Underskudd i Atyp: - Jeg har aldri opplevd et så dødt marked

Det var et krevende 2023 for Hågen Pettersen og Atyp som måtte kutte i lønnen til partnerne for å skåne bemanningen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- 2023 var et utfordrende år, sier byråleder i Atyp, Hågen Pettersen til Kampanje.

Denne uken ble årsregnskapet til Atyp offentlig og resultatet viser at omsetningen falt med over 30 prosent, noe som utgjør nesten 60 millioner. Byråets omsetning sank fra 181,3 millioner kroner i 2022, ned til 122,3 millioner kroner i 2023, og er den nest laveste omsetningen i byråets historie. 

I takt med omsetningen var det også en nedgang i byråinntekt på nesten tolv prosent, og driftsresultatet endte med minus 900,000 kroner, sammenlignet med 2022 da det endte i pluss 900,000 kroner. 

- Det som gjorde fjoråret utfordrende var at alt stoppet opp så brått , sier Pettersen.

Han beskriver de første fire fem månedene i fjor som et «dødt» marked.

- Det er ikke noe nytt at det svinger og vi som har valgt å jobbe innen markedsføring, vet jo at det er en konjunkturavhengig og volatil bransje. Det er opp- og nedturer – og det må man både lære seg å leve med og like.

Pettersen har vært i bransjen i godt over 20 år.

- Men jeg har aldri opplevd et så dødt marked som i fjor, foruten om de første tre månedene av lock down i pandemien. Det var både overraskende og utfordrende at det kom så brått på, forteller han.

Les mer: Herjes av konkurser og permitteringer – overskuddene stuper i norske reklamebyråer

- Planlegger for at 2025 blir et bra år

Hadde det ikke vært for en raus partnergjeng, hadde fjoråret sett verre ut for Atyp. Pettersen slapp ikke unna permitteringer, men klarte på holde det til tre stillinger, samt at naturlige avganger ikke ble erstattet.

- Vi er 13 partnere i byrået, og hadde det ikke vært for at vi alle gikk ned i lønn, måtte vi nok nedbemannet flere. Men vi klarte å skåne staben mest mulig og kutte kostnader der det var mulig. Så sånn sett må jeg si at vi var privilegerte.

Atyp reduserte lønnskostadene med nesten 3,5 millioner kroner i fjor, sammenlignet med året før.

De siste syv månedene i fjor hadde grei flyt og dette året har ifølge Pettersen startet langt bedre med mer aktivitet, men med litt under fem måneder igjen av året sier han at 2024 fortsatt kommer til å bli utfordrende, og at de ikke budsjetterer med et jubelår.

- Siden start har Atyp alltid gått i overskudd og hatt en god vekst og utvikling, før det stoppet opp brått i fjor. Og det tar tid å omstille seg etter et år som 2023, da ikke bare markedet bremset kraftig opp, men også fordi vi plutselig fikk et høyteknologisk paradigmeskifte. Vi er godt i gang med omstillingen, og planlegger for at 2025 blir et bra år.

- I stedet for å få helt panikk har vi valgt å se muligheter

Til tross for et krevende 2023 er byrålederen godt fornøyd med byråets prestasjoner.

- Vi blir stadig mere kjent og de siste to årene har vi vunnet over 30 priser, både innen media, strategi og kreativ reklame. Det er selvfølgelig kjempemorsomt at folk legger merke til arbeidet vi legger ned og det tror jeg handler om at vi har klart å rigge om i selskapet. I stedet for å få helt panikk har vi valgt å se muligheter til å levere høy kvalitet med enda høyere produktivitet. Det er klart at det tar tid å implementere disse tiltakene i hele prosessen, samtidig som det sammenfaller med nedgangskonjunktur der man må agere på flere plan – men det mener jeg vi har klart og derfor ser det bra ut fremover.

I år har byrået hanket inn flere nye kunder. Ikke bare sikret Atyp seg mediekontoen hos Skatteetaten, men tidligere i år ble det kjent at Hafslund Oslo Celsio valgte Atyp, og i juni la Av-og-til la igjen både reklame- og mediekontoen.

Les også: Danket ut rundt 20 byråer i brennhet reklamekamp: - Superviktig oppdrag

Atyp har også prioritert å sko seg for fremtiden og flyttet nylig inn i nye lokaler.

- Vi flyttet til langt mer fremtidsrettede lokaler 1. juli, noe som vil gi oss flere miljøgevinster. Blant annet ved å bytte til fjernvarme vil det på sikt gi oss lavere driftskostnader. Selv om resten av dette året allerede er litt «ferdig», er jeg sikker på at bransjen begynner å finne seg selv igjen i løpet av 2025. Selv om det har og er tøffe tider – er dette en bransje vi elsker å jobbe i. Og man har alltid to valg. Enten panikk eller å angripe utfordringene offensivt. Vi velger det siste!

Her kan du se regnskapstallene til Atyp for 2023. Alle tall i MNOK.Tapte nesten én million på ett år

Atyp 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 122,3 181,8 -32,7
Byråinntekt 37,1 42,1 -11,8
Driftsresultat -0,9 0,9 -
Resultat før skatt -0,8 1,0 -

Underskudd i Atyp: - Jeg har aldri opplevd et så dødt marked