Accenture rykker enda nærmere byråene

Samtidig fortsetter konsulentgiganten oppkjøpsraidet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Vi jobber med de største selskapene i landet. Mange har allerede en robust forretningsmodell så det handler ikke om å stikke av fra det. Men parallelt med det må du også investere i fremtidens tjenester, sier lederen for Accenture Interactive i Norge, Stian Fossum, til Kampanje.

Han leder byrådelen til et av verdens største konsulentselskaper i Norge og har allerede bygget seg opp som et stort norsk byrå med over 60 ansatte og mer enn 100 millioner kroner i omsetningen. Accentures byråsatsing har ikke gått ubemerket hen i den norske byråbransjen og tidligere i høst var Stian Fossum invitert til å snakke for reklamebransjens interesseforening Kreativt Forum.

- Jeg ser et ekstremt stort skille i byråbransjen. Det er de som er supergode på det tradisjonelle og samtidig leverer gode resultater. Samtidig er det få som tjener penger i den bransjen, og da blir det viktig for byråene å finne seg en ny posisjon og da må de endre seg og bli mer moderne, sier Fossum.

Les også: 

Utfordringen er å finne de rette menneskene og de som vil passe inn i den nye måten å drive byrå på, det krever et annet mindset og en evne til endring. Stian Fossum

Flytter hjemmefra og til sentrum

Konsulentgigantens appetitt på byråbransjen har ikke stilnet på noen som helst måte. For ikke mange ukene siden ble det klart at Accenture rykket enda nærmere den etablerte byråbransjen, da konsulentselskapet flyttet hjemmefra på Fornebu og inn til sentrum der flesteparten av de norske reklame- og mediebyråene i dag ligger. Adressen Accenture Interactive valgte har da også tidligere huset storheter som kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

- For oss er det viktig å være der det skjer og der det er et yrende folkeliv. Vi ser at det attraherer talentene til å begynne hos oss nå vi i tillegg ligger mer sentralt til, sier Stian Fossum 

Han mener det kommer til å handle mye om å få frem merkevaren Accenture Interactive mye tydeligere og at flyttingen er et grep i så måte.

- Accenture Interactive har et unikt utgangspunkt i forhold til å forstå de kundebehovene som faktisk er der. Vi er i en unik posisjon til å påvirke og hjelpe kundene til å være relevante på markedet. Samtidig har vi moderskipet rett rundt oss slik at vi kan dra nytte av skalafordeler, sier Kent Jordet. 

Se video med Accenture Interactives Stian Fossum og Kent Jordet her fra de nye  lokalene her.

Fortsetter byrå-oppkjøpene

Selskapet har de siste årene også fulgt en aggressiv oppkjøpsstrategi og denne høsten gjennomførte Accenture nok et nytt oppkjøp i byråmarkedet for å satse enda mer på CRM og data. Konsulenthuset kjøpte nylig det svenske digitalbyrået Kaplan et miljø bestående av rundt 80 mennesker.

- Det er et miljø som driver med datadreven markedsføring og som vil gjøre oss enda sterkere innenfor marketingområdet. Dette blir en vesentlig komponent for å bygge enda bedre opplevelser for kundene til våre oppdragsgivere, sier Stian Fossum.

Byrået har også fotfeste i det norske markedet og har allerede kunder på det norske markedet der blant andre Circle K er en av de mer kjente.

- Kjøpet av Kaplan, er det en utvidelse av Accenture Interactive slik det fremstår i dag?

- Nei, det er forsterkning av den strategien vi har fulgt den siste tiden som handler om å gi brukerne de beste kundeopplevelsene. Men vi ønsker å bygge på med enda mer spisskompetanse. Det var en veldig god match mellom det vi gjør og det Kaplan gjør på marketing-siden. Det handler om å bruke den dataen du har for øke topplinjen og selge mer av de riktige produktene eller tjenestene, sier Fossum.

Les også:

Avventende til mediekjøp

Veien fra datadreven markedsføring over til kjøpte reklameflater er kort. Men når det gjelder Circle K har eksempelvis retailkjeden lenge samarbeidet med Starcom på det norske markedet rundt medieformidling og mediestrategier. Fossum sier Accenture Interactive i dag ikke har planer om å gå inn i dette markedet i Norge.

- Vår modell er å øke kundetilfredshet hos sluttkundene, samtidig som vi øker kommersiell verdi for våre kunder. Dette gjør vi gjennom en 100% integrert modell, hvor vi i parallell jobber med forretningsmessig rådgivning, tjenesteutvikling, teknologiutvikling og markedsføring, sier Fossum.

- Og hva da med de kjøpte flatene?

