TV 2 har ikke hatt samtaler med Altibox i sommer: - Det er en fortvilende situasjon

Fire måneder etter at avtalen mellom Altibox og TV 2 løp ut begynner noen reklamekjøpere å miste troen på løsning.


Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Caroline Walø Harstad Journalist

Denne uken er det fire måneder siden avtalen mellom Altibox og TV 2 løp ut. Altibox har over 530.000 TV-kunder gjennom sine partnere. Det betyr at over én million TV-seere siden 1. april ikke har hatt tilgang til TV 2s kanaler gjennom sitt ordinære TV-tilbud.

Situasjonen virker fastlåst og heller ikke i sommer har partene vært i forhandlinger. Det bekrefter organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 overfor Kampanje.

- Det har ikke vært noen samtaler gjennom sommeren. Dette er en fortvilende situasjon, først og fremst for seerne som ønsker seg TV 2s programmer, sier hun.

Konflikten mellom TV-kanalen og TV-distributøren får store konsekvenser for reklamemarkedet. Det forteller TV-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

- Den påvirker ganske mye. Det er 20 prosent av seerne til TV 2 som er borte og det er klart det gir store utslag i seertall og varelagersituasjonen, sier han til Kampanje.

Varelageret er den totale mengden seere som TV-kanalene kan selge annonsevisninger på.

Les også: NRK og Viaplay sparker fra seg i TV-kampen - Discovery går mest tilbake

- Kan være en situasjon vi må leve med

Morten Wiberg setter sin lit til en relativt rask løsning av konflikten.

- Jeg håper og tror på at den skal løs seg i løpet av august. Det vil være etterlengtet, sier han.

- Hva tror du konsekvensen kan bli dersom konflikten mellom TV 2 og Altibox ikke løser seg i løpet av kort tid?

- En konsekvens er at lineær seing faller mer mot fjoråret enn det som strengt tatt ville vært naturlig. TV 2 har heldigvis vært forsiktig med salget for høsten og ikke planlagt for løsning, slik at vi ikke vil oppleve store underleveranser for annonsørene som vi kunne ha fått. Ulempen er naturligvis at ikke alle annonsører kommer på med sine kampanjer, som igjen gjør at TV 2 mister store inntekter.

TV-sjef Marianne Massaiu i Mediacom er ikke like sikker i sin tro på løsning i TV-konflikten.

- Jeg vet ikke om jeg har tro på at den løses lenger, så det kan være en situasjon vi må leve med. Det er spennende å se om TV 2 får opp et større kommersielt varelager på TV 2 Play. Det gjelder også de andre aktørene i markedet. Det er stort behov for dette i markedet, sier hun.

- Hvordan har situasjonen vært i sommer? Har det vært nok seere å kjøpe?

- Det har vært noen bestillinger kanalene ikke klarte å ta imot, men totalt sett har det vært god kontroll på varelageret i sommer. Det har vært et vanskelig marked med konflikter og fallet i seingen som startet rundt påsketider, så det har vært litt traurig etter det. Det blir spennende å se hva som blir den nye normalen i seing når høster kommer.
Ingen endring:

TV 2 mener det ikke er grunnlag for en ny avtale med Altibox. - Den holdningen har ikke endret seg gjennom sommeren, sier Sarah Willand. Foto: TV 2

- Konsekvensene er betydelige

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør viser forståelse for mediebyråenes frustrasjon.

- Dette er på ingen måte en situasjon vi ønsker oss, og konsekvensene er allerede betydelige, både for seerne, TV 2 og annonsørene. Samtidig er det ikke noe alternativ for oss å gå inn på en avtale som vil ramme oss langt verre i et lengre perspektiv. Den holdningen har ikke endret seg gjennom sommeren, sier Sarah Willand.

Det har ikke lyktes Kampanje å få Altibox i tale til denne saken.

Konflikten mellom TV 2 og Altibox dreier seg i hovedsak om en uenighet omkring hva TV-distributøren skal kjøpe av TV-huset. Avtalene TV 2 har inngått med de andre distributørene på markedet inkluderer strømmetjenesten TV 2 Play som en del av TV-pakken.

- Vår dør er åpen for Altibox hvis de ønsker å kjøpe det vi selger. Frem til nå har de ønsket noe vi som mediehus og innholdsleverandør ikke kan tilby, og noe helt annet enn vi har avtalt med de andre distributørene, sa organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje i mai. Da hadde konflikten vart i syv uker.

Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox mente på samme tid at tilbudet fra TV 2 medført et kraftig prishopp.

- Vi mottok kun ett tilbud fra TV 2 som ville innebære en ekstrem prisøkning på over 80 prosent sammenlignet med det kundene betalte for TV 2s innhold tidligere, sa han til Kampanje i mai.

Les mer: Altibox lar seg ikke stresse av TV 2s Telia-løsning - hevder TV-kanalen ba om 80 prosent prisøkning

TV 2 har ikke hatt samtaler med Altibox i sommer: - Det er en fortvilende situasjon