Kjetil Try fortsetter å utvide reklamebyråkonsernet sitt. For halvannet år siden ga han seks tidligere Try-ansatte grønt lys til å starte sitt eget reklamebyrå i form av datterselskapet T/A Pol. Nå inngår han et samarbeid med Even Aas-Eng og Venture Factory om nok et datterbyrå. Navnet blir T/A Opt, kort for «optimalisere», og det er nettopp det byrået skal gjøre med budskapene i sosiale og digitale medier.

- Dette er et selskap som skal hjelpe annonsører, i første rekke våre kunder, med å optimalisere mediekjøpene i digitale og sosiale medier. Grunnen til at vi gjør det er, fra vår side, at vi tror det er en god service for våre kunder, også fordi vi setter tettere på den prosessen enn om vi sender dette videre til mediebyråene, sier han til Kampanje.

Try mener det er naturlig at de tar eierskap til også denne delen av prosessen.

- Vi som har laget strategien og ideene til kampanjene er interessert i å ha en hånd på rattet. Dette er jo bevegelige mål. Det er ikke snakk om å kjøpe media, og så er man ferdig med det. Vi skal bruke verktøyene til hele tiden å måle og effektivisere budskapene for å se hvem vi treffer best og hvor vi treffer best, sier Try.

- Ryggraden i alt vi gjør
Samarbeidet med Venture Factory startet kort tid etter at selskapet flyttet inn i sjette etasje hos Try/Apt. Kjetil Try avslører at det nok ikke var helt tilfeldig at det var nettopp Venture Factory som fikk leiekontrakten.

- Vi ville gjerne leie ut til noen som vi så dreiv med noe som det kunne være interessant å samarbeide om, sier han.

- I Venture Factory er performance marketing, som er det vi snakker om, ryggraden i alt vi gjør, sier Aas-Eng.

- Når vi starter en ny nettbutikk må vi være ekstremt flinke på performance marketing, ellers lykkes vi ikke. Vi har opplevd at det er stor etterspørsel etter den kompetansen vi sitter på. Da vi begynte å snakke med Kjetil om dette, ble det tydelig at dette er en perfekt kombinasjon. Her sitter Norges største og beste kommunikasjonshus, og vi sitter på loftet med spisskompetansen på et veldig spennende vekstområde.

- Skal ikke starte mediebyrå
Det er i første omgang Try/Apts og TA Pols kunder det nye selskapet skal fri til, men byrået holder også dørene åpne for nye kunder.

- Da tenker vi primært at det er kunder innenfor e-handel, hvor vi rett og slett kan være et fullservice-byrå for alle kunder som ønsker å distribuere via nett, sier Aas-Eng.

- Hvor kjøper kundene til Try og Pol disse tjenestene i dag?

- I den grad de kjøper tjenestene, så er det hos mediebyråene som har skilt ut selskaper til å gjøre disse tingene. Grunnen til at vi tråkker litt innpå deres område er ikke fordi vi har planer om å starte mediebyrå, men her er det snakk om å skru på budskapet og gjøre endringer underveis, ikke bare flytte ting rundt på Facebook, sier Try.

- Noen kunder vil sikkert fortsette med mediebyråene sine og noen hos oss, og så blir det opp til oss å bevise at vi har det beste totalproduktet. Det tror vi jo, men vi har ikke planer om å konkurrere med mediebyråene på andre av deres forretningsområder.

- Går dere i direkte konkurranse med SMFB Engine?

- Dette er omtrent samme modell som Engine har, men de er vel også først og fremst opptatt av å behandle egne kunder. Det er mer mediebyråene vi konkurrer mot enn SMFB.

Henter sjef fra Venture Factory
T/A Opt vil ved oppstart 1. april telle fire ansatte, inkludert daglig leder Gunnar Stensaker, som kommer fra Venture Factory. Byrået skal også dele lokaler med Venture Factory i toppetasjen i Try/Apts lokaler. 

- Om vi er åtte eller 20 ansatte om et år, det vet vi ikke, men vi har mange store kunder som fort kan komme samtidig, så da må vi i hvert fall ha kapasitet til å starte, sier Try.

Byrået blir Try/Apts andre datterselskap på under to år. Kjetil Try avviser at de er i ferd med å bli stormannsgale.

- Vi leter ikke med lys og lykter etter et område vi kan tjene penger på. Vi tar hele tiden utgangspunkt i hvordan vi kan gjøre en best mulig jobb for kundene våre og hvordan vi får best konkurransekraft. Vi ser at dette er et område hvor vi kan være gode. Da jeg startet Try sa jeg at vi skulle bli 15 mennesker og i hvert fall ikke et kommunikasjonshus. Det må jeg bite i meg nå, men det å drive reklamebyrå i 2015 er mer komplisert enn det var å drive reklamebyrå i 1997.

Try tar kontrollen
Try/Apt eier 51 prosent av selskapet, mens Venture Factory tar eierskap over de resterende 49 prosentene. Kjetil Try blir også styreleder i selskapet.

- Det er viktig for oss å ha en form for kontroll. Vi er ganske like, men vi er likevel størst og litt storebror på mange måter, sier Try.

- Try er storebror på alle måter i prosessen, og det er helt naturlig, sier Aas-Eng.

- Dette er et litt annen type prosjekt for oss. Det som blir vårt bidrag er å hjelpe dette miljøet med å få tak i de flinkeste menneskene og det beste verktøyet slik at de evner å bli markedets beste.

- Ingen kommer unna
- Venture Factory har hatt fokus på salgsutløsende markedsføring. Blir det også fokuset i T/A Opt?

- Nei, egentlig ikke. Hvis noen av våre kunde vil starte en nettbutikk, er det absolutt muligheter for det, men det primære målet er å gi optimale råd for plassering av budskap, sier Try.

- Det er ikke like lett å måle?

- Metodikken kan brukes i begge verdener. Det vi snakker om er smarte måter å målrette et budskap på for å skape bedre effekt. I det ligger det både segmentering og å jobbe med innholdet. Det er vel så relevant i en merkevareverden som i en salgsutløsende verden, sier Aas-Eng.

- Noe av det vi gjør på nettet handler jo også om å få folk til å kjøpe en yoghurt eller en sjokolade. Det er ikke primært nettbutikker, men gjerne det også, sier Try.

- Det tror jeg i årene som kommer at det er mange som skal lansere. E-handel er i enorm vekst, og det er et marked egentlig ingen kommer unna, legger Aas-Eng til.