Live, Shift og Engine – vokser med nye byråer

Last ned rapport om helsetilstanden i norsk reklamebransje akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når tallene fra de 29 største reklamebyråene i Norge er satt sammen i en helhet, viser fasiten at byråinntekten for bransjen vokste med fem prosent i fjor. Da Kampanje gjorde samme øvelse i fjor, endte den totale byråinntekten på samme nivå som året før, mens lønnsomheten for bransjen sank med nærmere 40 prosent.

Tallene for 2014 viser at driftsresultatet for bransjen økte med 13 prosent, og resultat før skatt økte med 11 prosent. Gjennomsnittlig driftsmargin er fordoblet fra 2013 til 2014 – denne var på fem prosent i 2013, mens reklamebyråene i 2014 beholdt ti kroner per omsatt hundrelapp.

EKSKLUSIVT FOR KAMPANJE PREMIUM: Last ned pdf med alle resultatene fra Kampanjes bransjestatistikk for reklamebyråene.

HER KAN DU OGSÅ LASTE NED RAPPORTEN FRA I FJOR: Mindre lønnsom reklame (Krever innlogging)

I fjor og i år kunne vi se en fremvekst av byråer som Opt, Shift (tidligere Plot), Live 365 og SMFB Engine. Kitchen og Try startet sine optimaliseringsbyråer Plot (nå Shift) og Opt i vår, mens SMFB og McCann startet sine byråer Engine og Live 365 i fjor. Dette er alle en ny type byråer som har vokst frem under allerede etablerte reklamebyråer.

Les også: SMFB starter nytt digitalbyrå

Les også: Try starter nytt digitalbyrå

- Viktig bidragsyter
De liker å tenke at de var først ute med optimaliseringssatsingen sin. For i fjor lanserte reklamebyrået SMFB datterbyrået SMFB Engine. Kampanje har tatt turen til SMFBs fargeglade lokaler i Oslo. En stor, gul trapp mellom byråets to etasjer i den sentrale bygården.

- Vi har gått fra å være mørke og sinte til å være gule og glade, sier en byråleder Christian Steen.

Kampanje møter Steen for å høre om underskogen av små digitalbyråer som fokuserer på optimalisering, er en sterk bidragsyter til at norske reklamebyråer gjorde det såpass bra i fjor. For pilene peker oppover.

- Jo, Engine var en viktig bidragsyter til våre gode tall i fjor. Ikke bare leverer Engine som selvstendig selskap lønnsomhet, men de bidrar også til at SMFB får mer å gjøre. Men aller mest gledelig for oss er at resultatene Engine har levert til sine kunder, har vært langt over forventningene, sier han og nikker.

Men han avviser at oppstarten var motivert av økonomiske ambisjoner.

- Det eksisterte ingen businessplan for Engine da vi startet.  Vårt mål var ene og alene for å skape bedre resultater med kreativiteten vi leverer.  Vi følte vi  var nødt til å ta et større ansvar og å tilføre nye egenskaper, på en måte som ikke medførte mistet vårt fokus på kreativitet. Med nye kompetanse og arbeidsmetode i Engine kunne vi tenke annerledes og tilføre økt kvalitet i gjennomføringen av kampanjene våre i digitale kanaler, sier han.

: Fakta fra undersøkelsen

  • Kampanje har hentet inn regnskapstallene fra 29 av Norges største reklamebyråer. Tallene stammer enten fra Proff.no, Brønnøysund eller byråene selv.
  • Byråinntektene til de 29 byråene økte med 49,6 millioner kroner fra 2013 til 2014, en vekst på fem prosent.
  • Seks byråer går i minus på driftsresultat (inkludert nå nedlagte Bates), og 15 byråer har nedgang i driftsresultatet.
  • 14 byråer har vekst i driftsresultatet for 2014.
  • Den gjennomsnittlige driftsmarginen for disse 29 byråene endte på 10 prosent.
  • Av de 29 byråene som er med i oversikten har 14 byråer vekst i driftsresultatet for 2014. De byråene som har den aller største veksten, er T/A Pol, SMFB, Siste Skrik, Alle Gutta og Kitchen.

Ansatt fra Google
Steen har all grunn til å være fornøyd med businessen. SMFB fikk en byråinntekt på litt over 48,9 millioner kroner og piler som peker oppover både for driftsresultat og resultat før skatt. Driftsmarginen ble på 15 prosent.

Kim Herlung er byråsjef i SMFB Engine og han kom direkte fra Google i Irland da han startet i jobben i Engine.

- Jeg er godt digitalt forankret fra Google. Men det har vært et hektisk oppstartsår – jeg har aldri lært så mye nytt så fort! Heldigvis har vi bygd et sterkt, godt krydret team med mye spennende kompetanse, sier Herlung.

Med i krydderboksen er også islendingen Kristjan Mar Hauksson, som ble hentet inn av Steen for å bli COO i Engine.

- Det har gått så fort siden kaffemøtet Christian og jeg hadde i 2013. Plutselig bodde jeg på Røa i Oslo med familien min og tar t-banen til jobben. Og hver dag bringer nye spennende utfordringer, så dette er veldig gøy! Det er en glede gå på jobben hver dag, sier Hauksson.

I dag jobber det 17-18 personer i Engine og prosjektene blir stadig mer omfattende, kan trioen fortelle om.

