Try har tapt over fem millioner på e-handelssatsing: - Prioriterer vekst fremfor marginer

Try Dig omsatte har gått fra null til nesten 100 ansatte på to år. Byrålederen har ikke hastverk med å tjene penger.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Try Dig ble etablert midt i koronapandemien for å kapitalisere på boomen i nordmenns netthandling. Selskapet startet som et samarbeid mellom Try-konsernet og Pearl Group, og bar derfor navnet Try Pearl før Pearl Group trakk seg fra samarbeidet tidligere i år.

Les mer: Try skiller lag med Pearl Group og overtar alle aksjene i Try Pearl

Nå foreligger resultatene for selskapets første hele driftsår og de viser at Try Dig har en omsetning på rett over 52 millioner kroner på satsingen på digital handel, tjenesteutvikling, HubSpot og kreativ teknologi.

Try Dig-sjef Kaare Øystein Trædal fastslår at de er i rute.

- Vi bestemte oss for å raskt etablere Try sterkere i markedet for e-handel, digital produkt-tjenesteutvikling og teknologi for B2B-markedsføring, så da var ambisjonen å vokse raskt. Vi har fokusert på å finne de flinkeste folkene til å jobbe for oss og få kunder med oss på veien. Med 477 prosent vekst i omsetning og etablering i Latvia vil jeg si at vi har lykkes godt med det, sier han til Kampanje.

Fremover tror han veksten vil skje litt langsommere.

- Vi skal fortsatt vokse og kommer til å bli flere. Men i fasen vi er inne har det vært viktig å raskt bygge kapasitet slik at vi blir en betydelig aktør i markedet vi opererer i slik at vi har kapasitet til å håndtere de fleste kunder i markedet, sier Trædal.

- Netthandel kommer fortsatt til å øke

Try Dig hadde et underskudd før skatt på 3,2 millioner kroner i 2021. Det betyr at satsingen så langt har kostet Try-konsernet over fem millioner kroner.

- Med over 400 prosent vekst så har vi planlagt for å bruke den første tiden til å prioritere vekst fremfor marginer. Det er uansett en billigere løsning enn å kjøpe opp selskaper. De siste årene har Try bygget opp tre selskaper fra bunn til å bli store aktører i vår bransje, så det har vi gode erfaringer med.

- Kommer dere til å tjene penger i år eller budsjetter dere for å gå med nye underskudd?

- Vi går ikke ut med budsjetter, men vi satser på å forbedre resultat fra i fjor, men vi prioriterer fortsatt vekst ut 2022.

- Dere lanserte selskapet i starten av koronapandemien da netthandelen eksploderte. Nå hører vi at veksten har avtatt og at man er tilbake på et mer normalt nivå. Hvordan påvirker det etterspørselen i markedet?

- Vi har ikke merket dette. De som har hatt en e-handelsløsning før pandemien har fått stresstestet sine løsninger. Flere av disse har oppdaget at de har behov for å gjøre løsningene mer brukervennlige og kundeorienterte. Mange dem som ikke har hatt en god løsning på plass har sett at de trenger å etablere et system som er moderne fremfor å gå omveien om store teknologiske monolitter som ofte er for tunge, dyre og lite brukervennlige, sier Trædal.

Dette er begge markeder som passer Try Dig perfekt ifølge sjefen selv.

- Som et nytt selskap trenger vi ikke å forsvare gammeldagse systemer fra tidligere prosjekter, vi kan ta utgangspunkt i det som er best i dagens marked. Netthandel kommer fortsatt til å øke, men vi tror det blir minst like viktig av teknologiske løsninger som skaper lojalitet enten handelen foregår på nett eller i fysisk butikk.

Les også: Netthandelen faller, men salget er fortsatt større enn før pandemien - nå spår e-handelstopp at hele varehandelen vil få seg en «trøkk»

Nærmer seg 100 ansatte

I dag teller Try Dig 90 ansatte. 20 av dem befinner seg i Riga i Latvia. Etter hvert planlegger selskapet å utvide sin tilstedeværelse i Norden.

- Så er vi også søsterselskap med Netlife Bergen som snart er 30 ansatte innen teknologi- og design og som er en viktig del av vårt fagmiljø. Så til sammen er har vi et fagmiljø på teknologi og design på snart 120 personer, sier Trædal.

- Hva har vært den største utfordringen ved å rekruttere så mange som dere har gjort de siste årene?

- Først og fremst tar det mye tid og kapasitet, fordi vi ønsker å få tak i de flinkeste folkene. Det er stor etterspørsel etter folk med teknologisk bakgrunn. Vi kan lokke med et spennende kreativt arbeidsmiljø sammen med resten av Try-huset. Det er vår største fordel som vi bruker aktivt som argument når vi i rekrutterer.

I tillegg til Try-huset, som er plassert i Øvre Slottsgate i Oslo, har Try Dig også investert i et eget innovasjonslokale i bydelen Grünerløkka der de skal utforske ny teknologi og arbeidsmåter sammen med kundene til selskapet.

- Det at vi jobber på en annen måte samme med kundene våre opplever vi at mange synes er svært interessant.

- Deres tidligere samarbeidspartnere i Pearl Group har startet et nytt ehandelshus med en ambisjon om å være markedsledende på kundereise og teknologi. Hvordan er det å gå fra å være samarbeidspartnere til å bli konkurrenter på så kort tid?

- Det har vi et helt uanstrengt forhold til og vi er fortsatt samarbeidspartnere uten felles eierskap. Konkurrenter er det mange av og vi skiltes som gode venner. Vi ønsker dem all mulig lykke til.

Her kan du se alle tallene til Try Dig for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Omsetter for over 50 millioner

Try Dig 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 52,2 9,0 + 480
Driftsresultat - 3,2 - 8,3 -
Resultat før skatt - 3,3 - 1,8 -

 

Try har tapt over fem millioner på e-handelssatsing: - Prioriterer vekst fremfor marginer