Ap-politiker går hardt ut mot lokalavisen i Arendal: - De er ute etter å ta oss

ARENDAL (Kampanje): Ap-politiker og varaordfører i Arendal, Nina Jentoft, mener regionavisen Agderposten er ute etter å ta Arbeiderparti-politikere. - Helt feil, svarer redaktøren.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Kampanje og Kommunikasjonsforeningen arrangerte under Arendalsuka en større sesjon som handlet om medieomtale til partiene, den digitale valgkampen så langt og ikke minst en debattsamtale om politisk kommunikasjon. Midt i debatten kom varaordfører i Arendal med ramsalt kritikk av lokalavisen i byen, Agderposten, og den monopolsituasjonen avisen har i byen. 

- Dere spør her om det «er penger, politikk, retorikk eller person som vinner valget?». Så er det én viktig faktor til, og det er mediehusenes rolle. Folk leser aviser, både på nett og i papir, og de er med på å danne et bilde av hvordan ting er. I flere byer, som i Arendal, har vi én regionalavis. Og denne avisen her er mer rettet mot høyresiden, enn venstre, sier Nina Jentoft (Ap) til Kampanje. 

Det er lenge siden Agderposten har hatt særlig konkurranse i byen som sist uke nok en gang tok i mot landets politikere, næringlivsaktører og interesseorganisasjoner til Arendalsuka. I 1982 ble den gamle Arbeiderparti-avisen Tiden lagt ned og gratisavisen Arendals Tidende risikerte tidligere i år konkurs. Redaktør i Agderposten, Katrine Lia, sier hun ikke kjenner seg igjen i påstandene til Jentoft.

- I dag er vi en liberalkonservativ, uavhengig lokalavis for Arendal og gamle Aust-Agder. Vi er ingen partiavis, sier Lia.

Jentoft på sin side er av en annen oppfatning.

- Vi i Arbeiderpartiet opplever gang på gang at de er ute etter å ta oss, sier imidlertid varaordføreren.

Jeg har en drøm om at vi skal ha minst to mediehus her i Arendal, slik at det blir en mer balansert dekning. Nina Jentoft, Arbeiderpariet

- De blir en kampanjeavis

Nina Jentoft kommer med flere eksempler der hun føler at avisen lener seg mer mot høyresiden politisk, enn til venstre og sentrum.

- Jeg mener jeg har sett systematisk at politikere fra Arbeiderpartiet skal tas litt tøft. Det mener jeg har vært skjevt her i Arendal, sier hun.

Hun understreker imidlertid at det ikke er slik at Ap ikke får plass i Agderposten.

- Vi får plass, for de trykker leserinnlegg, men i deres redaksjonelle profil er de mye mer forsiktig med høyresiden og det er en stor demokratisk utfordring, sier hun.

- Hvordan blir du selv mottatt av Agderposten?

- Jeg blir mottatt veldig fint av journalistene, men de har en redaksjonell profil som ikke alltid gagner vår politikk eller oss. Jeg synes de er snille mot høyresiden, men å ta Arbeiderpartiet, det vil dem.

Hun forteller at hun opplever et mediehus som går i «valgkampmodus».  

- De blir en kampanjeavis, sier hun.

Åpen for mer konkurranse:

Redaktør i Agderposten, Katrine Lia, forteller at hun gjerne ønsker nye konkurrenter velkommen til Arendal. - Vi har ingen ambisjoner om å ta noen, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi vil lage kritisk journalistikk

Katrine Lia, redaktør i Agderposten, forteller til Kampanje at de kun er ute etter å lage kritisk journalistikk, uavhengig av hvilken politiske tilknytning vedkommende har.

- Jentoft mener dere er ute etter å ta Ap-politikere. Stemmer det?

- Det tenker jeg er helt feil. Jeg tror Agderposten som et mediehus for Arendal generelt ikke er ute etter å ta noen, men vi vil lage kritisk journalistikk. Enten det dreier seg om Høyre-politikere, Ap-politikere eller hvem enn det skulle være. Vi har ingen ambisjoner om å ta noen, sier Lia.

Hun viser også til at Arbeiderpartiet har sittet med makten i Arendal siden lokalvalget i 2015.

- Ofte vil det være sånn at når du sitter med makta så er du mer utsatt for kritikk, enn når du ikke gjør det.

- Hun mener dere er litt mykere mot Høyre-politikere. Er dere det?