- Hver dag får vi ny og stadig større innsikt i hva kundene våre trenger og hvordan vi kan hjelpe dem bedre. Det er slutt på tiden der vi måtte se i speilet og lurer på hvordan det egentlig funket - to måneder etter kampanjen sluttet. Vi er opptatt av hva som funker akkurat her og nå, og hvordan vi kan bruke denne kunnskapen umiddelbart. Vi har vært veldig bevisst på å finne mennesker til Engine som kan komplementere og utfordre de som jobber med kreativitet i reklamebyrået.  Ikke kopier av det vi allerede har, sier Steen.

Kjepphest
Steen håper flere av annonsørene snart skal forstå hvilken gullgruve de egentlig har tilgjengelig når de faktisk begynner å bruke tall og informasjon fra sine kampanjer.

- En kjepphest for meg er at mange kunder har et mangelfullt eierskap, eller kanskje det er riktigere å si mangelfull forståelse av sitt eierskap, til data. Den dataen som skapes i digitale kanaler har stor verdi og kan bidra til å lage mye bedre kommunikasjon. En av mine største frustrasjoner er at annonsører lar tradisjonelt tankegods hemme sine muligheter. I realiteten er det egentlig ganske små ting som skal til for å skape store forskjeller, sier Steen.

Og det er her byråer som SMFB Engine kommer inn, mener Steen. For bruker man dataen riktig, så kan man forbedre resultatene sine.

- Vi tenker i alle fall at mulighetene er veldig mange, og begrensningene veldig få. Men vi forsøker riktignok å  begrense oss selv litt, i forhold til hva vi tar på oss. Vårt fokus må alltid være å levere kvalitet og effekt til våre kunder, hvis ikke har ikke Engine livets rett, sier Christian Steen til Kampanje.

- Hva tenker dere om konkurransen på markedet for underbyråer som driver med optimalisering?

- Hva de andre byråene pusler med, får være opp til dem. Det eneste vi får gjort noe med er oss selv. Vi har jo registrert at flere forsøker å kopiere vår tilnærming til dette. Hvilke forutsetninger eller planer de har, kjenner jeg ikke noe til. Men vi hilser konkurransen velkommen – jeg synes det er veldig kult at andre reklamebyråer tenker nytt og tar et større ansvar, sier han.

STØRRE MOTOR:

Hos SMFB har byråleder Christian Steen (til v) fått  mer sving på økonomien - blant annet ved hjelp av optimaliseringsbyrået SMFB Engine, som ledes av Kim Herlung (midten) og COO Kristjan Mar Hauksson (til h). (Foto Eivor Eriksen)

Konkurrer med mediebyråene
Da optimaliseringsbyråene startet å se dagens lys i fjor, spådde flere at dette ville bety økt konkurranse for mediebyråene. Hva er statusen i kampen mellom optimaliseringsbyråene og mediebyråene nå?

 - Dette er jo et marked som utvikler seg hele tiden. Vi jobber sammen med mediebyråene i mange tilfeller. Det er mer enn nok oppgaver til alle, og det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg fremover, sier Kim Herlung.

For han har en annen definisjon på Engine enn de tidligere nevnte begrepene.

- Vi definerer oss som et kreativt digitalbyrå. For oss handler det hele tiden om å finne smarte måter å få innholdet vårt der fungerer best, til rett målgruppe og rett tid,  Det vært seg bannere, sosiale medier, blogger, medier eller hva enn det måte være, sier Kim Herlung.

- Det er ekstremt viktig for oss å ikke bygge forretningsmodeller eller kompetanse, som gjør at vi begynner å begrense oss til noen spesifikke kanaler. Ting endrer seg fryktelig fort, så vi må alltid ha evnen til  å kunne benytte kanalene som fungerer best. Hvis ikke, vil Engine miste sin funksjon. Målet er å få innholdet til å fungere best mulig, og så sørge for at den kunnskapen vi tilegner oss hele tiden blir brukt til å lage enda bedre innhold i morgen, sier Christian Steen.

Venter på Shift-effekt
I april i år ble det kjent at også Kitchen skulle starte sitt eget optimaliseringsbyrå under navnet Plot. I juni endret Kitchen navn på selskapet til Shift og byråleder Haakon Dahl i Kitchen mener det er litt tidlig å trekke konklusjoner av oppstarten til Shift.

- Nei, oppstarten av Shift har bidratt ikke positivt på bunnlinja i oppstartsåret, ser det ut som akkurat nå, men i 2016, sier Dahl.

Les også: Kitchen lanserer digital spesialenhet

Kitchen-tallene for i fjor, har hatt en betydelig forbedring i forhold til året før. I Kampanjes forrige rapport ble det notert en tap i driftsresultat på nærmere 8,9 millioner kroner for Kitchen. For 2014 endte driftsresultatet på nærmere 3,4 millioner kroner. 

Bedt om å kommentere konkurranse-landskapet som Shift og andre optimaliseringsbyråer beveger seg i, beskriver Dahl det som et landskap det er vanskelig å orientere seg i.

- Det er et komplekst landskap med aktører fra alle sider av bordet, media, mediebyråer, reklamebyråer, nisjeselskaper, store selskaper og kundene selv. Litt vanskelig å orientere seg i forhold til hvilken kompetanse de ulike aktørene egentlig har, og hvem man konkurrerer mot og hvem man skal samarbeide med. Den største gevinsten for oss og våre kunder ligger i at Shift bidrar til å optimalisere vår samlede leveranse, mener Dahl.

I Kitchen-systemet er det i dag rundt ni ansatte som er dedikert til arbeidsoppgaver  i Shift, i tillegg til at også øvrige ansatte i Kitchen bidrar inn arbeidsprosesser.

Live, Shift og Engine – vokser med nye byråer