Redaktørbytte i kriserammede Oslo-aviser: - Har ikke fått noen negative kommentarer

Tidligere Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm var ikke nådig mot sin nye arbeidsgiver før jul i fjor.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Tobias Fredø Journalist

Det er redaktørbytte på gang i både lokalavisen Avisa Oslo og Dagsavisen. Det er to aviser som fremover kommer til å få det tøft med tanke på å tjene penger. På to og et halvt år har eieren av den nye lokalavisa i Oslo, Amedia, brent av nærmere 100 millioner kroner på satsingen, mens Dagsavisen sliter med kutt i pressestøtten, frekvenskutt og underskuddOnsdag denne uken ble det klart at Kristin Stoltenberg forlater stillingen som sjefredaktør i Avisa Oslo etter kort tid.

Stoltenberg ble ansatt som redaktør etter Magne Storedal i september i fjor, men har bestemt seg for å forlate stillingen under ett år etter at hun fikk den. Stoltenberg starter nå som redaktør i Watch Medias fem bransjemedier i Norge i oktober.  Inn for Stoltenberg kommer Eirik Hoff Lysholm. Han kommer fra rollen som sjefredaktør og administrerende direktør i Avisa Oslos konkurrent, Dagsavisen. Lysholm uttalte i en pressemelding at jobben i Avisa Oslo ble for spennende til å si nei til, men at det også har vært slitsomt å være sjefredaktør i Dagsavisen. Til Kampanje har Lysholm, i kraft av å være sjefredaktør i Dagsavisen, uttalt at etableringen av Avisa Oslo har gjort ting tøft for Dagsavisen, og anslo at avisen tapte 20 millioner kroner på Amedias Oslo-satsing.

- Hva tenker du om at du nå starter hos konkurrenten som du selv har trukket frem som noen som har gjort det tøffere for Dagsavisen?

- Amedias offensive satsing på Oslo-markedet har selvsagt påvirket både Dagsavisen og Aftenposten, som begge har hatt lokalt innhold i Oslo som en del av vår stoffmiks, men Dagsavisens primære posisjon er å nå ut til flest mulig over hele landet med meningsbærende journalistikk, sier Lysholm til Kampanje.

Han mener derfor Dagsavisen har definert andre aviser som deres nærmest konkurrenter, fremfor Avisa Oslo.

- Jeg har ikke fått noen negative kommentarer på hvor jeg går, og opplever stort sett forståelse for at jeg ville prøve noe nytt etter 13 år i Dagsavisen. Nå ser jeg fram til å komme i gang med et prosjekt som er viktig både for den offentlige samtale i Oslo og for Amedia som konsern, sier Lysholm.

Les også: Dagsavisen-sjef mener de har tapt 20 millioner kroner på Amedias Oslo-satsing: - Har gjort det tøffere for oss

Slutter på topp:

Den nye Watch Medier-sjefen i Norge, Kristin Stoltenberg, gir seg på topp i Avisa Oslo. Aldri har abonnementstalllene vært høyere med 9.000 abonnenter.

Ny Avisa Oslo-rekord i antall abonnenter

Styreleder i Avisa Oslo, og konserndirektør for mediehus i Amedia, Morten Nilsen, forteller til Kampanje at de er glade for å få Lysholm med på laget.

- Han er en uredd og faglig sterk redaksjonell leder med svært solid erfaring. Han vet mye om å bygge sterke lag fra utfordrerposisjon, og jeg er helt sikker på at hans lederskap vil være en positiv kraft for avisen og bygge videre på den gode jobben Kristin har gjort, sier Nilsen.

Han ønsker imidlertid ikke å kommentere på når det ble klart at Stoltenberg gav avskjed, men forteller at da han fikk beskjed om at hun hadde fått tilbud om en ny jobb, begynte de med en gang arbeidet med å finne en erstatter.

- Vi kommenterer på prinsipielt og generelt grunnlag aldri detaljer knyttet til enkeltpersoners ansettelsesforhold, i tråd med vårt arbeidsgiveransvar, men Amedia er stolte av at våre ledere er attraktive. Vi er imponert over og takknemlige for Kristins bidrag både i Nordstrands Blad og Avisa Oslo, og ønsker henne alt godt i ny rolle, sier Nilsen.

Han legger til at Stoltenberg har fått til mye i sin korte tid som redaktør i Avisa Oslo. 

- Kristin og redaksjonen har gjort en imponerende innsats som har ført til en positiv utvikling for Avisa Oslo, og for kort tid siden kunne redaksjonen feire at de har over 9000 abonnenter, sier styrelederen. 

- Understreker våre ambisjoner

Internasjonal redaktør i Watch Media, Rasmus Emborg, ønsker heller ikke kommentere på når Stoltenberg ble klar for stillingen, men forteller at valget falt på henne som redaktør på grunn av hennes erfaring som medieleder og redaksjonelle fundament.

- Hun har en sterk forståelse for å levere innhold som skaper verdi for konkrete målgrupper, og hun har skapt imponerende resultater og et godt arbeidsmiljø hos mediene hun har jobbet for, sier Emborg.

Etter det Kampanje kjenner til skal det være en god stemning i Avisa Oslo-redaksjonen og at Stoltenberg slutter frivillig. 

- Store deler av arbeidslivet hennes har handlet om å skape nye medier eller utvikle eksisterende medier. Derfor vurderer vi henne som et perfekt match for den nye rollen som sjefredaktør og landsjef, sier Emborg.

Men blir ingen søndagstur i Stoltenbergs nye jobb. Som Kampanje skrev i går har det blitt en kostbar oppstart for Watch Media i Norge med et samlet tap på over 30 millioner kroner så langt.  Mediekonsernet, som er basert i Danmark, driver abonnementsbaserte bransjemedier i Danmark, Tyskland og Norge. I Norge utgir mediehuset de fem mediene FinansWatch, EiendomsWatch, AdvokatWatch, EnergiWatch og MedWatch, som Stoltenberg nå blir sjef for.

Watch Media har tidligere uttalt til Kampanje at de ikke har hastverk med å tjene penger. Emborg forteller at ansettelsen av Stoltenberg bare er med på å understreke ambisjonene om å fortsette veksten i Norge.

- Vi kommer til å lansere flere nye medier i år og de kommende årene, og derfor kommer vi også til å ansette flere medarbeidere - både redaktører, journalister og selgere, sier Emborg.

Redaktørbytte i kriserammede Oslo-aviser: - Har ikke fått noen negative kommentarer