GK, og jobbet deretter ti år i MK Norway som leder, eier og styreleder. I 2016 vendte Selle snuten hjemover til GK for å lede selskapets Bergen-satsing.

- Det er kjempestor forskjell fra det som skjer innenfor ring 3 og i Bergen. Vi har et internasjonalt og tett miljø, med store aktører. Bergen er Norges havhovedstad og næringslivet er preget av fisk, skipsfart, olje og energi. Her er du nødt til å ha salt i håret og kjenne lukten av tang, gliser bergenseren.

Geelmuyden Kiese har kontorer i Oslo, Bergen, Stockholm og København. Driften i Bergen inngår i det nasjonale regnskapet, som i 2018 viste 152,8 millioner i driftsinntekter. GK har to ansatte med base i Bergen.

Her ser du regnskapstallene til Nor PR for 2018. Alle tall i MNOK. Lite overskudd i Nor PR

Nor PR 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 11,99 10,48  
Driftsresultat 0,4 0,37  
Resultat før skatt 0,4 0,4  
Trives i Bergen:

GK-partner Svein Roger har selv vokst opp i Loddefjord og har jobbet en mannsalder i byråer i hovedstaden på Vestlandet. I dag leder han GKs Bergen-satsing.

PR-byrå vokser utenfor hovedstaden: - Overrasker meg at ikke flere Oslo-byråer satser mer i Bergen