Polaris-sjefen ut mot Ap-angrep: - Helt utenkelig

Per Axel Koch avviser at Polaris-avisen er ute etter å «ta» Ap-politikere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Det var et underlig utspill, sier Polaris-sjef Per Axel Koch om utblåsningen fra varaordfører Nina Jentoft fra Arbeiderpartiet under Arendalsuka.

Den kom under en panelsamtale i regi av Kampanje og Kommunikasjonsforeningen der partienes medieomtale var et av temaene. Nina Jentoft benyttet anledningen til å komme med ramsalt kritikk av lokalavisen i byen, Agderposten, som hun mener er høyrevridd, og monopolsituasjonen avisen har i byen. 

- Vi i Arbeiderpartiet opplever gang på gang at de er ute etter å ta oss, sa varaordføreren.

Hun forteller at hun opplever et mediehus som går i «valgkampmodus».  

- De blir en kampanjeavis, sa hun.

Les mer: Ap-politiker går hardt ut mot lokalavisen i Arendal: - De er ute etter å ta oss 

- Har aldri opplevd

Agderposten er eid av Polaris Media og konsernsjefen har naturlig nok fått med seg kritikken. Han mener Ap-politikeren bommer.

- Alle våre mediehus skal fremstå objektive og med 100 prosent integritet. Det kan være noen som ikke alltid liker innholdet, men jeg har ikke opplevd at noen er ute etter å ta spesielle partier. Det er helt utenkelig, sier Koch.

Polaris-sjefen mener slike utspill hører til sjeldenhetene. Han ser ingen tegn til at frontene mellom mediene og politikerne er blitt skarpere.

- Det er en gjensidig respekt. Veldig mange politikere ser verdien av våre mediehus. Det er bare å se til andre land hvor mange aviser forsvinner. Da mister man demokratiets forsvarsverk.

- Er det en litt annen medievirkelighet på Sørlandet?

- I Kristiansand har det vært mye uro rundt bystyret. Da må man bare dekke det på en god måte. Jeg tror ikke det er noe spesielt med Sørlandet, så jeg var overrasket over utspillet i Arendal. Jeg tror det skjedde litt i kampens hete.

Motangrep:

Under et arrangment om valgkampen i regi av Kommunikasjonsforeningen og Kampanje smalt varaordfører i Arendal, Nina Jentoft (Ap), til og fortalte at hun følte Agderposten var ute etter å ta partiets politikere. Foto: Eivor Eriksen

- Sterkere inntektsnedgang i Sverige

Onsdag la Polaris Media frem tall for årets andre kvartal. Mediehuset opplever fremdeles god vekst i brukermarkedet, men annonsesalget svikter og driftsresultatet faller med ti prosent. 

Les mer: Polaris Media varsler nye sparetiltak

Nå varsler Polaris-sjefen ytterligere kostnadstiltak i Stampen Media i Sverige. De kommer på toppen av kostnadsprogrammet konsernet lanserte tidligere i år som blant annet innebærer en reduksjon i bemanningen på rundt 100 årsverk. 70 av dem skal tas i Norge.

- I Sverige er inntektsnedgangen mye sterkere enn i Norge og inngangen på tredje kvartal er mer krevende enn det vi har sett til nå, sier Koch.

I Norge utgjør de digitale annonseinntektene til Polaris-avisene halvparten av all annonseomsetning, mens de i Sverige bare utgjør en tredjedel. Det gjør at den svenske medievirksomheten rammes hardere av den brutale nedgangen på papir.

- Kan det bli aktuelt å gjøre ytterligere grep på bemanningssiden i Norge?

- Vi tar en måned av gangen, for det er vanskelig å si om det blir bedre eller dårligere. Det ser relativt stabilt ut i Norge nå, og derfor gjør vi ikke mer på kostnadssiden i Norge enn det vi har gjort, sier Koch.

Ett område hvor det kan komme kostnadskutt, er på trykk og distribusjon.

- Vi må sørge for at kostnadene på trykk og distribusjon går ned hvis frekvensen går ned, sier Koch.

Polaris Media driver i dag syv trykkerier rundt om i Norge. To av dem ligger i trondheimsområdet.

- Da må vi ta en vurdering på om vi skal fortsette med to eller om vi skal gå ned til ett.

- Er konklusjonen litt gitt?

- Den er gitt. Per i dag har vi ikke tatt en beslutning, og den skal basere seg på fakta.

Forberedt på økt konkurranse

 Selv om enkelte politikere fortviler over den dominerende posisjonen Polaris har i lokalmiljøet, opplever mediehuset økt konkurranse i flere norske nyer. I sommer lanserte Amedia lokalavisen KRS i Kristiansand og går dermed rett i strupen på Fædrelandsvennen.

- Hvordan merker dere den økte konkurransen fra Amedia i Kristiansand?

- Den har skjerpet Fædrelandsvennen. Og de har forberedt seg godt, og i motsetning til Adresseavisen som fikk det litt over natten (lanseringen av Nidaros, red. anm.), så har de sett at det var sannsynlig, sier Koch.

Han synes det er for tidlig å si hvor vellykket konkurrentens lansering har vært.

- Men utviklingen i Fædrelandsvennen har vært bra.

- Må dere være forberedt på konkurranse fra Amedia i flere byer?

- Vi er oppmerksomme på det. Hvis det kommer, så er vi godt forberedte.

Det som gleder konsernsjefen akkurat nå er at abonnentene har blitt mer lojale enn de var før.

- Det vi kaller for «churn» er i bedring, sier Koch.

- Det er færre som sier opp de siste fire-fem månedene enn tidligere. Vi har slitt med for mye gjennomstrømming, men det har vi fått redusert, sier han.

- Selv i en tid der folk merker at alt er blitt dyrere?

- Det som er interessant å se er at når folk prøver å få ned kostnadene sine, så velger de ikke bort oss. Nå har vi et lokalvalg, og der gjør alle mediehusene en utrolig viktig jobb der de er rundt det som skjer, sier Koch.
   

Polaris-sjefen ut mot Ap-angrep: - Helt utenkelig