Tidligere Berlingske-rival om Amedias milliardkjøp: - Flere utgivelser har gått dårlig

For første gang på 25 år har et norsk mediekonsern kjøpt seg inn på det danske avismarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Amedia overtar i dag eierskapet i Berlingske Media fra det belgiske medieselskapet DPG Media. Konsernsjef Anders Opdahl sier Amedia i lang tid har sett ut av Norge som en følge av at det norske markedet nærmest «er ferdig konsolidert» etter at selskapet har stått bak en rekke små og store aviskjøp de siste årene. Det norske mediekonsernet eier i dag nærmere 100 lokalaviser samt Nationen og Nettavisen på det norske markedet.

- Når topplinjen er under press og du er opptatt av lønnsomhet så blir det helt nødvendig med skala, sier Opdahl til Kampanje på telefon fra København.

Klokken 12 tirsdag skal han være med på en pressekonferanse og da har det allerede vært allmøter i det danske avishuset. Med kjøpet av Berlingske sikrer Amedia et av Danmarks største mediehus og et aviskonsern som eier aviser som Berlingske, tabloidavisen B.T., Euroinvestor og Weekendavisen. Berlingske Media har totalt i underkant av 500 medarbeidere. 

Oppkjøpet i Danmark kommer etter at Amedia i flere år har vært inne på det svenske mediemarkedet sammen med svenske Bonnier. Kjøpet i Danmark gjør Amedia imidlertid helt alene.

- Vi har sett på hva det er mulig å få til på egenhånd og på det danske markedet har Berlingske pekt seg ut som juvelen. De har lykkes med digitaliseringen og klarer å levere god lønnsomhet i den digitale omstillingen, sier Opdahl.

Les også: Bonnier og Amedia kjøper kriserammet aviskonsern

Tar over et milliardkonsern

Amedia tar over et dansk mediekonsern som har en omsetning på rundt én milliard norske kroner og som ifølge konsernsjefen har levert solide driftsresultater (EBITDA) på rundt 100 millioner kroner i året de siste årene.

- Det har vært ekstremt stabilt, sier Opdahl. 

Ifølge årsrapporten til den forrige eieren, belgiske DPG, hadde selskapet et driftsresultat på åtte millioner euro, omregnet til 93 millioner kroner i norske kroner. 

- Så det har vært lett å prise selskapet?

- Jeg er fornøyd med avtalen, men har ingen kommentarer utover det.

- Hva med seks-syv ganger resultat?

- Ingen kommentar.

En prising på ti ganger resultat ville gitt en salgssum på rundt en milliard norsk kroner, men slik Kampanje kjenner markedet er det mye for et tradisjonelt aviskonsern. Både Nettavisen og Medier24 spekulerer imidlertid på en pris på over milliarden. Sist gang det danske mediekonsernet gikk under hammeren var i 2014 da forløperen til DPG, belgiske Persgroep Publishing, betalte to milliarder kroner for Berlingske og et nederlandsk medieselskap. 

Nordmenn tilbake i Danmark

Amedia blir dermed den første norske medieeieren som prøver seg på avisdrift i Danmark på 20 år. Tidlig på 2000-tallet gikk det norske industrikonglomeratet Orkla Media inn på det danske markedet og kjøpte Berlingske Media for 1,7 milliarder kroner. Senere tok Orkla store nedskrivninger av verdiene og erkjente at prisen var for stiv.

- Det var en helt annen tid og det var den gang snakk om et Berlingske som eide mye rart. I da er Berlingske mer strømlinjeformet og er vesentlig mindre og mer spisset.

- Hva vil kjøpet av Berlingske Media bety for den norske delen av Amedia?

- I Norge er det «business as usual» så dette påvirker ikke drift og utviklingstakt. Så på kort sikt vil det ikke bety noe annet enn at de norske medarbeiderne har fått flere hundre nye danske kolleger, sier Opdahl.

Det norske industrikonglomeratet solgte seg noen år senere ut da britiske Mecom kjøpte mediedivisjonen til Orkla, men 17 år senere prøver igjen en norsk medieeier seg. 

Les også: Amedia får 2.500 ansatte i Norden: - Hatt lyst til å kjøpe Berlingske siden 2012

 

Jobbet i Danmark:

Geir Terje Ruud var i flere år redaktør for danske Ekstra Bladet som konkurrerte med Berlingske-konsernet. Foto: NTB.

- Har liten erfaring med å drive en nasjonal merkevare

En som kjenner det danske avismarkedet godt er Geir Terje Ruud. Han har tidligere vært sjefredaktør i den konkurrerende avisen Ekstra Bladet, og jobbet som konsulent og rådgiver for medieselskap i Norge og Danmark. 

Han er ikke overrasket over at Amedia nå kjøper det danske mediekonsernet.

- Jeg tror dette er en veldig god løsning. Jeg ser på Amedia som en god medieeier. Og jeg tror på Amedias evne til å hente inn kunnskap, ta lærdom og å ta de grep som er nødvendige, sier Ruud som tidligere har vært rådgiver for Berlingske Media. 
 
Han tror Amedia vil kunne ruste Berglinske Media for fremtiden.
 
- Amedia er en eier som kan bidra til at Berlingske-konsernet kan vokse og leve godt i fremtiden, i større grad enn den forrige eieren som jeg opplevde var mindre villig til å satse på vekst.
 
- Hvilke utfordringer tror du Amedia vil møte når de nå går inn i Danmark?
 
- Amedia går jo inn i et konsern hvor flere utgivelser har gått dårlig lenge. Samtidig har Amedia erfaring med å jobbe med tabloide medier, som Nettavisen. Men Amedia har liten erfaring med å drive en nasjonal merkevare som Berlingske er.

- Et helt annet selskap i dag

Men sine operasjoner på det norske, svenske og danske markedet har Amedia nå blitt et nordisk selskap. Opdahl ser en forretningsmessig oppside både i annonsemarkedet og i brukerbetalingsmarkedet.

- Vi har en modell som er ledende i hele Europa og det kommer selskaper fra alle land for å kopiere og lære om vår forretningsmodell og det vi har gjort med Pluss Alt. Vi har en know how og historikk og er svært fremoverlente her. Samtidig så vet vi at det er krevende på annonser både i Sverige, Danmark og Norge. Men at vi også vil se på det nordiske annonsemarkedet i sammenheng er ganske åpenbart.

- Kan vi se for oss et nordiske annonseprodukt?

- Jeg har ikke noe konkret svar på det i dag. Men vi forholder oss til globale aktører som ser på Norden og verden som ett marked og det er noe vi må forholde oss til, sier han.

- Dere er store i Norge og har vært i Sverige i mange år med Bonnier. Nå er dere også i Danmark og er et nordisk selskap. Hva betyr det?

- Nå er vi til stede i alle de tre markedene. Vi har en veldig sterk posisjon i Norge på forbrukermarkedet og har et fantastisk partnerskap med Bonnier der vi har gjort en kopi av Amedias reise i Norge. Nå er vi også til stede i Danmark der vi har store ambisjoner. Amedia er et helt annet selskap i dag enn vi var i går, sier Opdahl.

Tidligere Berlingske-rival om Amedias milliardkjøp: - Flere utgivelser har gått dårlig