- Det henger sammen, men det er ikke der vi har tatt en posisjon per dags dato i Norge. Samtidig ser vi at veldig mye penger renner ut i kjøpt reklame uten at det nødvendigvis gir den effekten man vil ha. Vi jobber med kundene for å sørge for at man orienterer seg riktig og da ser vi at det ofte er fornuftig å justere på hvordan pengene brukes, sier Fossum.

- Burde norske selskaper sluse mer penger over i produktutvikling og innovasjon enn å bygge kjennskap for etablerte merkevarer?

- Nøkkelen til suksess, er hvordan du investerer. Det er litt der vi står i dag. Det mangler ikke på gode ideer og veldig mange har jobbet mye med idéskapning. Men det mangler på gjennomføringen og det å forstå hva det innebærer å ta idene ut i markedet til det fulle. Det krever kontinuerlige investeringer i utvikling av tjenestene og teknologien, og så kommer marketing på toppen av det igjen.

Henter byråfolk:

Accenture Interactive-sjefen Stian Fossum (til venstre) har den siste tiden hentet inn flere kjente byrå- og mediefolk som blant andre Kent Jordet. Nylig var Accenture også ute og fortalte at de jaktet et kreativt team.

Knyttes til nytt stor-oppkjøp

Det nyeste byråoppkjøpet til Accenture er ett av mange oppkjøp konsulentgiganten følger en aggressiv oppkjøpsstrategi fra konsulenthuset som både teller nordiske byåer som Fjord og internasjonale Rothco. Accenture knyttes også i disse dager til salget av reklamebyrånettverket MDC Partners.

Les også: Byrå-gigant med store stillingskutt: - Må huske at det jobber over 130.000 mennesker i selskapet

- Det vil alltid forekomme spekulasjoner i markedet. Vi har en policy om ikke å kommentere på rykter og bidra til spekulasjoner, sier han.

Accenture Interactive er navnet på byrå delen av selskapet som på rekordtid har blitt en av kommunikasjonskonglomerater som WPP, Publicis og Omnicoms aller største utfordring. Da Kampanje omtalte den nye strategien til WPP i forrige uke var «økt konkurranse fra konsulentselskapene på teknologi og talent» noe av det som ble trukket frem.

- Det er klart det får konsekvenser for flere, når vi går i denne retningen. Men det er ikke det som er viktig for oss. Det viktige for oss er det vi klarer å skape for kundene våre av tjenester, produkter og nye plattformer.

- Kommer det et neste steg fra Accenture inn i marketing-verden eller er dere fornøyd der dere står i dag?

- Vi vil sikkert gjøre nye ting fremover, men akkurat nå er vi rigget med et fundament for å hjelpe atskillig flere kunder enn det vi har kapasitet til.  Pri én er derfor bare å jobbe videre på og få inn enda flere flinke folk med spisset kompetanse.

Henter byråfolk

Accenture Interactive har den siste tiden hentet inn flere kjente medie- og byrånavn som Vibeke Hauge, Christoffer Nøkleby og Kent Jordet. Nylig var Accenture Interactive også ute og fortalte at de også jaktet et kreativt team.

- Hvordan opplever du at Accenture Interactive står i byråmarkedet med tanke på rekruttering?

- Jeg opplever at vi får veldig positiv feedback. Accenture Interactive har en veldig positiv standing. Utfordringen er å finne de rette menneskene og de som vil passe inn i den nye måten å drive byrå på, det krever et annet mindset og en evne til endring, sier Fossum.

Når det gjelder det kreative teamet kan Fossum fortelle at én person allerede er ansatt og at det pågår dialoger med flere. Men Accenture Interactive-toppen ønsker ikke å gå ut med navn enda.

Sliter på Byråprofil

Selv om Accenture lenge har hatt et uttalt mål om å bli et «integrert globalt byrå» som stadig rykker nærmere den tradisjonelle byråindustrien, har ikke konsulentgiganten klart å markere seg på Kampanjes store byråundersøkelse «Byråprofil».

De siste to årene har ikke Accenture nådd opp i kåringen i kategorien «Beste teknologi- og designbyrå», en kategori som har vært dominert av Netflife de siste årene foran Apt og Knowit.

- Er det godt nok for et byrå som Accenture Interactive?

- Det er det kundene våre som bestemmer. Det er de som har definisjonsmakta her. Vi står godt der vi står nå, og kommer til å fortsette å vokse og levere en sunn butikk. Men det viktigste er at vi levere gode kundeopplevelser på vegne av våre kunder. Også er det ikke usannsynlig at vi kommer til å jobbe med å bli synlige gjennom å vinne enkelte priser i fremtiden, sier Fossum.

Les også: 

Accenture rykker enda nærmere byråene