- Nei. Det kan hende hun, som en av de mektigste i bystyret, har en interesse om å skape et bilde om at vi behandler Høyre-politikere annerledes enn Ap-politikere, men det gjør vi ikke.

- Hvordan opplever du denne kritikken? Kommer den brått på?

- Nei. Vi skriver ofte om konfliktfylte saker, og jeg blir jevnlig beskyldt for å stemme Høyre, FrP, Ap og hva det måtte være. Det skjer i mange saker. Så lenge jeg får de beskyldningene rettet mot meg fra det brede spekter i partifloraen så har vi kanskje truffet cirka der vi skal.

- Går dere i valgkampmodus?

- Som sagt, vi har ingen agenda på å ta Ap i Arendal. Det er alltid slik at partiet som sitter med makten har en spesiell interesse for en uavhengig regional og lokalavis. Det er leit dersom Jentoft inn i valgkampen trekker selve journalistikken i tvil. Som sagt får vi tilbakemeldinger fra alle sider i politikken når vi skriver kritiske saker og saker hvor de kanskje ikke er fornøyde med vinklingene våre.  

- Tar du til deg kritikken?

- Jeg tar alltid til meg all kritikk. Agderposten vil alltid bli diskutert. Sånn er det. Vi har om lag 19.000 abonnenter, så vi forvalter stor makt. Derfor skal vi ha denne typen diskusjoner hele tiden.

Ap-politiker:

Nina Jentoft er varaordfører og Ap-politiker i Arendal møtte blant annet sin motstander i lokalvalgkampen til debatt i Arendal, Erik Johann Lindøe. Foto: Eivor Eriksen.

Lokalpolitikere vil ha mer mediemangfold

Høyre-politiker Erik Johann Lindøe sier til Kampanje at gjerne skulle hatt litt mer mediemangfold i byen.

- Man skulle alltid hatt flere medier. Som politiker får du aldri nok medier du kan kontakte og jeg tror verken Arbeiderpartiet eller vi føler at de alltid støtter oss eller er på vår side. Det er mange hos oss som opplever Agderposten som en Arbeiderparti-avis, og det er i hvert fall ikke sånn at vi kommer på med all vår kritikk og saker som vi har heller, sier Lindøe til Kampanje. 

Nina Jentoft forteller at hun savner et større mediemangfold i Arendal.

- Jeg har en drøm om at vi skal ha minst to mediehus her i Arendal, slik at det blir en mer balansert dekning, sier hun.

- Jeg er også bekymret for eierstrukturen av mediehus i Norge. Det er samme eier som eier Agderposten og Fædrelandsvennen i Kristiansand, samt Varden i Telemark, sier hun.

Mediekonsernet hun sikter til er Polaris Media som lenge har regjert alene i regionen. Av andre aviser i Arendalsområdet finnes fortsatt Arendals Tidene som gir ut avis et par ganger i uka, i tillegg til mindre aviser rundt om i området. Men nylig gikk Amedia inn med en ny lokalavis i Kristiansand for å ta opp konkurransen med Fevennen. 

- Har du gitt opp Agderposten?

- Nei, jeg har ikke gitt opp Agderposten. Vi er villig til å gå i dialog med dem, og vi har snakket masse med dem og kjører på med våre saker. Vi gir de aldri opp, men vi synes det er slitsomt å alltid ta denne kampen.

- Fint med nye konkurrenter

I Agderpostens kontorer i Østre gate i Arendal Sentrum er sjefredaktør Kathrine Lia er glad for å høre at Jentoft fortsatt vil engasjere seg i Agderposten.

- Jeg er veldig glad for å høre at hun ikke har gitt oss opp. Jeg er glad i Nina Jentoft. Hun er en tøff politiker som engasjerer seg i mange saker. Hun er flink til å skrive debattinnlegg til oss, og jeg synes det er bra at hun engasjerer seg i vår rolle som medieaktør, sier hun.

- Savner også du et større mediemangfold i Arendal?

- Som redaktør heier jeg alltid på all mulig journalistikk. Hvis det skulle komme konkurrenter hit hadde det vært kjempefint. Det hadde sikkert skjermpet oss, og kanskje gitt oss noen flere perspektiver i saker vi engasjerer oss i, sier Lia. 

Ap-politiker går hardt ut mot lokalavisen i Arendal: - De er ute etter å ta oss