Oppdatert med at Bonnier og Amedia bekrefter kjøp. Artikkelen oppdateres.

Det svenske lokalaviskonsernet Mittmedia AB er kjøpt av Bonnier News Group og Amedia. Transaksjonen ble offentliggjort i Stockholm fredag formiddag. 

Bonnier er Nordens største medieselskap, og konsernsjef Are Stokstad i Amedia ser på partnerskapet som nå er inngått som svært spennende.

- I partnerskap med Bonnier ønsker Amedia aktivt å bidra til å utvikle de 28 sterke lokalavisene i Mittmedia. Vi er glad for at Amedias resultater og erfaringer fra satsingen på lokalaviser i Norge nå vil bidra til å styrke lokalaviser også i vårt naboland, sier Stokstad i en pressemelding i ettermiddag.

- Tror på kvalitetsjournalistikken
Administrerende direktør i Bonnier News, Anders Eriksson, sier at Bonnier News sitt overordnede mål er å skape langsiktig publisistisk og forretningsmessig vekst og være en ledende nyhetsaktør i Sverige. Han sier at kjøpet av Mittmedia og deres sterke lokale merkevarer er et viktig skritt i den videre utviklingen.

- Vi tror på kvalitetsjournalistikken. Med dette oppkjøpet tar vi et nytt skritt i vår felles satsing på å bygge digitale brukerinntekter og dermed skape de beste forutsetningen for journalistikkens utvikling i en stor del av Sverige, sier Anders Eriksson.

Mittmedia omsatte i 2018 for 1,9 milliarder svenske kroner og eier i tillegg til abonnementsavisene blant annet ni gratisaviser. Mittmedia opererer i Midt-Sverige og har tre aviser i Stockholm og ellers aviser i regionene Ørebro, Gävleborg, Dalarna, Jämtland, Västmanland, Västernorrland og Hälsingland. Avisene sysselsetter 1089 årsverk, hvorav mer enn halvparten er redaksjonelle.

Amedia skal eie 20 prosent
Bonnier News vil eie 80 prosent og Amedias 20 prosent av Mitt Media AB. Transaksjonen forutsetter godkjenning av de svenske konkurransemyndighetene.

- Utviklingen i det nordiske mediemarkedet påvirker også oss i Amedia. Gjennom samarbeidet mellom Bonnier og Amedia får Mittmedia aviser solide eiere med betydelig kompetanse og lange publisistiske tradisjoner, sier Stokstad.

Bonnier News, som Mitt Media vil inngå i, eier aviser som Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri og HD-Sydsvenskan. Mediene til Bonnier News hadde før oppkjøpet er samlet opplag på 595.000, og omsatte i for 7 milliarder kroner i Sverige i 2018. 

Slo ut Polaris - Koch er skuffet
Før jul ble det kjent at det norske mediekonsernet Polaris Media, som har sitt hovedkontor i Trondheim, angivelig var 
blant budgiverne i kampen om det kriserammede aviskonsernet MittMedia.

Det var nettstedet Medievärlden som først kunnee erfare at det ville bli sendt ut en pressemelding i ettermiddag der eierne skulle varsle om at Bonnier overtar Mittmedia.

Konsernsjef Per Axel Koch bekrefter nederlaget i ettermiddag.

- Jeg kan bekrefte at vi har vært med i prosessen helt siden i september i fjor. Vi er skuffet over at de ikke valgte oss, men vi må ha respekt for at de valgte en annen konstellasjon, sier Koch til Adresseavisen, som er helheid av Polaris.

Polaris Media frontet i budkampen en gruppering der også de svenske medieselskapene NWT og Västerbottens-Kuriren inngikk. Planen var at Polaris skulle ha 70 prosent av Mittmedia, mens de to andre selskapene skulle eie henholdsvis 15 og ti prosent, skriver Adresseavisen. I tillegg skulle dagens eiere få beholde en andel på fem prosent i selskapet, noe Medievärlden skrev torsdag.

Polaris skal ifølge Medievärlden ha krevd eksklusivitet i forhandlingene med Mittmedia-eierne i fjor høst. Det ble avvist. I desember kom Bonnier på banen med et indikativt bud. Det svenske mediekonsernet, som eier aviser som Dagens Nyheter og Expressen, skal ha satt inn toppforhandlere som Bengt Braun og Tomas Franzén. Mandag denne uken skal Bonnier har nedjustert sitt bud, men det skal ha vært høyere enn budet fra Polaris.

Bonnier love å skjerme journalistene
Ifølge Medievärlden skal en avgjørende faktor i sluttspillet om hardt pressede Mittmedia ha vært at de nåværende eierne heller foretrekker en svensk stabil eier som Bonnier enn norske, børsnoterte Polaris. Det hører med til historien at Bonnier er under voldsomt press økonomisk, og har blant annet solgt unna sin store og lønnsomme tv-virksomhet til Telia.

Samtidig skal Bonnier ha lovet å bistå Mittmedia økonomisk mens det svenske konkurransetilsynet vurderer oppkjøpet. Bonnier skal også ifølge Medievärlden ha lovet å skåne journalistene under kommende nedskjæringer. I stedet vil Bonnier angivelig spare 200 millioner svenske kroner ved å kutte i salg og administrasjon.

Les også: Polaris og Bonnier kjemper om aviskonsern - i dag avgjøres budkampen

Les også: - Polaris kan vinne budkampen mot Bonnier om aviskonsern